vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 19., csütörtök
Ivó, Milán napja van

2016. 08. 01.

utazás

2114

hozzászólás

24 ok, ami miatt Horvátországot válaszd nyaralásod helyszínéül

Maga az Adria szó, az etruszkok által alapított - és akkor még a tengerparton fekvő - gyarmatváros neve az illír nyelvű adur szóból ered, ami vizet vagy tengert jelent.

Az Adriai-tenger a Földközi-tenger része, annak az Appennin- és a Balkán-félszigetek által határolt öble, egyben legészakibb nyúlványa. A medence teljes hossza 820 kilométer, átlagos szélessége 160 kilométer. Délen a 71 kilométer széles Otrantói-szorossal kapcsolódik a Jón-tengerhez. Felszíne 132000 négyzetkilométer.

Az Adriai-tenger az ókori Hét tenger egyike.

via


Történelmet kedvelők álma ez az ország - Dalmácia története egészen Krisztus előtt 2. századik nyúlik vissza. Az egyik leghíresebb történelmi helyszín Dubrovnik város falai, ami körbevette az óvárost, és a 7. században építették. A falak az Unesco Világörökség részét képezik és úgy hivatkoznak rá, mint a legjobb védekező rendszer a közép korban.

1Történelmet kedvelők álma ez az ország - Dalmácia története egészen Krisztus előtt 2. századik nyúlik vissza. Az egyik leghíresebb történelmi helyszín Dubrovnik város falai, ami körbevette az óvárost, és a 7. században építették. A falak az Unesco Világörökség részét képezik és úgy hivatkoznak rá, mint a legjobb védekező rendszer a közép korban.

A szálláshelyek megfizethető áron vannak - Az apartman bérlés népszerű Horvátországban. Átlagosan egy éjszakára 25-28 dollárért már lehet jól felszerelt apartmant kapni, emellett a hostelek is jutányos áron vannak, pl. Hvar szigetén 13 dollár/fő egy hostelben töltött éjszaka. Ha kicsit többet fizetünk a bérlésért, akkor kiadós reggelit is adnak hozzá a tulajok.

2A szálláshelyek megfizethető áron vannak - Az apartman bérlés népszerű Horvátországban. Átlagosan egy éjszakára 25-28 dollárért már lehet jól felszerelt apartmant kapni, emellett a hostelek is jutányos áron vannak, pl. Hvar szigetén 13 dollár/fő egy hostelben töltött éjszaka. Ha kicsit többet fizetünk a bérlésért, akkor kiadós reggelit is adnak hozzá a tulajok.

A naplemente egyszerűen varázslatos...

3A naplemente egyszerűen varázslatos...

A növényzet is gyönyörű...

4A növényzet is gyönyörű...

Az egyik legjobb biciklivel is élhető hely - A látnivalók nagyon jól és könnyedén megközelíthetőek bringával. Rengeteg cég szervez biciklis túrákat, mivel a látvány így is lenyűgöző. Ha nincs kedve szervezett túrán részt venni a sportos turistának, akkor egyénileg is lehet bérelni,  kb 10 dollár/nap.

5Az egyik legjobb biciklivel is élhető hely - A látnivalók nagyon jól és könnyedén megközelíthetőek bringával. Rengeteg cég szervez biciklis túrákat, mivel a látvány így is lenyűgöző. Ha nincs kedve szervezett túrán részt venni a sportos turistának, akkor egyénileg is lehet bérelni, kb 10 dollár/nap.

hirdetés

Az egyik legnaposabb része Európának - Hvar sziget lakói szerint az egyik oka annak, hogy annyira szeretnek ott élni, a sok napsütés. Mellesleg nem tévednek. A New York Times egyik cikke szerint Hvar szigeten a napsütéses órák száma egy évben: 2720, miközben Párizsban csak 1800 órán keresztül süt a nap.

6Az egyik legnaposabb része Európának - Hvar sziget lakói szerint az egyik oka annak, hogy annyira szeretnek ott élni, a sok napsütés. Mellesleg nem tévednek. A New York Times egyik cikke szerint Hvar szigeten a napsütéses órák száma egy évben: 2720, miközben Párizsban csak 1800 órán keresztül süt a nap.

A helyiek rugalmasak és nagyon büszkék országukra - Horvátország függetlenségét Jugoszláviától 1991-ben kiáltották ki, amit egy szabadságharc követett 1996-ig. A háború brutális volt és hiába ért véget, a horvátok nem felejtenek. Úgy tűnik még jobban megbecsülik a békés időket.

7A helyiek rugalmasak és nagyon büszkék országukra - Horvátország függetlenségét Jugoszláviától 1991-ben kiáltották ki, amit egy szabadságharc követett 1996-ig. A háború brutális volt és hiába ért véget, a horvátok nem felejtenek. Úgy tűnik még jobban megbecsülik a békés időket.

Elhagyatott falvak és romok várnak felfedezésre - Hvar szigetén található egy Malo Grablje nevű kis falu. Története a 15. századig vezethető vissza, 1950-ben elnéptelenedett és viszonylag távol található Hvar város központjától. Taxival közelíthető meg legkönnyebben. A faluban található egy tradicionális étterem, ami minden nap 4 órakor nyit csak ki és előre tudatni kell a tulajjal, az odaérkezés szándékát és hogyha halat szeretne fogyasztani a látogató, máskülönben azt kapja, amit a tulaj főzött, mivel nincs menü.

8Elhagyatott falvak és romok várnak felfedezésre - Hvar szigetén található egy Malo Grablje nevű kis falu. Története a 15. századig vezethető vissza, 1950-ben elnéptelenedett és viszonylag távol található Hvar város központjától. Taxival közelíthető meg legkönnyebben. A faluban található egy tradicionális étterem, ami minden nap 4 órakor nyit csak ki és előre tudatni kell a tulajjal, az odaérkezés szándékát és hogyha halat szeretne fogyasztani a látogató, máskülönben azt kapja, amit a tulaj főzött, mivel nincs menü.

A helyi szeszes ital is egy jó pont - Először is a bor: több, mint 300 meghatározott bor régió található Horvátországban.  Számunkra a rossz hír, hogy nincsen export piaca bort illetően, talán ezért nem is hallhattunk még róla. Az ország belső területein inkább fehér bort termesztenek, míg a dalmát részeken inkább a vöröset kultiválják. Horvátország híres a gyümölcs likőrjeiről is, ami borból és erjesztett gyümölcs léből készül.

9A helyi szeszes ital is egy jó pont - Először is a bor: több, mint 300 meghatározott bor régió található Horvátországban. Számunkra a rossz hír, hogy nincsen export piaca bort illetően, talán ezért nem is hallhattunk még róla. Az ország belső területein inkább fehér bort termesztenek, míg a dalmát részeken inkább a vöröset kultiválják. Horvátország híres a gyümölcs likőrjeiről is, ami borból és erjesztett gyümölcs léből készül.

Nem egy hollywoodi sorozatot itt forgattak! Többek között a Trönök harca egy részét (Királyvár) itt vették fel.

10Nem egy hollywoodi sorozatot itt forgattak! Többek között a Trönök harca egy részét (Királyvár) itt vették fel.

Elragadó hangulat!

11Elragadó hangulat!

hirdetés

Hegymászás!

12Hegymászás!

....rengeteg a sziget, amire lehet kirándulást szervezni...

13....rengeteg a sziget, amire lehet kirándulást szervezni...

Valóságos hajó arzenál - A parton rengeteg csónak, hajó, yacht található és a legjobb, hogy könnyen kikerülhetőek és egyszerűen bérelhet is magának egyet az oda utazó. Horvátország a Yacht hétjéről is híres. Ami arról szól, hogy a turisták kibérelnek maguknak párat, (nem kötelező egy hétre) és folyamatosan partiznak.  Egyéni megoldások mellett, rengeteg a szervezett hajóút is, ami a legszebb szigeteken körbevisz, és jutányos áron értékesítik.

14Valóságos hajó arzenál - A parton rengeteg csónak, hajó, yacht található és a legjobb, hogy könnyen kikerülhetőek és egyszerűen bérelhet is magának egyet az oda utazó. Horvátország a Yacht hétjéről is híres. Ami arról szól, hogy a turisták kibérelnek maguknak párat, (nem kötelező egy hétre) és folyamatosan partiznak. Egyéni megoldások mellett, rengeteg a szervezett hajóút is, ami a legszebb szigeteken körbevisz, és jutányos áron értékesítik.

Ha már a bároknál tartunk, Beyoncé és Jay-Z párosba is belefuthatunk - A párnak nagy kedvence Horvátország, különösen Hvar szigete. A legenda szerint egyik délután, mikor a sztár pár a Hula Hula Beach bar-ban iszogatott és fotózta a festői tájat, megláttak a bárban egy feliratot, amin blue ivy szerepelt. Állítólag innen kapta kislányuk a nevét. Emellett Tom Cruise és Harry herceg is megfordult a szigeten.

17Ha már a bároknál tartunk, Beyoncé és Jay-Z párosba is belefuthatunk - A párnak nagy kedvence Horvátország, különösen Hvar szigete. A legenda szerint egyik délután, mikor a sztár pár a Hula Hula Beach bar-ban iszogatott és fotózta a festői tájat, megláttak a bárban egy feliratot, amin blue ivy szerepelt. Állítólag innen kapta kislányuk a nevét. Emellett Tom Cruise és Harry herceg is megfordult a szigeten.

hirdetés

Alapvetően mindenhol úszhatsz, ahol csak akarsz - Horvátországnak csodálatos természeti adottságai vannak, fantasztikus tenger part, tiszta víz és még sorolhatnám, mégis meglepő, hogy homokos strandjai nem igazán vannak. Többnyire kövesek, sziklásak és a sziklákhoz létrák vannak erősítve. Ahol random létrát lát az ember, az egyenlő azzal a ténnyel, hogy bármiféle veszély nélkül, nyugodtan megmártózhat, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy  egy nagyot ugorhat a tengerbe.

18Alapvetően mindenhol úszhatsz, ahol csak akarsz - Horvátországnak csodálatos természeti adottságai vannak, fantasztikus tenger part, tiszta víz és még sorolhatnám, mégis meglepő, hogy homokos strandjai nem igazán vannak. Többnyire kövesek, sziklásak és a sziklákhoz létrák vannak erősítve. Ahol random létrát lát az ember, az egyenlő azzal a ténnyel, hogy bármiféle veszély nélkül, nyugodtan megmártózhat, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy egy nagyot ugorhat a tengerbe.

A vidék is gyönyörű ebben az országban:)

19A vidék is gyönyörű ebben az országban:)

De talán mindenek felett, ez a nagyszerű hely csak egy mély lélegzet a friss levegőből, a nyugalom és békesség csodálata és maga a felismerés, hogy ezek az egyszerűnek hitt örömök, pillanatok mennyire fontosak.

21De talán mindenek felett, ez a nagyszerű hely csak egy mély lélegzet a friss levegőből, a nyugalom és békesség csodálata és maga a felismerés, hogy ezek az egyszerűnek hitt örömök, pillanatok mennyire fontosak.

Ha már az ételnél tartunk, a konyhájuk nagyon finom, ízletes. - Őrülten friss tengeri kütyük, házilag készített tészta, helyi sajtok, ízletes utcai kaják.

22Ha már az ételnél tartunk, a konyhájuk nagyon finom, ízletes. - Őrülten friss tengeri kütyük, házilag készített tészta, helyi sajtok, ízletes utcai kaják.

Olcsón tudunk szuvenírt vásárolni!

23Olcsón tudunk szuvenírt vásárolni!

hirdetés

Hangulatos...

24Hangulatos...

Nagyon sok az olyan szikla, amikről igazán nagyot lehet ugrani - Végig a parti szakaszon fellelhetőek az ilyen sziklák, de a legelragadóbbak Dubrovnik városban a két Buza Bar. Egy kellemes ital után nagyokat ugorhat a merész fürdőző.

25Nagyon sok az olyan szikla, amikről igazán nagyot lehet ugrani - Végig a parti szakaszon fellelhetőek az ilyen sziklák, de a legelragadóbbak Dubrovnik városban a két Buza Bar. Egy kellemes ital után nagyokat ugorhat a merész fürdőző.

Rengeteg bájos kis sikátor található bármerre forduljon is az ember...

26Rengeteg bájos kis sikátor található bármerre forduljon is az ember...

KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Gondolnád, hogy ez a világ 30 legnépesebb városa?

az előző cikk a utazás kategóriában

Ha megnézed ezt a Baliról készült kisfilmet, bezsongasz:)

a következő cikk a utazás kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem