vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 29., vasárnap
Magdolna napja van

2016. 05. 10.

közélet

3127

#fu, #legalizalas

hozzászólás

Szélsőséges privát vélemény a fű legalizálásáról!

Ez is egy szempont. Nem mondjuk, hogy egyetértünk szerzőnk véleményével de érdekes álláspont az biztos...

Jose Pepe Mujica egy egyszerű öregúr. Józan belátással, szerény igényekkel és kimaxolt racionalitással. Gyűjthetne a családjának, hogy a hozzátartozóinak több generációra előre meglegyen a kiemelkedő életszínvonala, ehelyett azt vallja, hogy gazdag ember, mert nincs olyan, amire vágyna, mindene megvan ami csak kellhet. Nem szeretne villát a tengerparton, nem érdeklik se a Lambok, se az AMG-k. 45 négyzetméteres, bádogtetős házában maximális megelégedettséggel görgeti produktív napjait.

Szerinte a könnyű drogok és azon belül a fű liberalizációja és legalizálása nem szabadelvű, hanem racionális lépés volt. Lehet a portréjára rá kellene néznie pár magyar vezető politikusnak, kiváltképpen, akik a drogpolitika irányadói.

A fű kereskedelme egy hatalmas üzlet, amire a büntetés ellenére konstans fogyasztói igény van. Az ebből az üzletágból származó soktízmilliárdos forgalom, a magyar büdzsé szemszögéből nézve is szemmel jól látható. Egy elnagyolt számolás így nézne ki: vegyünk 200 000 fogyasztót, ami a magyar társadalom 2%-a. Elég szerény becslés de vegyünk csak ennyit. Egy hónapban számoljunk egy átlagos 5 gramos fogyasztással. Ez azt jelenti, hogy hét-tíz naponta este jól beszív a fogyasztó. Ennél van jóval több, de jóval alacsonyabb fogyasztású eset is, de ez az átlag reálisnak tűnhet. A jelenlegi piaci ára 2000-2500 Ft egy gramm fűnek, a számításban óvatosan szeretnék becsülni, így az alacsonyabb árat veszem alapul. Egy évre vetítve így az iparág teljes forgalma:12*5*200 000*2000 Ft = 24 000 000 000 forint. A nullák számolgatása után azt kapjuk, hogy 24 milliárd forint. Ebből lejön valamennyi, ami nem az államnál csapódna le, mert egy minimális 10% előállítási költség van, de gyakorlatilag forintokért lehet egy szinte kielégíthetetlen keresletű, extraprofitos terméke az államnak. Egy tő növényről lejön akár 2 kg eladható termék, aminek a piaci ára 4 MFt. Egy tő még magánszemélyként való lámpázása, gondozása és leszüretelése meg sem közelíti a 400 eFt-t, nem beszélve ipari méretekben ez mennyire elenyésző költséggé válik. Ezúttal is a 10% becslését az óvatosság motiválta.

A 24 milliárd 90%-a 21,6 milliárd. Természetesen ezek csak becsült összegek és elnagyolt találgatások de inkább az óvatosság motiválta, mintsem a túlzás. Az óvatos becslés jegyében az áfát sem kalkuláltam bele plusz bevételi forrásként, pedig 2000 Ft + ÁFA összegig reálisan eladható a termék. Ennél magasabb árak kezdenék el a fekete piac létjogosultságát megalapozni. Én nem vennék illegálisan, ha az állam 2000 + ÁFA összegért árulná a számomra.

Ez egy olyan extraprofitos monopólium lehetne, ami az állam aranytojó tyúkját, a Szerencsejáték Zrt.-t kispályás aprópénzgyárrá fokozná le.

21,6 milliárd forint iszonyatos nagy pénz. Minden évben épülhetne ebből az összegből pár kilométer autópálya vagy akár több híd is. Ez az összeg bőven elegendő lenne az ingyenes óvodai és iskolai étkeztetés bevezetéséhez. Orvosi műszerekben és akár mentőautók számában is mérhető ez a talált bevételi forrás.

A fű a költségvetési számokra gyakorolt pozitív hatása mellett további számszerűsíthető, de az előző becslés gyenge lábakon állása miatt, inkább csak említendő tételek vannak még.

A rendőrségnek nem kellene erőforrásokat áldoznia a drog üldözésére. Megszűnne az emberi életek fölösleges vakvágányra terelése. Iskolákból kirúgott gyerekek karrierjét teheti tönkre vagy a büntetett előélet miatt elhelyezkedéseket nehezíthet. Nem mindegy a gazdaság szempontjából sem, hogy valaki tanult emberként/ jó szakemberként vagy köz-foglalkoztatottként gyártja a dzsidipit élete produktív évei alatt.

Az már csak hab a tortán, hogy az állami monopólium mellé épülő privát szektor is tudna munkahelyeket teremteni és adóforintokat generálni. Komoly növekedési lehetőségeket és ezáltal plusz munkaerő bevonását jelentené a marihuána termesztésének és kereskedelmének legalizálása. Többek között a növényvédő szerek és tápanyagok, UV-lámpák, futár szolgáltatók iparágában hozna plusz lehetőségeket a liberalizálás.

A mellé épülő piaci iparágak mellett azonban a cannabis termesztése és disztribuciója még egy undoritoanracionalista szerint is állami monopoliumnak kell lennie. A fogyasztásnak van népegészségügyi vonzata is, ami miatt mindenképpen az államnak meg kell tartania a jogot, hogy egyedüli legyen a piacon, akárcsak a Szerencsejáték Zrt. sok játék esetében.

Amikor a pálinka főzés (ami a fűnél sokkal erősebb tudatmódosító) országosan legális lett, érthetetlen, hogy a fű akárcsak fogyasztása is büntetendő. A fű mennyivel kevésbé káros az egészségre, mint az alkohol ezzel nem szeretnék foglalkozni. Ezt is alá lehetne támasztani kutatásokkal és példákkal, de ez nem célom. Csupán gazdasági és racionalitásbeli síkon vizsgálom a kérdést.

Történelemben is láthattuk mi lett, amikor az amerikai szenátus az I. világháború okozta, hazafias felbuzdulásból kiindulva betiltotta az alkohol forgalmazását és fogyasztását. A meglévő piaci igény nem múlt el, csak a kiszolgálására a maffia szakosodott és ez a piaci környezet kiváló táptalajt biztosított a szervezett bűnözés elburjánzásához.

Az beláthatatlan távolságban van, hogy a Google kereső a hungary után a miniszterelnök nevét dobja fel, mert messziről csodájára járnak erkölcsi tartásának, hanem azzal is megelégednék ha a hungary utáni második szó ami feljönne a free marijuana lenne. Ahogy Dél-Amerika drogliberalizációs küzdelmeiben Uruguay egy láncreakciót indított el úgy indíthatna Magyarország is a konzervatív Európa szívében. Akár egy keresztény vagy szocialista értékrendű kormány is vallhatná azt az elver, hogy bárki bármit megtehet egészen addig a határig, míg az másnak kárt nem okoz. Ez nem a liberalizmus, hanem a racionalizmus alaptétele. Amíg egy füves cigaretta elszívásával senkinek nem árt az egyén, addig emiatt üldözni és büntetni őt elég drága mulatság. Míg a drogliberalizáció más hasznos kiadásoknaklehetne a forrása, addig megérne legalább egy utángondolást vagy egy parlamenti vitanapot, hogy érdemes-e felülemelkedni a bevésődött tekintélyelvű csőlátáson.


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

A puskázás mindig is volt és lesz!

az előző cikk a közélet kategóriában

Miért nem szavazok?

a következő cikk a közélet kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem