vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 22., vasárnap
Júlia, Rita napja van

2017. 02. 08.

meghökkentő

3383

hozzászólás

Világ 10 leginspirálóbb embere

A nyertes Anja Ringgren Lovén dán önkéntes egy olyan éhező, nigériai kisfiú életét mentette meg, akit a családja boszorkánynak hitt, és a sorsára hagyott.

Egy hétköznapi nő lett a világ leginspirálóbb embere

Anja Ringgren Lovén dán önkéntes egy olyan nigériai kisfiú életét mentette meg, akit a családja boszorkánynak hitt, és a sorsára hagyott. Mutatjuk 2016 többi 9 példamutató emberét.

Az Ooom Magazin 2016-ban is összeállította a leginspirálóbb emberek listáját. Az első helyen idén Anja Ringgren Lovén dán önkéntes segítő áll - lekörözve a pápát, a dalai lámát, Leonardo DiCapriót és Barack Obamát is.

A nő egy drámai pillanatot megörökítő fotó miatt lett világhírű. A kép akkor készült, amikor megmentette egy nigériai kisfiú életét.

A lista egyébként 100 személyt rangsorolt annak alapján, hogy ki mennyire gyakorolt pozitív hatást az emberekre. Íme az első tíz helyezett.

  1. Anja Ringgren Lovén

A dán önkéntes szó szerint megmentette egy nigériai kisfiú életét. A kicsit a saját családja taszította ki, és hagyta a sorsára, ugyanis úgy hitték róla, hogy boszorkány.

Anja alapítványt is létrehozott, amely kifejezetten az ilyen ügyek áldozataival foglalkozik - sajnos a máig élő babonák miatt nem egyedülálló az eset, ami a kisfiúval történt. A magatehetetlen csöppségek még képtelenek gondoskodni magukról, így azzal, hogy hátat fordít nekik a közösség, lassú éhhalálra ítélik őket. A kétéves Hope-ra is ez a sors várt volna, ha nem talál rá a dán önkéntes.

Szerencsére mára már felépült és már mosolyogni is tud. A történet Martin Nilsson fotója révén bejárta a világot.

Róla már itt bővebben írtunk: http://velemenyarena.hu/anja_riggen

  1. Barack Obama

Részben azért került a listára, mert ő volt az Egyesült Államok történetének első afroamerikai elnöke. Hívei szerint nagy szerepe volt abban, hogy a világgazdaság helyreállt a válságot követően, és többek között 15 millió munkahely megteremtésben működött közre. Szívén viselte a klímavédelem ügyét - a lista készítői szerint többször is felszólalt és intézkedéseket tett, sőt, azt is írják róla, hogy az ő révén 16 millió amerikai jutott egészségügyi biztosításhoz.

  1. Charlize Theron

Charlize Theron Oscar-díjas színésznő már 10 éve vesz részt az Africa Outreach Projectben, aminek keretében az AIDS-ről tart előadásokat fiataloknak. Theron egyben az ENSZ békenagykövete is. Ebben a minőségében gyakran van Afrikában és segít az ottani segélyszervezeteknek.

  1. Ferenc pápa

A jelenleg regnáló pápa a lista készítői szerint haladó nézeteiről, egyházreformjairól ismert, valamint arról, hogy legtöbb elődjétől eltérően kerüli a luxust, és rangjához képest szerényen és visszafogottan él.

  1. Leonardo DiCaprio

Before the Flood, vagyis Özönvíz előtt címmel forgatott dokumentumfilmet az éghajlatváltozásról, amire nemzetközi szinten is sokan felfigyeltek. A filmről mi is írtunk korábban. Sokan ökotudatosság egyik új arcaként tekintenek rá.

  1. Dalai Láma

A Tibetben élő vallási vezető rengeteg embert inspirál, ezrek kíváncsiak tanításaira. Amikor nyilvános előadásokat tart, tömegek mozdulnak meg, hogy meghallgassák tanácsait.

  1. Mark Zuckerberg

A Facebook atyja a közösségi háló elindításával a világ egyik leghíresebb és leggazdagabb embere lett, pénzét azonban jótékony célokra sem sajnálja. Azért tették erre a listára, mert nyilatkozatai szerint a következő 10 évben 3 milliárd dollárral támogatja majd azokat a kutatásokat, amelyeknek az a célja, hogy ne legyen több gyógyíthatatlan betegség. Feleségével, Priscillával együtt prevencióra és a hatásos kezelésre is áldozna.

  1. Malala Yousafzai

A pakisztáni Malala 14 éves volt, amikor a tálobok lelőtték, és életveszélyesen megsebesült. Mindezt azért kellett elszenvednie, mert kiállt amellett, hogy ne csak a fiúk, hanem a lányok is tanulhassanak és iskolába járhassanak.

Malala hatalmas szerencsével túlélte a fejlövést. Megkapta a Nobel-békedíjat és az UNESCO segítségével létrehozta saját alapítványát. Gyermekjogi aktivista: azért küzd, hogy minden gyerek részt vehessen az oktatásban. Saját példájával bizonyította, hogy a gyermekek és fiatalok maguk is hozzájárulhatnak helyzetük javításához.

  1. Bob Dylan

Ő kapta idén az irodalmi Nobel-díjat, amire nemcsak ő, de valójában elég kevesen számítottak. Sokáig nem is reagált arra, hogy elnyerte a világ egyik legnagyobb elismerését, majd közölte, hogy sajnos nem tudja átvenni azt különféle elfoglaltságai miatt. A díjat azzal érdemelte ki, hogy "új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset". A zenész-író több generáció szemében is egy élő legenda.

  1. Elon Musk

Bár nem szakmabeli, de a Teslával forradalmasította az elektromos autók tervezését és gyártását. Ezen kívül a SpaceX vezetője is, legutóbb megpróbálták a visszatérő és így újrahasznosítható Falcon 9 rakétát letenni egy óceánon álló hajóra.

Via Independent


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Elgondolkodtató történet a házasságról...

az előző cikk a meghökkentő kategóriában

A 90-es évek szexszimbólumai akkor és most

a következő cikk a meghökkentő kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem