vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 29., vasárnap
Magdolna napja van

2016. 09. 13.

tudtad-e

3430

#oktatas

hozzászólás

Ezért Japánban a legjobb az oktatás

Magyarország a 34. helyet foglalja el a világon. Nem rossz teljesítmény de Észak-Amerika és Európa vonatkozásában gyengén teljesítünk. Mutatjuk miket lenne érdemes Japántól ellesni.

Néhány kelet-ázsiai ország mellett Japán az elsők között van a kimagasló oktatási rendszerrel rendelkezők listáján.
Tavaly Japán a világranglista 4. helyét foglalta el, mely az OECD PISA kutatásán alapul, s amelyben a tanulók matematika és környezetismeret tudását mérik fel.

Így néz ki a top 21:

 1. Szingapúr
 2. Hong Kong
 3. Dél-Korea
 4. Japán 
 5. Taiwan 
 6. Finnország 
 7. Észtország
 8. Svájc 
 9. Hollandia
 10. Kanada 
 11. Lengyelország
 12. Vietnám 
 13. Németország
 14. Ausztrália 
 15. Írország
 16. Belgium 
 17. Új-Zéland 
 18. Szlovénia 
 19. Ausztria 
 20. Egyesült Királyság 
 21. Csehország


Magyarország ugyanezen kutatás alapján a 34. helyre került csak. De mi a titka ennek a magas japán helyezésnek. A válasz az oktatási rendszerben van.

1.Első az építkezés, utána jön a tudás
A japán tanulók tudását 10 éves korig csak nagyon ritkán tesztelik. Az iskola első éveiben a lexikális tudás nem olyan fontos. A jó modor, az emberek és állatok tiszteletben tartása, igazságosság, önkontroll és a természetről való gondoskodás fontos, ezért ezt tanítják.

2.Az iskolában nincs takarító.
A tanulók takarítják a tantermeket, a folyosókat és a wc-t. Fiatalon megtanulnak együtt dolgozni és a másiknak segíteni. Ezáltal megtanulják a saját és mások munkáját értékelni.

3.Együtt ebédelnek az osztályteremben
Az általános iskolában a tanár és a diákok mind együtt ebédelnek az osztályteremben. Ez erősíti a tanár-diák kapcsolatot.

4. Többet tanulni népszerű
Már fiatal korban nagyon népszerűek az iskola után a magánórák.

5. 99.9%-os a jelenlét
A japán tanulók szinte sohasem hiányoznak az óráról, nem késnek el és a tanulók 91 %-a valóban hallgat arra, amit a tanár mond - melyik másik ország büszkélkedhet ilyen mutatókkal?

6.Az egyetem nyugis.
Az egyetemet megelőző iskolai évek a legnehezebbek - aztán kezdődik a móka. Erre a néhány évre úgy is tekinthetnek, mint egy nyaralásra, mielőtt a munka tengerébe dobnák őket. Persze komolyan veszik a tanulmányaikat, de nem lehet zokon venni, ha egy jól megérdemelt szünetet is kivesznek.

7. Presztízs védelme
Az iskolák nagy gondot fordítanak arra, hogy senki ne ronthassa intézményük hírnevét. Sokkal ritkábban látni dohányzó, alkoholizáló vagy netán kábítószer hatása alatt lévő diákokat. Amennyiben ez mégis megtörténne, mivel az iskola egyenruháját viseli a tanuló, rögtön összekapcsolnák az intézménnyel, és az beszennyezné annak presztízsét. Az iskolák és a diákok is tisztelik, és megbecsülik a tanárokat. Nagyon jó fizetést kapnak, hiszen tőlük függ a legújabb generáció műveltsége, tudása. Amennyiben egy diák rendszeresen az iskola mellé jár, a tanár személyesen keresi fel, és közli vele mulasztásának körülményeit.


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

A világ legjobban őrzött helyei ahova esélyed sincs bejutni

az előző cikk a tudtad-e kategóriában

Costa Rica 2 hónapon keresztül nem égetett el fosszilis energiahordozót

a következő cikk a tudtad-e kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem