vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 19., csütörtök
Ivó, Milán napja van

2016. 10. 12.

tech

3993

#roosegaarde

hozzászólás

Légtisztító tornyok Kínában

Nem mese, tényleg van ilyen. Nem kicsit hasznos találmány tudja megtisztítani a szenyezett nagyvárosok levegőjét.

Kínában már több helyen be is vezették. Daan Roosegaarde és csapata egy 7 méter magas légtisztító tornyot helyezett üzembe Pekingben. A Szmog Tisztító Torony (szabadfordításban) óránként több, mint 30 000 köbméter levegőt képes megtisztítani.
Az építmény fejlesztésének és telepítésének költségét a Kickstarter nevű, startupok finanszírozására létrehozott, közösségi platformon kalapozták össze, ami 113 153 euro, azaz 127 000 dollár volt. (még 2015-ben)

Rotterdamban már telepítettek egyet, amit követett a pekingi installálás. A Kínai Környezetvédelmi Minisztárium elmondása alapján további kínai városokba fognak ilyeneket telepíteni, ha beváltak.

Hab a tortán, hogy az összenyomott szmogból, a szerkezet gyűrűket és egyéb ékszereket fog majd létrehozni, amiket meg lehet majd vásárolni.
1000 köbméter szenyezett levegőből jön majd ki egy gyűrű, vagyis naponta 30 gyűrűt képes a torony legyártani. Ez persze csak mellékes, a lényeg, hogy nagy mértékben javítja a levegő minőségét.

Nemhiába Kínában van igény ilyen tornyokra, hiszen Peking levegőjének szenyezettsége, tizenhétszer haladja meg a WHO által meghatározott határértéket. Ennek egyenes következménye az évi 1,6 millió haláleset, ami a légszenyezettség számlájára írható. Ez az éves, kínai halálesetek 17%-a.
Roosegaarde találmánya az első müködő megoldás, ami tartósan és kellő mértékben javítja a levegő minőségét. Az elmúlt években próbálkoztak már vákuummal, szmog ágyúval vagy éppen drónokkal, de eredményt egyelőre csak ezek a tornyok hoztak.
Reméljük minél előbb Budapest belvárosában is láthatunk belőlük!
Szerintetek mikor jut el Magyarországra is az első ilyen torony?


A 7 méter magas szmogtisztító berendezés

1A 7 méter magas szmogtisztító berendezés

Menő szmoggyűrű!:)

2Menő szmoggyűrű!:)

A feltaláló Daan Roosegaarde

4A feltaláló Daan Roosegaarde

KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Ezzel a weboldallal a világ összes házát és utcáját megtekintheted

az előző cikk a tech kategóriában

A jövő autói az úttestből nyerik majd az energiát

a következő cikk a tech kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem