vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 21., szombat
Konstantin napja van

2016. 12. 16.

természet

7546

#orka, #capa

hozzászólás

Filmre vették, hogy egy orka megeszik egy cápát

Kutatók már évek óta tudják, hogy a kardszárnyú delfinek képesek arra, hogy csoportosan támadjanak meg egy másik ragadozót, de csak nagyon ritkán sikerül ezt filmre venni. Állak alá a kezeket, mert mindjárt esnek!

A kardszárnyú delfin (Orcinus orca) a világtenger abszolút csúcsragadozója. A fogascetek alrendjébe (Odontoceti) tartozó húsevő ragadozók közül a kardszárnyú delfin rendelkezik a legszélesebb zsákmánypalettával. Ugyanúgy elejti a rajhalakat, mint a rozmárt és a medve-, illetve oroszlánfóka- féléket, valamint Földünk legnagyobb testű állatát, az akár 31 méteres hosszúságot elérő kékbálnát. Az óceánok második csúcsragadozója, a hatalmas, 20 méter hosszúra is megnövő ámbráscet szintén nincs biztonságban a kardszárnyú delfinektől.   

A kardszárnyú delfinnek még egy cápát elkapni is gyerekjáték.

Ezeket a felvételeket Slater Moore fotós készítette a kaliforniai partok előtt, a Monterey öböl területén egy két nőstényből és két borjúból álló kisebb csapatról, akik egy nagyobb bandával mozogtak együtt. A nyíltvízi orkákon többször láttak sebeket és horzsolásokat, amiből arra következtettek, hogy recés bőrű zsákmányállatokkal, például cápákkal táplálkozhatnak, de ez csak teória volt. Most viszont tökéletes bizonyíték van arra, hogy a cápa tényleg a menüjük része, ráadásul egyben, keresztben lenyelve.

Korábban már született hasonló felvétel, pár éve Costa Rica partjainál hajózó búvárok arra lettek figyelmesek, hogy egy csoport kardszárnyú delfin üldözőbe vesz egy tigriscápát. A delfinek felszínre kényszerítették a cápát, felborították majd rátámadtak.

(A kardszárnyú delfint helytelenül gyilkos bálnának is nevezik. Gyilkosnak gyilkos, de nem bálna, hanem delfin.)

forrás: 444.hu, origo.hu és vs.hu


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Otthagyta a stresszes munkáját, hogy bébi kecskéket neveljen vidéken

az előző cikk a természet kategóriában

10 emeletes panelt elnyelő hullámok az Atlanti-óceánon

a következő cikk a természet kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem