vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 22., vasárnap
Júlia, Rita napja van

2016. 12. 19.

közélet

4315

#josemujica

hozzászólás

Elnök aki fizetése 90%-át eladományozza és hajléktalanok laknak a neki kijelölt palotában

Magyarországon ezek elképzelhetetlenek lennének... Uruguay szerencsésebb ilyen szempontból, ott az elnök nemcsak beszél de tesz is a szegénység és a fogyasztói társadalom ellen.

José Mujica 2010-2015 között volt Uruguay elnöke, aki fizetése 90 %-t jótékony célokra utalta, hogy pont annyiból éljen, amennyiből országának átlagos polgárai, azóta is visszafogott életet él, az elnöki palotát pedig átadta a hajléktalanoknak.

Nem akarok a szegénység apostola lenni, de ki nem állhatom a pazarlást, a haszontalan költekezést, az energiapocsékolást - idézte a Financial Times. Ennek értelmében jár egy öreg Volkswagen Bogárral, illetve annak idején, amikor az 1990-es években szenátorrá választották egy Vespa robogóval.

Mujica elnökként is saját házában élt, míg a palotát akkor használták, ha az összes hajléktalanszálló betelt, és nem volt hova menniük az embereknek. A férfi egy elnöki rezidenciaként működő tengerparti luxusingatlant is eladott, a pénzből pedig egy iskolát támogatott. Feleségével- aki szintén paraszti családból származik - zöldségeskertjükben dolgozgattak, traktort vezettek, ha kellett, kimenős autójuk pedig egy több évtizedes Volkswagen Bogár azóta is. Szerintük a boldogság Homérosz óta ugyanazt a három dolgot jelenti: szeretetet, gyerekeket és jóbarátokat.

Egyik legnagyobb hatású gondolata:
Kitaláltunk egy halom felesleges szükségletet is, megvásároljuk az újat, eldobjuk a régit. Ezzel pocsékoljuk el az életünket! Ha vásárolsz valamit, akkor nem a pénzeddel fizetsz, hanem az életed azon óriáival, amíg azt a pénzt elő tudod teremteni. A különbség az, hogy az egyetlen dolog, amit nem lehet megvenni, az maga az élet. Nyomorúságos dolog így elpazarolni az életet és a szabadságot.


Ebben is maximálisan egyet tudunk érteni vele:
Szegény az, akinek semmije sincsen, vagy túl sokat akar. Én nem szegénységben élek, hanem képes vagyok bizonyos dolgokért egyes dolgokról lemondani, és nincsenek nagy igényeim

Az egyszerű életviteléről híres, és a fogyasztói társadalmat mélyen elítélő jelenlegi elnök összesen 15 évet volt börtönben embertelen körülmények között politikai fogolyként. Életfilozófiáját nagyban befolyásolták a rács mögött töltött évek.

A börtönben rájöttem, hogy rengeteg fölösleges problémát gyártottam saját magamnak. Szabadnak lenni annyit jelent, hogy az ember a lehető legtöbb időt azzal tölti, amivel igazán szeret foglalkozni. Persze ehhez rengeteg időre van szükség. Ha sokat fogyasztanék, és nagy igényeim lennének, az egész életemet arra pazarolnám, hogy pénzt gyártsak az igényeim kielégítésére, így pedig nem lenne időm szabadon élni - foglalta össze Mujica.

Mujica mind a mai napig vidéki házában él, a szintén ex-Tupamaro feleségével, Lucía Topolanskyval. Farmja, három traktora és egy régi Volkswagenjének piaci értékét 44 millió forintban állapította meg az uruguayi adóhivatal. Ezen felül az elnök fizetésének - mintegy 2,6 millió forint - 90 százalékát civil szervezeteknek adományozza. Elnöki terminusa végén az exállamfőknek járó tiszteletdíjból iskolát kíván építtetni.

Nincs szükségem a fizetésemre - így is bőven megtermelem, amire igény tartok - zárta le a kérdést az abortusz és a marihuána legalizálása miatt sokat kritizált elnök, José el Pepe Mujica.

A rioi fenntartható fejlődésről szóló konferencián ezt mondta:
Azt kérdezem magamban: Mi történne, ha Indiában az emberek családonként ugyanannyi autóval rendelkeznének, mint a németek? Mennyi oxigén maradna nekünk, hogy belélegezhessük?

Elég jogosnak tűnik ez is...

Néha sértő nyíltságát azonban soha nem rejtette véka alá. Őszinteségére mentségként hozhatja fel korát - 80 éves -, és kemény múltját. Több mint 14 évet töltött az Uruguayt 1973 és 1985 között irányító katonai diktatúra börtöneiben, a magát az utolsó inka uralkodóról elnevező Tupamaros baloldali gerillamozgalom egyik vezetőjeként. A rezsim túszként tartotta fogva nyolc másik társával együtt. Azzal fenyegették, hogy ha megint elszaporodnak a gerillaakciók - bankrablások, emberrablások, amelynek zsákmányát általában a szegények között osztották szét -, akkor végeznek velük.

Mujica nem véletlenül nevezte magát 2010-es megválasztása idején vegetáriánus étrendre tért vadmacskának. A börtönből legalább egyszer megszökött - egyes források két szökési akcióról írnak -, és ép ésszel jött ki a magánzárkából is, amely gyakran csak egy földbe vájt lyuk volt, és amelyben összesen tíz évet töltött. A New York Times szerint volt, hogy egy éven keresztül nem mosakodhatott, egyedüli társasága egy apró béka és patkányok voltak, amelyeket kenyérmorzsákkal etetett.

A pazarlás elleni logika húzódik meg a marihuána legalizálását célzó törekvései mögött is. Az általa támogatott javaslat szerint állami monopóliumként termelnék és terjesztenék a könnyűdrogot. Ezzel az évi 75 millió dollárra becsült, jelenleg illegális forgalom utáni haszon a drogbárók helyett a kincstárat gyarapítaná.

Egész életemben az árral szemben úsztam. Mit tehetek? Úgy tűnik, így születtem. Mindazonáltal, ha nem vagy képes megváltoztatni a dolgokat, legalább beszélj róla - mondta a Financial Timesnak.

2013 végén a neves szerb filmrendező, Emir Kusturica kezdett róla dokumentumfilmet forgatni, aki a politika utolsó hősének tartja.

2014-ben, a mexikói Guadalajarában egy könyvfesztiválon Mujicát meginterjúvolta Richardo Rocha egy fiatalokból álló közönség előtt. Az uruguayi elnök számos témát megemlített, mint például a drogkereskedelmet, a drogok legalizációját, a szegénységet és a társadalmi igazságtalanságokat. Azt nyilatkozta: Mi a legtisztességtelenebb földrészen élünk: valószínűleg a leggazdagabbon, amelyik a lehető legrosszabbul osztja el a vagyont.

Íme a video a híres mondásairól:

José Mujica, Uruguay elnöke az emberi természet fejlődéséről from infocracy.hu on Vimeo.

forrás:
lemon.hu
erdekesvilag.com
origo.hu
wikipedia

infocracy.hu


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Fotók amiken többet mutat a First Lady, mintsem illene

az előző cikk a közélet kategóriában

Ezt tette a háború Szíriával

a következő cikk a közélet kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem