vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. január 27., csütörtök
Angelika napja van

2016. 02. 26.

sport

3929

#futball #soccer #amerikai foci

hozzászólás

Foci vagy amerikai futball?

Az európai focit (soccert) vagy az amerikai focit nézed szívesebben?A foci és az amerikai foci szurkolói halmazának elég szűk a metszete. A fociszurkolók szerint az amerikai foci lassú, vontatott, tele van szünetekkel, 10 másodperc játékot követ 2 perc sétálgatás és agyatlan kicsi a rakás imitáció az egész. Ezzel szemben az amerikai focit kedvelők szerint a foci a kislányok játéka, sok benne a férfiatlan színészkedés, a játékosok sokkal kevésbé atletikusak és kevesebb a gól, mint a touchdown.

Objektíven döntést hozni nehéz, hogy a két sport közül melyik az előrébbvaló, csakis szubjektív választásról beszélhetünk.

Te melyiket szereted jobban az amerikai focit vagy az európait (soccer)?

Ha a tradiciókat nézzük akkor az európai foci lesz a befutó, régebbi múltra tekint vissza, már a XIX. század végén létezett klubfutball, míg az amerikai foci gyökerei csak a XX. század közepéig nyúlnak vissza.

Ha a globalitást nézzük akkor szintén az európai futball a nyerő. Az amerikai foci profi szinten csak Észak-Amerikában terjedt el, míg Európában maximum félprofi szinten művelik. Ezzel szemben az egyszerűbb eszközigény miatt a foci globális, világszerte szinte minden országban játsszák. Ennek egyik legfőbb oka, hogy nem kell hozzá drága védőfelszerelés csak egy filléres labda.

Vegyük a játékosok atletikusságát, ebben az amerikai foci lesz a befutó. Az alapvető atlétikai mutatókban még egy egyetemi játékos is veri az európai foci élcsapatainak játékosait. Ha magasugrást, fekvenyomást, 40 méter sprintet vagy egyéb alapvető fizikumot mérő mutatót nézzünk akkor az amerikai foci adja az atletikusabb játékosokat.

Ha a nézőszámokat vesszük akkor árnyaltabb a kép. Az NFL kvázi a BL megfelelője. Ha a két ligát összevetjük azt látjuk, hogy a meccsek átlagos nézőszáma magasabb az NFL-ben ill. a közvetítések nézettsége is magasabb. Elég csak a Super Bowlra gondolni, ami elképesztő 70-80% körüli nézettségeket és 100 millió feletti nézőt tud produkálni. Ezt még a BL-döntő sem tudja megközelíteni. Ellenben ha már egy vbt veszünk alapul, vagy az összes sporteseményt az adott sporton belül, akkor már a foci lesz a nézettebb. Elég csak az összes BL-meccs és a top 4 európai liga nézettségét összevetni egy szezon NFL nézettségével és már a foci jön ki fölényes győztesnek.

Ha a játék változatosságát nézzük akkor az NFL lesz a nyerő. Itt sokkal több a toucdown, mint fociban a gól és sokkal nagyobb fordításokat lehet látni. A bonyolultabb szabályrendszer is sokkal több változatosságot nyújt és több taktikázásra ad lehetőséget. Az NFL mérkőzések izgalomban verik a focit, ezt még az elfogultabb fociszurkolók is elismerik, akik mindkét sportot követik.

Társadalmi hasznosság alapján az európai futball az ami feljebb való. A foci egy tömegsport és focizni egészséges. A futás jó a szívnek, keringésnek, stresszölő hatása van. Egyszóval ha minél többen fociznak az jó a közegészségnek. (nem összekeverendő a profi focival és a sörrel fotelból szurkolással). Ezzel szemben az amerikai foci nem tömegsport, ezt kvázi modern gladitátorok játsszák pénzorientált üzleti vállalkozások alkalmazottjaiként. Máskülönben pedig az amerikai foci egészségre gyakorolt hatása erősen káros. (sisak sisak elleni ütések, ízületek sérülései, törések stb)

A foci vagy az amerikai foci játékosok a jobb példaképek? Itt véleményem szerint egyértelműen az amerikai focisok. Keményebb, férfiasabb sport, itt nincsen színészkedés, ha valakit brutálisan kiütnek akkor is feláll inkább, mintsem kimutassa mennyire fáj. Ezzel szemben a futballban a színészkedés elerjedt, a műesések mindennaposak és itt inkább a legkisebb szabálytalanság felnagyítása a cél.

Ti melyik sportot szeretitek jobban, az amerikai focit vagy a focit?

KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Foci EB vagy VB?

a következő cikk a sport kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem