vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 19., csütörtök
Ivó, Milán napja van

2016. 07. 31.

természet

5864

#migaloo

hozzászólás

Migaloo az albinó bálna sztár lett Ausztráliában

Legútóbb Queensland partjainál látták a ritka fehér bálnát. Érdekességét az adja, hogy mindössze 4-et ismernek a Földön.

Van egy bálna, amelynek rajongótábora, valamint saját Facebook- és Twitter-oldala van. Az ausztrálok megőrülnek érte, főként mert nagyon ritka: mindössze négy fehér púpos bálna létezik a világon, ebből az egyik és a leghíresebb Migaloo. Általában évente szokott feltűnni a szigetország partjainál, ami idén is megtörtént. A televízió néha élőben közvetíti a bálna útját.

Migaloo neve a Nagy-korallzátony vidékén élő őslakosok nyelvén fehér fickót jelent. Sokáig a világ egyetlen albínó púpos bálnájának tartották, hűséges rajongótábora is kialakult. Később kiderült, hogy egy hypopigmentált fajhoz tartozik, és ma már nem is az egyetlen ismert példány. Norvégiában is láttak egy másik, hasonlóan fehér bálnát, ráadásul Migaloo is két fehér borjút nemzett; az egyiket MJ-nek, Migaloo Juniornak nevezték el.

A hosszúszárnyú bálna vagy púpos bálna (Megaptera novaeangliae) a nagyobb testű barázdásbálna-félék közé tartozik. Az állat hossza 13-14 méter, néha 16 méter is lehet. Testtömege legfeljebb 40 tonna. A hosszúszárnyú bálnának különleges alakú teste van, feltűnően hosszú mellúszókkal; innen ered a magyar neve is. Fején bőrdudorok és bütykök találhatók. Ez a bálnafaj a többi bálnához képest elég gyakran ki-kiugrik a vízből. A hímek hangja bonyolult énekekből áll, melyek 6-35 percig tartanak, alkalmanként egyéb hangokat is kiadnak. A hangok frekvenciája 40-50 Hz, és az ének, melyet néhány órán keresztül folyamatosan ismétel, 30 kilométer távolságra is elhallatszik. Az éneklés szerepe még nem ismert pontosan, de a párkeresésben lehet jelentősége.

forrás: Hashem Al-Ghaili Facebook oldal, hvg.hu, index.hu, wikipedia


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Pörölycápa és tigris cápa küzdelmét vette fel egy halász

az előző cikk a természet kategóriában

Hálóba csavarodott bébifókát mentettek meg a szörfösök

a következő cikk a természet kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem