vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 22., vasárnap
Júlia, Rita napja van

2016. 07. 31.

sport

4783

hozzászólás

Napi 20 perc edzéssel is lehetsz szálkás, ha betartod ezt a fontos szabályt

Tabata? HIIT? Intervallum edzések? Mutatjuk, hogyan spórolj meg heti sok óra futást!

Korábbi írásban már kiemeltem, hogy mi a baj azzal ha 10 km feletti távokat futunk. Röviden összefoglalva kulcsszavakban: úgy fogunk kinézni, mint akinek nem adnak enni, lemegy a tesztoszteron szintünk és emellett az ízületeinket is tönkrevágjuk. Az sem egy előny, hogy ez már komoly időbefektetés, amit a mai rohanó világban kevesen engedhetnek meg maguknak. Ha nem vagy munkakerülő, egyetemista vagy aranyifjú akkor jó eséllyel egy félmaratonra szánt 2 óra plusz öltözés, zuhanyzás mind a hétköznapi teendők elől fog elmenni.

Mi a megoldás? HIIT, azaz high intensity interval training. Ennek bizonyos fajtái a Tabata és Gibala tréning. Az elnevezés csak porhintés, de a lényeg az mindegyik móüdszerben ugyanaz, vagyis maas intenzitású edzés/futás és csökkentett intenzitású terhelés váltakozása a módszerek motorja.


Személy szerint 12 kört szoktam csinálni futásból, 3 perc felvezető és 3 perc levezető kocogással közrefogva. Minden kör 30 másodperc sprintet jelent és 60 másodperc lassú futást. A lényeg a sprinteken van, a futás lehet akár gyenge kocogás is, de a sprinteknél úgy kell futnod, mintha az életedért futnál, mintha egy dühödt bivalycsorda lihegne a nyakadban. A kocogások sebessége 6-9 km/h, míg a sprinteké legalább 15 km/h-nak kell lennie, de pro szinten 25 km/h is kipréselhető. Ahogy erősödik a szervezet és szokja a terhelést, ne a körök számát növeljük, mert azzal, megint a hosszútávfutás felé csúszunk el, hanem a sprintek intenzitását. Az előnye a hosszútáv futással szemben, hogy mindössze 18 percet vesz igénybe az egész, ha beleszámoljuk a felvezető és levezető 3-3 perc kocogást, akkor is csak 24 percről beszélünk. A Barátok Közt tovább tart, mint egy HIIT-edzés. Másik előnye, hogy nem csak a futás alatt égetünk vele zsírt, hanem a futás befejezte után még hosszú időn keresztül bontja a szervezet a zsírt. Az már csak hab a tortán, hogy a sprintelésnél jobb természetes tesztoszteron fokozó kevés van. Inkább a tesztoszteron szintet növeljük libidő erősítés célból, mintsem az internetről rendeljünk bizonytalan eredetű gyógyszereket, mint például Kamagrát.

A leginkább tesztoszteron fokozó gyakorlatok, ahol nagy izom dolgozik a testben, mint a mell vagy a kvadricepsz. Fekvenyomásnál vagy guggolásnál is csak egy nagyobb izom kap rövid és intenzív terhelést, míg a sprintelésnél az egész test megfeszül és dolgozik.
Lehet csak placebo de egy 24 perces HIIT után elárasztja az ember testét a nyugalom és emelkedett állapotba kerül. Nekem bejött:P


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Ilyen lányok miatt érdemes röplabdát nézni!

az előző cikk a sport kategóriában

Közel 8000 méterről ugrott le egy hálóba ejtőernyő nélkül

a következő cikk a sport kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem