vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. január 27., csütörtök
Angelika napja van

2016. 05. 11.

természet

3324

hozzászólás

Cápa aki szereti ha simogatják

Nem, hogy szereti, kifejezetten követeli a búvártól:)

Ez a szó CÁPA, azon szavak egyike, amely az emberek túlnyomó többségét nem hagyja hidegen. Valamilyen - jellemzően erős - érzelmet szinte mindenkiben kelt. Sajnálatos módon ez az érzés, általában a félelem. Ezen félelem egyik mozgatórugója, a tudás hiánya és a sztereotípiák. 

Ők ugyanis távolról sem azok az agyatlan zabálógépek, akinek általában hisszük őket, hanem a természet csodálatos alkotásai, és a tápláléklánc nagyon is fontos részei...

Mind civil, mind tudományos körökben, kétségtelenül a föld egyik legvitatottabb állata a cápa.

Randy Jordan búvároktató szinte naponta merül le a floridai Jupiter partjainak közelében, ahol sikerült összebarátkoznia egy csapat citromcápával. Az egyikükkel, akit a férfi Blondie-nak nevezett el, egészen különleges kapcsolatot alakított ki. A cápa ugyanis minden merülése alkalmával azonnal odaúszik a búvárhoz, hogy üdvözölje és, hogy egy kis simogatást kérjen tőle.

"Azonnal felismer ahogy lemerültem és odaúszik hozzám. Nem ételt akar, hanem simogatást. Egészen olyan mintha mosolyogna. Ha esetleg nem figyelek rá, akkor egyszerűen nekem úszik, hogy felhívja magára a figyelmet. Őt nem lehet elhanyagolni, igényli a törődést. Különös, de ő tényleg ilyen".

A vezető búvár hozzátette: "Nem vagyok tudós, de azt tudom, hogy a cápák orra alatt idegközpont található, emiatt úgy gondolom, hogy ugyanúgy élvezik a simogatást, mint ahogy mondjuk a macskák." A búvár azt is elmondta hogy nem Blondie az egyetlen citromcápa, aki nem veti meg a kiadós fejdörzsölgetést, de fajtársai közül ő a legragaszkodóbb és legbarátságosabb.

A citromcápa nem tartozik a veszélytelen cápák körébe, nem ritkán megtámadja az embert is, ennek függvényében különösen érdekes, hogy ez az egyed ilyen jól összebarátkozott ezzel a búvárral.

A nyílt tenger mély vizével szemben az öblök sekély, közepesen mély vizeit részesíti előnyben, de otthonosan mozog a kikötők közelében, a folyótorkolatokban, kisebb öblökben és egyéb félsós vizekben is. A citromcápa természetes közegétől távol, fogságban is jól tartható. Hosszú távon a tengerek vegyi elszennyeződése jelenthet veszélyt a faj számára. A fiatal cápák kisebb csapatokban élnek, a felnőttek magányosak. A kifejlett citromcápák csak akkor vadásznak együtt, ha egy nagy halrajjal találkoznak. Tápláléka a part menti vizekben tengeri márnák, kisebb fűrészes sügérek, egyébként makréla, tonhal és kalmár szerepel az étrendjén.

forrás: Wikipedia


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

20 tudományos tény, amin meglepődsz

az előző cikk a természet kategóriában

A fotós és az animátor találkozása

a következő cikk a természet kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem