vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 19., csütörtök
Ivó, Milán napja van

2016. 07. 09.

természet

2386

#capa

hozzászólás

A nagy fehér cápát először filmezték le alvás közben

Még soha nem sikerült korábban alvó cápát felvenni videóra. Érdekes, hogy a cápák alvás közben is úsznak.

A nagy fehér cápák alvási szokásairól csak kevés információval rendelkeznek a kutatók, most azonban nagyon úgy tűnik, hogy egy lépéssel közelebb kerültek ennek megfejtéshez. Egy kutatócsoportnak ugyanis sikerült lefilmeznie Guadeloupe-szigeténél egy békésen szunyókáló cápát. Az Emmának elnevezett, nyomkövetővel ellátott nőstény cápát a tengerfenék közelében filmezték le egy robot tengeralattjáróval a Pelagios Kakunjá és a Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársai.

A nagy fehér cápák még alvás közben sem állhatnak le, folyamatos mozgásban kell maradniuk, ugyanis ha abbahagynák az úszást, lesüllyednének a tengerfenékre és megfulladnának. Emma éjjel a tengerfenék közelében, Guadalupe partvonalát követve úszott a sekély vízben. Száját tágra nyitotta, hogy oxigéndús víz áramoljon keresztül a kopoltyúin. Az áramlással szemben három kilométer per órás sebességgel haladt, minimális erőbefektetéssel tartotta mozgásban magát. Olyan volt, mintha az állat katatón állapotban került volna, emiatt gondolják azt a kutatók, hogy egyfajta alvó üzemmódban volt.

Videón a rendkivüli pillanat:

forrás: erdekesvilag.com és Discovery Channel


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Egy Facebookra szánt pózolós fotó miatt kínozták meg a védett teknőst

az előző cikk a természet kategóriában

Öngyilkos akart lenni a kardszárnyú delfin?

a következő cikk a természet kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem