vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 19., csütörtök
Ivó, Milán napja van

2016. 05. 10.

életmód

2273

#agyverzes, #szelutes, #stroke

hozzászólás

Mutatjuk, hogy mentheted meg egy stroke-os beteg életét

A stroke hazánkban népbetegség. A 40 feletti férfiak szinte mind veszélyeztetettek. Ne legyen rá szükség, de mutatjuk, hogyan tudsz beavatkozni ha valaki szélütést kapott a környezetedben!

Így mentheted meg egy stroke-os ember életét egy tű segítségével, ha nincs a közelben orvos!

Bár hihetetlennek hangzik, de egy tű képes megmenteni egy ember életét, ha az az ember stroke-ban szenved. Egy kínai professzor tanácsa az alábbi módszer, aki állítja, semmi másra nincs szükségünk az életmentéshez ebben az esetben, csak egy tűre.

Akár él a közvetlen környezetünkben stroke-os beteg, akár nem, akkor is érdemes elolvasni ezt a cikket,mert sosem tudhatjuk mikor menthetjük meg valakinek az életét. A stroke, vagyis az infarktus ugyanis a legváratlanabb helyzetekben alakul ki és minden perc rengeteget számít valakinek.
Íme a módszer.

Agyvérzés következtében az agyban megpattannak az erek. A kínaiak ezt egy fertőtlenített tűvel (láng fölé tartva minden tű lefertőtlenítődik) oldják meg. Megszúrják a beteg mind a tíz ujját pár milliméterrel a köröm alatt (lásd. a képen). Akkor csináljuk jól, ha vérezni kezd a szúrás helye. Ha nem így történik, vagyis nem vérzésig szúrjuk, akkor nem segítjük az agyi erek működését. Kissé furcsa módszernek tűnik, de mégis képes életet menteni. Ha szeretnénk az erek falait rugalmasabbá tenni, hogy ellenállóbbak legyenek hasonló katasztrófáknak, akkor mozogjunk sokat és táplálkozzunk egészségesen. De többek között az Erek egészsége kapszula is jó hatással van az erős és strapabíró érfalakra.

Mi is az a stroke vagy másnéven agyvérzés / gutaütés?

Az akut agyi érkatasztrófa, a köznyelvben gutaütés, szélütés, az agy elegendő oxigéndús vérrel való ellátásának (sokszor katasztrofális) lelassulásából eredő működészavar, ami főokaként a vérellátó erek "atherosclerosis", vagyis érelmeszesedés okozta eldugulásának, vagy az ezáltal megkeményedett véredényfal megreped(ez)ésének következményeként előálló működészavar. A tünetegyüttes több okból[2] is kialakulhat. Az agy, gyors beavatkozás nélkül bénulást de még halált is okozható vérellátási hiányának két főfajtáját különböztetünk meg: az agyat oxigénezett vérrel ellátó véredény eldugulása iszkémia, trombózis következtében, vagy pedig artériális embolizáció, vagyis érfalrepedés által okozta vérzés. Az eltérő okokból nyert pontos orvosi diagnózis vagy differenciáldiagnózis eredményére egy érkatasztrófa tünetei, vagyis mozgás- vagy érzés-képtelenség a test egyik oldalán, beszédzavar, értelemzavar, szédülés, látásvesztés, stb. megjelenése esetén azonban nem várhatunk, mert a haláleset, vagy éppen csak bénulás elkerülése céljából is minden perc számít. A betegnek sürgős orvosi beavatkozásra van szüksége, ami 3-4 óránál tovább nem várhat. A normális reflex tehát nem lehet más, mint a beteg nyugalmas helyzetbe tételével egyidejűleg mentők segítségét kérni és a beteget a legközelebbi kórházba szállítani. A "baleset" pontos okának meghatározásánál sokkal fontosabb, hogy a beteg sürgős kezelésben részesüljön. A hirtelen beállott balesetet, amit a köznyelvben - agyszélhűdés, agyinfarktus, agyvérzés néven akut agyi érkatasztrófa vagy angol szóval stroke is ismernek késedelem nélkül kezelni kell és ezzel az érkatasztrófa túlélési statisztikáját megjavíthatjuk.

forrás: Wikipedia


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

5 tipp a pajzsmirigy működés fokozására

az előző cikk a életmód kategóriában

Kockás has 3 hónap alatt?

a következő cikk a életmód kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem