vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. január 27., csütörtök
Angelika napja van

2016. 08. 07.

meghökkentő

6802

#arany, #kalifornium, #kokain

hozzászólás

Mutatjuk a 16 legdrágább anyagot a világon

Csak egy fél kilónk lenne bármelyikből máris gazdagnak érezhetnénk magunkat. Kaliforniumból pl pár deka is bőven elég lenne:)

forrás: shutterstock.com


15 sáfrány 3000 Ft/gramm - A jóféle sáfrány (Crocus sativus) bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi. A sáfrány a világ legdrágább fűszere.

sáfrány 3000 Ft/gramm - A jóféle sáfrány (Crocus sativus) bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi. A sáfrány a világ legdrágább fűszere.

14 Arany - 15 ezer Ft/gramm - Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, a történelem kezdetei óta ismert, jellegzetesen sárga nemesfém, a periódusos rendszer 79. eleme. Vegyjele Au. Latin neve: Aurum

Arany - 15 ezer Ft/gramm - Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, a történelem kezdetei óta ismert, jellegzetesen sárga nemesfém, a periódusos rendszer 79. eleme. Vegyjele Au. Latin neve: Aurum

13 Ródium - 16 ezer Ft/gramm - A kolloid ródiumot katalizátorként használják hidrogénezésnél. Platinával és irídiummal ötvözve hőelemeket készítenek belőle, amelyek magas hőmérsékletek mérésére is alkalmasak. Az elektrolitikusan leválasztott ródiummal csillagászati tükröket vonnak be.

Ródium - 16 ezer Ft/gramm - A kolloid ródiumot katalizátorként használják hidrogénezésnél. Platinával és irídiummal ötvözve hőelemeket készítenek belőle, amelyek magas hőmérsékletek mérésére is alkalmasak. Az elektrolitikusan leválasztott ródiummal csillagászati tükröket vonnak be.

12 Platina - 17 ezer Ft/gramm - A világ platinafém-termelésének 98%-a 3 országból származik: a korábbi Szovjetunióból 49, a Dél-afrikai Köztársaságból 43, míg Kanadából 6%. A kőzetekből általában nemesfém-koncentrátumokat állítanak elő, melyekből mind a hat platinafém előállítható. A platina 35-40%-a (palládiummal együtt) a benzinüzemű gépkocsik katalizátoraként használják fel.

Platina - 17 ezer Ft/gramm - A világ platinafém-termelésének 98%-a 3 országból származik: a korábbi Szovjetunióból 49, a Dél-afrikai Köztársaságból 43, míg Kanadából 6%. A kőzetekből általában nemesfém-koncentrátumokat állítanak elő, melyekből mind a hat platinafém előállítható. A platina 35-40%-a (palládiummal együtt) a benzinüzemű gépkocsik katalizátoraként használják fel.

11 Metamfetamin - 28 ezer Ft/gramm - A metamfetamin egy pszichostimuláns kábítószer. Köznyelvi neve a speed. A nemzetközi addiktológiával foglalkozó pszichiáterek szakvéleménye szerint a metamfetamin a leginkább ártalmas disco drogok egyike.

Metamfetamin - 28 ezer Ft/gramm - A metamfetamin egy pszichostimuláns kábítószer. Köznyelvi neve a speed. A nemzetközi addiktológiával foglalkozó pszichiáterek szakvéleménye szerint a metamfetamin a leginkább ártalmas disco drogok egyike.

hirdetés
10 Orrszarvú szarv - 31ezer Ft/gramm - Az orrszarvúszarv azért ilyen drága, mert számos gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, nem utolsó sorban pedig késeket készítenek belőle a gazdagabb rétegek számára. Az orvvadászoknak köszönhetően ez a faj mára már a kihalás szélén áll.

Orrszarvú szarv - 31ezer Ft/gramm - Az orrszarvúszarv azért ilyen drága, mert számos gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, nem utolsó sorban pedig késeket készítenek belőle a gazdagabb rétegek számára. Az orvvadászoknak köszönhetően ez a faj mára már a kihalás szélén áll.

9 Heroin - 36 ezer Ft/gramm - A heroin a szervezetbe jutva rendkívül gyorsan hat. A kialakuló állapot ismerős, megszűnik a belső feszültség, s túláradó önbizalom, eufória foglalja el a helyét.

Heroin - 36 ezer Ft/gramm - A heroin a szervezetbe jutva rendkívül gyorsan hat. A kialakuló állapot ismerős, megszűnik a belső feszültség, s túláradó önbizalom, eufória foglalja el a helyét.

8 Kokain - 66ezer Ft/gramm - A kokain helyi érzéstelenítő gyógyszer és pszichoaktív szer. Ezt az alkaloidot ma már csak a fül-orr-gégészek használják a központi idegrendszert erősen izgató hatása miatt. Az anyagot a dél-amerikai kokacserje leveleiből vonják ki.

Kokain - 66ezer Ft/gramm - A kokain helyi érzéstelenítő gyógyszer és pszichoaktív szer. Ezt az alkaloidot ma már csak a fül-orr-gégészek használják a központi idegrendszert erősen izgató hatása miatt. Az anyagot a dél-amerikai kokacserje leveleiből vonják ki.

7 Plutónium - 1,1 MFt/gramm - A plutónium (latinul: Plutonium; vegyjel: Pu) mesterséges, radioaktív, transzurán kémiai elem. Rendszáma 94. Az aktinoidák közé tartozik, ezüstszürke megjelenésű fém, levegő hatására matt oxidréteg keletkezik rajta.

Plutónium - 1,1 MFt/gramm - A plutónium (latinul: Plutonium; vegyjel: Pu) mesterséges, radioaktív, transzurán kémiai elem. Rendszáma 94. Az aktinoidák közé tartozik, ezüstszürke megjelenésű fém, levegő hatására matt oxidréteg keletkezik rajta.

6 Painite kristály - 2,5 MFt/gramm - A Painite kristály olyan ritka, hogy a legtöbb ember azt sem tudja, hogy létezik. 1950-ben fedezték fel Mianmarban, azóta pedig (csak) körülbelül 100 ilyen követ találtak összesen.

Painite kristály - 2,5 MFt/gramm - A Painite kristály olyan ritka, hogy a legtöbb ember azt sem tudja, hogy létezik. 1950-ben fedezték fel Mianmarban, azóta pedig (csak) körülbelül 100 ilyen követ találtak összesen.

5 Taafaite drágakő - 5,5 MFt/gramm - A taaffeite drágakövet 1945-ben fedezte fel gróf Edward Taaffee. A taaffeite az első ismert drágakő, mely nagy részben berilliumból és magnéziumból áll. Jelenleg az egyetlen felhasználási módja a drágakő.

Taafaite drágakő - 5,5 MFt/gramm - A taaffeite drágakövet 1945-ben fedezte fel gróf Edward Taaffee. A taaffeite az első ismert drágakő, mely nagy részben berilliumból és magnéziumból áll. Jelenleg az egyetlen felhasználási módja a drágakő.

hirdetés
4 Trícium - 8,3 MFt/gramm - A trícium a hidrogén radioaktív izotópja. Atommagja egy protonból és két neutronból áll. Szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Felezési ideje 12,32 év, hélium-3 izotóppá bomlik. A trícium természetes körülmények között akkor áll elő, ha kozmikus sugarak lépnek reakcióba a légköri gázokkal. Például ha egy neutron nitrogénnel ütközik, szén és trícium a reakció eredménye.

Trícium - 8,3 MFt/gramm - A trícium a hidrogén radioaktív izotópja. Atommagja egy protonból és két neutronból áll. Szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Felezési ideje 12,32 év, hélium-3 izotóppá bomlik. A trícium természetes körülmények között akkor áll elő, ha kozmikus sugarak lépnek reakcióba a légköri gázokkal. Például ha egy neutron nitrogénnel ütközik, szén és trícium a reakció eredménye.

3 Gyémánt - 15,3 MFt/gramm - A gyémánt a terméselemek osztályán belüli széncsoporthoz tartozó ásvány és egyben a legjelentősebb drágakő. Ezt fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti, hiszen a legkeményebb természetben előforduló ásvány.

Gyémánt - 15,3 MFt/gramm - A gyémánt a terméselemek osztályán belüli széncsoporthoz tartozó ásvány és egyben a legjelentősebb drágakő. Ezt fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti, hiszen a legkeményebb természetben előforduló ásvány.

2 Kalifornium - 10 milliárd forint/gramm - A kalifornium a Mengyelejev-féle periódusos rendszer egyik erősen radioaktív, mesterségesen előállított eleme. Rendszáma 98, vegyjele Cf. A kalifornium a transzuránok közé tartozó fém, nevét Kalifornia államról kapta. Atomfegyverekben és gyógyászati sugárforrásként használják.

Kalifornium - 10 milliárd forint/gramm - A kalifornium a Mengyelejev-féle periódusos rendszer egyik erősen radioaktív, mesterségesen előállított eleme. Rendszáma 98, vegyjele Cf. A kalifornium a transzuránok közé tartozó fém, nevét Kalifornia államról kapta. Atomfegyverekben és gyógyászati sugárforrásként használják.

1 Antianyag - 17,3 kvadrillió forint/gramm - Az antianyagban az atomot a proton, neutron és elektron helyett azok antirészecskéi, az antiproton, antineutron és pozitron építik fel. Közönséges anyaggal találkozva megsemmisül mindkettő (lásd: annihiláció) és energia szabadul fel elektromágneses sugárzás (fotonok) formájában. A folyamat fordítva is lejátszódhat, amikor nagy energiájú fotonok anyagrészecske- antianyag-részecske párokat hoznak létre.

Antianyag - 17,3 kvadrillió forint/gramm - Az antianyagban az atomot a proton, neutron és elektron helyett azok antirészecskéi, az antiproton, antineutron és pozitron építik fel. Közönséges anyaggal találkozva megsemmisül mindkettő (lásd: annihiláció) és energia szabadul fel elektromágneses sugárzás (fotonok) formájában. A folyamat fordítva is lejátszódhat, amikor nagy energiájú fotonok anyagrészecske- antianyag-részecske párokat hoznak létre.

KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Magyar fejjel felfoghatatlan ez a tömeg ezen a kínai strandon

az előző cikk a meghökkentő kategóriában

Így leckéztette meg a milliárdos a pénzéhes lányt

a következő cikk a meghökkentő kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem