vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 29., vasárnap
Magdolna napja van

2017. 01. 14.

tech

3885

#electroad

hozzászólás

A jövő autói az úttestből nyerik majd az energiát

Hab a tortán, hogy az úttestbe pedig napelemekből is be lehet juttatni. Ez már tényleg a jövő és 100%-ban zöld. Szerintetek mikorra kerül bevezetésre?

Lerakták az első napelemes útburkolatot az Egyesült Államokban. Egy olyan technológiáról van szó, amely megfelelő léptékben alkalmazva önmagában is megtermelheti egy ország teljes áramigényét.


Egyelőre csak 30 panelt helyeztek el egy utcán, de az Egyesült Államokban debütáló napelemes útszakasz forradalmi jelentőségű lehet. Sok cég próbált már ugyanis napelemekkel összerakott útszakaszt építeni, de valamilyen panasz mindig volt rájuk, a Solar Roadways megoldása viszont, úgy tűnik, strapabíró. Hatszögű, országúton is elhelyezhető panelekről van szó, mindegyikben egy 44 wattos napelemmel.
Ez a típusú napelemes út télen is hasznos lehet, hiszen a napelemek melegítik is az útburkolatot, így el lehet felejteni a jeges, csúszós utakat. 170 ilyen elem egy háztartás teljes áramigényét biztosítani tudja.

Egy másik innovatív technológia fejlesztés szerint pedig az úttest hathatja majd a jövő autóit. Ha sikerül praktikusan használható technológiát fejleszteni az ötletből, a közeljövőben akár nagy méretű, nehéz akkumulátor nélkül is lehet majd az elektromos járműveket használni. Ezzel az ígérettel folytat egy izraeli startup cég, az Electroad teszteket, amiknek lényege, hogy töltőállomások nélkül, az úttestbe épített elektromos vezetékekkel és az autókba épített elektromágnesekkel, indukciós elven hajtják az elektromos járműveket.


A cég már sikeresen végrehajtott több rövid távolságú kísérletet az új technológiával, és most arra készülnek, hogy egy Tel Aviv-i buszjárat útvonalán folytassák nagyban a teszteket.


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Légtisztító tornyok Kínában

az előző cikk a tech kategóriában

Minden telefonon van nyomkövető! Mutatjuk, hogy kapcsold ki!

a következő cikk a tech kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem