vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2016. december 3., szombat
Ferenc, Olívia napja van

2016.07.08.

gasztro

3421

#gyros, #kebab, #doner, #shawarma, #durum

hozzászólás

Mi a különbség a gyros, döner, kebab, dürüm és a shawarma között?

Most helyretesszük a fejekben a képzavart! Természetesen a budapesti gíroszosoknál és kebabosoknál össze-vissza használják a megnevezéseket:)

Dürüm - szigorúan tortillába csavarva

Dürüm - szigorúan tortillába csavarva

Döner

Döner

Kebab

Kebab

Gyross

Gyross

Shawarma vagy suvarma ha jobban tetszik

Shawarma vagy suvarma ha jobban tetszik



Ti melyiket szeretitek legjobban? Döner, kebab, dürüm, gyros vagy suvarma? Lájkold annak a képét, amelyikre te esküszöl!

A döner, a girosz és a shawarma is gyakorlatilag ugyanaz, legalábbis a technológia megegyezik mindhárom esetben. A giro (gyro) és a döner jellemzője, hogy a függőleges nyársra húznak húscsíkokat, a nyársat egy hőforrás elé helyezik, folyamatosan forgatják és az átsült húsrészeket egy éles késsel vékony szeletekben - inkább forgácsokban - levágják és tálalják. Ha nem elég zsíros a hús, folyamatosan kenegetik zsiradékkal, így egyenletesen sül. Leggyakrabban pitába teszik, különböző zöldségekkel és szószokkal, és az így elkészített szendvicset hívják girosznak nagy döner szendvicsnek. A kötelező kellékek a hús és a pita, a többi a fantázián múlik.

A törökök használták először a forgatásos, forgácsolós módszert, a döner forgót jelent törökül, a görög giro pedig ennek a tükörfordítása (a döner kebab a forgatott nyársonsült húst jelenti). A shawarma egy másik török szóból, a cevirméből ered, ami szintén forgatni-t jelent. A hús fajtája és a fűszerezés eltérhet természetesen, mivel a döner török, a girosz görög, a shawarma pedig arab étel.

Döner

A török döner a függőlegesen forgó nyársról levágott grillezett húsra utal, a görög gíroszhoz vagy az arab suvarmához hasonlatosan. A ma gyorséttermekben kapható, pitába töltött döner kebabot egy nyugat-berlini török bevándorlótól, Kadir Nurmantól származtatják, aki 1972-ben jött rá, hogy ebben a formában jobban eladható (gyorsétel)

Kebab

A kebab vagy kebap arab eredetű húsétel. Általában birkahúsból készül, és erősen fűszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyű. Általában nyársra vagy pálcikára felhúzva sütik meg, sokszor nyílt tűzön.

A fűszerezett, kevert darálthúsból készült, faszénparázson sült hosszúkás húsételt a jugoszláv utódállamokban csevapnak, kicsinyítve csevapcsicsának hívják, Bulgáriában kabapcse. Romániában, ahol kevesebb fűszerrel, viszont szódabikarbónával készítik miccs (mititei) a neve, melynek jelentése kicsik. Általában öt darab ujjacska méretű húst tálalnak fel egyszerre.

Dürüm

A feltekert tésztát először különböző zöldségekkel (például paradicsommal, hagymával, salátával) töltik meg. Második lépésben húst tesznek bele: legtöbb esetben csirke- vagy bárányhúst, sertéssel soha nem készítik, hisz azt tiltja az iszlám. A tölteléket végül juhtejből készült joghurttal, illetve csípős szósszal öntik le. Bizonyos helyeken szalmakrumplit is tesznek bele.

A gyroshoz képesti fő különbség, hogy ezt feltekert tésztába teszik, nem pitába.

Gyros

A gírosz függőleges, forgó nyárson sütött görög húsétel, mely valószínűleg az Oszmán Birodalomból ered. Az elnevezés jövevényszó, a török dönerből ered.

A görögöknél többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehúst használnak az elkészítéshez. Egy forgó berendezésre rakják a húscsíkokat, és az átsült részeket levágják. Népszerű feltét a vöröshagyma, paradicsom, kígyóuborka, erőspaprika, sült burgonya, és többféle szósz és öntet, mint a dzadzíki.

Ami megkülönbözteti a többi arab társától az a fetasajt, ami szinte Görögország nemzeti jelképe lett az idők folyamán. Másik nagy különbség a kebabhoz képest, hogy ezt vágott húsból készítik.

Shawarma

A shawarma egy húsos szendvics amit a Közel-Keleten fogyasztanak. Arab kenyérbe, húst és zöldséget tesznek, amit csipős szósszal öntenek le. A hús lehet bárány, borjú vagy csirke, de disznó sohasem.

Summa summarum

Összefoglalva: a lényeg, hogy mindegyik hús, tészta, zöldség és szósz csak mindegyik különböző kombinációban. A street food térhódításával azonban mindegyik szendvics szép utat járt be és hasonlóan fényes jövő előtt áll.

KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Kék bor? Igen létezik. Megkóstolnád?

az előző cikk a gasztro kategóriában

Így tudod a rántott hús panírját feldobni! Szódabikarbónával isteni!

a következő cikk a gasztro kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem