vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 19., csütörtök
Ivó, Milán napja van

2016. 09. 12.

természet

5023

#adria, #cet, #feher capa

hozzászólás

Ámbráscetek és fehércápák az Adrián

Ahova a magyar turisták előszeretettel járnak mostanában ámbrás ceteket, fehér cápákat is megfigyelhetünk! Óvatosan a fürdőzéssel!

Három óriás ámbráscetet figyeltek meg az isztriai kikötő és nyaralóváros, Rovinj partjai közelében. - tudósít az érdekes eseményről a Rovinj News helyi portál. A hatalmas tengeri emlősök egészen közel úsztak a parthoz San Giovanni szigete és az óvárosi félsziget közötti területen.
Egyre gyakoribb, hogy ámbráscetek beúsznak a magyarok által is előszeretettel látogatott Adriai-tengerre.

Rovinj festői látképe

A nagy ámbráscet a világ összes óceánjában megtalálható. A két nem elterjedése részben különböző: csak a kifejlett bikák hatolnak az északi és déli szélesség 45. fokán túl; a nőstények és fiatal hímek nem hagyják el a mérsékelt övi és trópusi vizeket. Állományát 1987-ben csaknem 1 millióra becsülték, így a legelterjedtebb nagy testű cet.

Az európai partok közül leginkább Északnyugat-Spanyolországban, Portugáliában, valamint az Azori-szigeteknél lehet megfigyelni. A Földközi-tengerbe is beúszik, sőt, mostanában adriai előfordulására is egyre gyakoribb példát látunk. Erősen vándorló természete miatt azonban elterjedéséről még nem sikerült pontos képet kapnunk.

Az állat hossza a hímnél átlagosan 16 méter (maximum 20,5 méter), a nősténynél átlagosan 11 méter. A hím testtömege átlagosan 41 tonna (maximum 57 tonna), a nőstényé átlagosan 14 tonna.

Nem örülnénk ha fürdőzés közben egy ilyen bálna jönne fel mellettünk. Ők megtapasztalhatták:
http://velemenyarena.hu/viviana_guzman_sup

Az Isztriai-félsziget környékén különösen ritkák az ámráscetek, szemben az itt viszonylag nagy egyedszámban élő palackorrú delfinekkel (Tursiops truncatus), amelyek ugyancsak fogascetek.

Ámbráscetek mellett az Adriai-tengerben 27 cápafaj él. A rendkívül nagy testű fajok közül mind az óriáscápa, mind pedig a nagy fehér, valamint a szürkecápa is honos az Adrián. Az Adriai-tenger két legfontosabb radiánspontja a Trieszti-öböl és a Kvarner (a Rijekai-öböl és az északdalmát szigetcsoport területe), ugyanis az adriai észlelések közel kétharmada innen származik.


Szerencsére az elmúlt másfél évszázadból mindössze 9 ember elleni halálos fehér cápa támadásról tudunk, aminek bekövetkezése egy átlagos fürdöző esetén egy a sokszáz millióhoz. Szóval pánikra semmi ok!:)


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Fogta a rózsaszálat és beszúrta a krumpliba. Ha te is szereted a rózsát, erről tudnod kell!

az előző cikk a természet kategóriában

Szexmániás teknős mentette meg a faját a kihalástól

a következő cikk a természet kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem