vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. január 27., csütörtök
Angelika napja van

2016. 03. 13.

sport

3972

#Lionel Messi #Christiano Ronaldo

hozzászólás

Lionel Messi vagy Christiano Ronaldo?

Két korszakos futballista, évtizedek óta nem volt a nemzetközi fociban két ilyen kiemelkedő játékos. Szerintetek melyikük a jobb játékos Messi vagy Christiano Ronaldo? Egy vb-győzelem eldöntené a kérdést, de jelenleg nagyon döntetlen közelében állnak:)

Lionel Messi Christiano Ronaldo


Két korszakos focista, szinte centire megegyező statokkal évről évre, viszont tűz és víz. Teljesen mást képviselnek mind emberileg, mind a pályán. Az elmúlt 30 év két legmeghatározóbb focistái, a poszt Maradona időszakban megkérdőjelezhetetlen az elsőségük de a futball történelmében is csak a Pelé, Maradona, Puskás hármashoz mérhetőek. Egyelőre csak mellettük szerepelnek, de egy világbajnoki címmel könnyen minden idők legjobb focistái lehetnek. Pályafutásukból a világbajnoki cím és a kontinens bajnoki címek hiányoznak. Inkább klubszinten értek el kiemelkedő eredményeket, de ott szinte ipari mennyiségben termelik a gólokat és bajnoki címeket és BL győzelmeket.

Melyik a jobb focista?

Emberileg Messi szerényebb és szerethetőbb, CR7 böszme stílusa válthat ki ellenérzéseket, ellenben CR7 jobban érzi a divatot és stílusosabb. A pályán is ő a gyorsabb, robbanékonyabb és a nagyobb lövő. Izomzata alapján vérbeli atléta és a szabadrúgó technikája is jobb, mint Messié. Ezzel szemben Messi kevésbé önző, jobb csapatjátékos, technikásabb és jobb a labdavezetési képessége. Úgy tud a labdával futni, hogy az 20-30 centinél jobban nem távolodik el a lábától. Statisztikáikat összehasonlítani gyakorlatilag teljesen felesleges, az elmúlt 10 évet 1/1 körüli gól/mérkőzés statokkal hozták le. Klub szinten talán Messi az eredményesebb, az elmúlt évtized csapata egyértelműen a Barca, mind a BL serlegeket, mind a bajnoki győzelmeket tekintve. Már a Rijkaard-féle csapat is korszakos volt de ott még Deco, Ronaldinho mellett csak kiegészítő ember volt Messi. Ennek ellenére BL-győzelem és bajnoki címek már innen erősítik az adatlapját. Pep alatt lett húzóember és a Barca motorja. Innen szintén bajnoki címek és BL-győzelem a hozadék. Most éppen Enrique alatt éli újabb fénykorát a Barca, ahonnan Messinek szintén van bajnoki címe, BL-győzelme. Jeleneg a Barca európa topcsapata, akár megnyerik idén a BL-t akár nem.

CR7 a Manchester Unitednél került a rivaldafénybe, sir Alex fedezte fel a nehezen kezelhető portugált, már itt is kiemelkedő volt a mérkőzés/gól statja és kupái is vannak ebből az időszakból. Innen a Realhoz vezetett az útja, ahol egyértelműen Európa egyik topfutballistája lett. Mourinho és Ancelotti alatt voltak a legerősebb időszakai, de edzőtől függetlenül stabilan korszakos teljesítményt nyújt. Bajnoki címek és BL-győzelem az ő adatlapját is erősítik, de ebből a szempontból Messié az impozánsabb sor, míg Aranylabdák esetében is Messi a nyerő.

Válogatott szinten mindketten még adósak a végső győzelemmel. Olimpiája Messinek van, de mind a Copa America, mind a vb esetében csak ezüstérmekről tudunk beszélni. Ronaldo esetében a hazai rendezésű EB-n meglepetésre a döntőben a görögök legyőzték őket, míg VB-n is az elődöntő volt a max ameddig eljutottak a luzitánok. Talán ez az egyetlen szempont, ahol Maradona és Pelé veri a jelenkor két korszakos zsenijét.

Ha a popkultúrára gyakorolt hatásukat vizsgáljuk akkor CR7 a befutó, több reklámban tűnik fel, megosztóbb jelenség és a közösségi médiás elérése is nagyobb. Vélhetően ha abbahagyja a focit színészkedni fog, erre nagy tételben mernék fogadni.

Ha a fizikumot és a vegytisztán mért atletikus képességeket nézzük akkor CR7 a befutó. Gyorsabb, izmosabb, a 40 és 100 méteres távokon jobbak az eredményei, ahogy az emelkedése is jobb, mint Messié. Emiatt és a magasságbeli fölénye miatt is fejben CR7 a jobb, több gólt szerez fejjel, bár az hozzá tartozik az igazsághoz, hogy mindketten inkább lábbal erősek. Góljaik nagy részét lábbal 10-15 méterről szerzik. Egyikük sem lesipuskás, a lecsorgó labdákat inkább Benzema és Suarez szokta berámolni a csapattársak közül.

Megválaszolni, hogy melyik a nagyobb futballista jelen pillanatban szinte lehetetlen. Mindketten pályafutásuk csúcsán vannak és még egy erős 4-6 évük van topfutballistaként. Kettejük közti reláció meghatározásában döntő lesz, hogy melyikük milyen hajrával tudja majd zárni karrierjét. 2018-ban a vb-n sok dőlhet majd el. Nagy kérdés, hogy a társak a kontinenstornán milyen teljesítménnyel tudnak majd felnőni a két vezér mellé.

A karrierjüket eddig elkerülték a nagy sérülések, talán Messit hátráltatták jobban egészségügyi problémák, de ezek jellemzően kisebb kaliberűek voltak. Több, mint féléves kiesés egyiküknél sem volt. Messi törékeny termete feltételezné, hogy őt jobban megtalálnák a sérülések, de eddig ezek elkerülték, annak ellenére, hogy az ellenfél favágói nem szokták kímélni.

Messi vagy Rondaldo? Nem egyszerű a kérdés.. Ti mit gondoltok?

KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Kobe vagy Jordan?

az előző cikk a sport kategóriában

Fradi vagy UTE?

a következő cikk a sport kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem