vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 21., szombat
Konstantin napja van

2016. 05. 25.

tudtad-e

1950

hozzászólás

Lengyel menekültek Iránban

Persze nem most. A második világháború alatt Irán 116 000 menekültet fogadott be.

1939-ben a náci Németország lerohanta Lengyelországot és ezzel kirobbantotta a második világháborút. A német-szovjet megnemtámadási szerződés keretein belül a két ország felosztotta egymás közt Lengyelországot. 1,25 millió lengyelt deportáltak, köztük félmillió társadalmilag veszélyesnek nyilvánított személyt, akik többnyire Kazahsztánban és Szibériában kötöttek ki.
Több ezren haltak meg az éhezések és betegségek következtében. Amikor a németek megszegték a megnemtámadási egyezményt és lerohanták a Szovjetuniót az oroszok a szövetségesek oldalán kötöttek ki.
A szövetségesekkel megállapodtak, hogy újra kialakítják a lengyel államot és ehhez hadsereget is felállítanak.
A lengyel raboknak azt mondták, hogy ha csatlakoznak az Iránban gyülekező lengyel hadsereghez akkor távozhatnak és harcolhatnak országuk függetlenségéért.
Ekkor indult meg a menekült áradat a Szovjetunió területéről Iránba, amit ekkor a szövetségesek és az oroszok tartottak ellenőrzésük alatt.
A menekültek menetében ezrével voltak nők, éhező gyerekek akik közül naponta 50-100-an haltak meg az út során.
Ezrével keltek át a Kaszpi-tengeren, túlzsufolt hajókon, míg elérték Pahlevi külvárosát, ahol egy sátortábort alakítottak ki a számukra.
Összesen 116 000 lengyelt fogadott be Irán, akik nagyrésze Pahlevi kikötővárosban lett egy karanténban elkülönítve.
A malária, tífusz és az éhezés itt is szedte az áldozatait.
A menekülteket innen Teheránba szállították, ahol viszont már szívélyesen fogadták őket, használaton kivül lévő házakat adtak át a menekülteknek és lengyel iskolákat is létesítettek. Emberek akik éveken át éheztek és fagyoskodtak, hála az irániak vendégszeretetének most meleg házakban alhattak és megfelelő ellátást kaptak.
A vendégszerető perzsák örömmel fogadták a menekülteket szállító buszokat és gyümölcsöket, mogyorót és egyéb élelmiszereket adtak be az ablakokon.
A menekültek nagy része aláírt a formálodó lengyel felszabadítási hadseregbe, míg egy jelentős része Iránban telepedett le, családot alapított és beilleszkedett a perzsa mindennapokba.

Galériánkban a menekültek mindennapjait bemutató fotósorozatot mutatjuk be, amiket Nick Parrino készített.

Képek forrása:
Nick Parrino/Kongresszusi könyvtár


hirdetés

hirdetés

hirdetés

KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

25 érdekes tény a Titanicról

az előző cikk a tudtad-e kategóriában

Híres cégek logoi régen és most

a következő cikk a tudtad-e kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem