vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 29., vasárnap
Magdolna napja van

2016. 02. 29.

sport

2470

#foci eb #football világbajnokság #france2016

hozzászólás

Foci EB vagy VB?

Te melyiket szereted jobban? Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Az EB-n már eleve szűrtebb a mezőny és magasabb a színvonal is. Itt nincsenek a csoportmeccsek alatt akár napok, amikor egy érdekes meccs sincs.

football eb football vb


Foci EB vagy VB?

 

Te melyiket szereted jobban? Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Az EB-n már eleve szűrtebb a mezőny és magasabb a színvonal is. Itt nincsenek a csoportmeccsek alatt akár napok, amikor egy érdekes meccs sincs. Nincsenek Indonézia-Üzbegisztán típusú meccsek, ami körübelül az NBIII színvonalának felel meg és 2 egymás utáni passzt nem is látunk. Cserébe viszont rövidebb a versenynaptár és előbb vége is van a fociünnepnek. Az EB-k másik hátránya, hogy ezzel elveszítünk egy 4-5 Európán kívüli nagycsapatot, akinek a játéka rendszerint élményszámba megy. Ázsia, Ausztrália és Óceána nem feltétlen a labdarúgás fellegvára de a brazilok és argentinok játéka még egy gyengébb évjárat esetében is rendszerint szórakoztató. Mellettük más dél-amerikai csapatok is fel szoktak tűnni, Mexikó is rendszeresen odateszi magát és Afrikából is rendszeresen van egy szimpatikusan focizó csapat, amelyik ugyan a legjobb 16 vagy 8 között meghal a szépségben, de addig random bombagólokat és meghökkentő cseleket szállít a nézőknek. Ghána korábban Szenegál, míg a 90-es években Nigéria kápráztatta el a szurkolókat. Az EB serpenyőjében viszont erős érv, hogy sokkal közelebb van, így az érdekesebb meccsekre jó szervezéssel és egy fapadossal is el lehet jutni. Franciaország vagy éppen egy lengyel-ukrán EB nem egy elérhetetlen távolság, de mondjuk egy brazil vébére kijutni már elég pénztárca gyilkos manőver. Az tény, hogy egy vébé rendszerint Európa-fejnehéz, hiába csak 8-10 csapatot szokott az öreg kontinens delegálni a 32-ből ennek ellenére az összes VB több, mint 50%-ában európai csapat nyert. Afrika, Ázsia, Észak-Amerika, Ausztrália és Óceánia soha nem adott még vébé győztest, de mégcsak top4-be is Dél-Korea tudott egyszer bemenni, nem kis bírói hátszéllel. Európán kívül csak Brazília, Uruguay és Argentín tudott vébét nyerni, kvázi egy Nyugat-Európa plusz Dél-Amerika bajnokság tökéletesen elegendő lenne a legjobb csapat megtalálásához. Persze erről szó sincs, ezzel a játék elveszítené a globális mivoltát, többszázmillió esélytelen országból való tévénézőt, sokmillió Kínában eladott Christiano Ronaldo mezt és így tovább. A vébék másik nagy előnye, hogy mindig felbukkan egy-egy kiscsapatból egy későbbi sztárfocista, akinek szórakoztató a játéka és a vébé után leigazolja egy nagyobb európai klub, ahol éveken át kiemelkedő teljesítményt nyújt majd. (egyik személyes kedvencem a nigériai Okocha ennek a kiváló példája, de Alexis Sanchez vagy éppen anno a japán Nakata is egy vébére abszolút esélytelen csapatból emelkedett ki)

Te melyiket szereted jobban, a foci EB-t vagy a VB-t?

KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Foci vagy amerikai futball?

az előző cikk a sport kategóriában

Kobe vagy Jordan?

a következő cikk a sport kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem