vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 19., csütörtök
Ivó, Milán napja van

2016. 09. 18.

tudtad-e

3829

#acciaroli, #100év

hozzászólás

Ezért élnek több, mint 100 évig ennek az olasz falunak a lakói

Egy értágító hormon alacsony szintje lehet a titka annak a kis dél-olaszországi falunak, amelynek lakosai között feltűnően magas a 100 éven túliak aránya.

Egy értágító hormon alacsony szintje lehet a titka annak a kis dél-olaszországi falunak, amelynek lakosai között feltűnően magas a 100 éven túliak aránya. A kutatók szerint a mediterrán étrend is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a falu lakóit elkerülik a szív- és érrendszeri betegségek. Olasz és amerikai szakértők az elmúlt fél évet azzal töltötték, hogy a 700 fős Acciaroli lakosságát vizsgálták.
A kis faluban jelenleg 81 ember idősebb 100 évnél. Acciaroli a cilentói partvidék része, a kiemelkedő természeti szépséggel megáldott vidéken Ancel Keys amerikai élelmezéstudományi kutató először talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy az olívaolajon alapuló és friss zöldségben, gyümölcsben és halban gazdag mediterrán étel jó hatással van az egészségre.


Amellett, hogy magas kort érnek meg, Acciaroli és a közeli apró közösségek lakói úgy tűnik, immunisak a demenciára, a szívbetegségekre és más, a korral összefüggő krónikus betegségekre, amelyek a nyugati világban jellemzőek. A római Sapienza Egyetem és a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi kara kutatóinak közlése szerint a magyarázat az adrenomedullin nevű hormon alacsony szintjében rejtőzik.

Ez a hormon hatással van a vérerekre: szélesíti őket. A kutatók közlése szerint az adrenomedullin jóval kisebb mennyiségben található meg a vizsgált egyéneknél és úgy tűnik, ez hatásos, védelmet nyújtó tényező, amely segít a mikrocirkuláció vagy kapilláris keringés optimalizálásában. A hajszálerek az idősebb emberekben hajlamosak a degenerálódásra, a cilentói idősek vérerei azonban olyanok, mint a jóval fiatalabbaké, esetenként huszonéveseké.


A vizsgált személyek szervezetében metabolitokat (anyagcseretermékeket) is találtak, melyek összefüggésben lehetnek a hosszú élettel és a jólléttel - áll a közleményben. Vértesztek mellett kardiológiai és neurológiai vizsgálatokat is végeztek a tudósok. Elemzéseik arra is kitértek, hogy a genetika és az életmód - diéta és fizikai aktivitás - hogyan befolyásolják Acciaroli lakóinak élethosszát. A cilentóiak szinte minden nap fogyasztanak az agyi funkciókat elismerten fejlesztő rozmaringot és mindannyian végeznek valamilyen fizikai aktivitást, például horgásznak, sétálnak vagy kertészkednek.

forrás:

http://www.cbsnews.com/news/longevity-centenarians-italy-acciaroli-village-secret-to-long-life-span/


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Svédországban megszűnt a szemét

az előző cikk a tudtad-e kategóriában

Celebek szétphotoshopolt képeivel így vernek át

a következő cikk a tudtad-e kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem