vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 29., vasárnap
Magdolna napja van

2017. 01. 20.

tech

16710

hozzászólás

Minden telefonon van nyomkövető! Mutatjuk, hogy kapcsold ki!

Sokan nem tudják, hogy a Nagy Testvér folyamatosan követi a mobilozók mozgását, s pontosan, hosszú időre visszamenően nyilván is tartja az összes helyszínt, ahol megfordultak. Megmutatjuk, hogy lehet kikapcsolni a nyomon követésünket Androidon és iOS-en.

Ritka kivétellel a felhasználó mobilján leginkább bekapcsolva, alaphelyzetben van a helymeghatározó funkció, ami jól is jön, mert a segítségével például a tartózkodási helyének megfelelő időjárási információkat, térképet kap. Kevéssé ismert, hogy a szándékosan vagy véletlenül így felejtett szolgáltatás adatait a Google el is tárolja.

Ha az okostelefonon engedélyeztük a helymeghatározást, akkor az előbbi oldalon láthatók az általunk leggyakrabban látogatott helyek, az összes látogatott hely, a repülő- és vonatutak, a séták - napról napra, óráról órára.

Ez egy szolgáltatás, s nem kételkedünk benne, hogy egyszer biztosan valamilyen apró betűs szövegre kattintva jóváhagytuk mindezt, de mégis meglepő, hogy miért kell visszamenően adatbázisba gyűjteni rólunk mindent. Vajon miért nem elég nyilvántartani a pillanatnyi tartózkodási helyünket?

Akit zavar a bőkezű figyelmesség, ahogyan ilyen aprólékosan nyilvántartják, néhány lépésben kikapcsolhatja a figyelő szemeket - cserébe néhány Google-szolgáltatás használata kényelmetlenebbé válik. (Készülékenként az elnevezések némileg különbözhetnek.)

Kikapcsolás Androidon:

  1. Lépjünk a Beállításokba!
  2. Gördítsünk el a Tartózkodási helyhez!
  3. Tapintsunk rá, s keressük meg a Google Helyelőzményeket!
  4. Ezen belül a Be-t Ki-re állítsuk és válasszuk az oldal alján a Helyelőzmények törlése opciót!
  5. Minden Google-fiókon végezzük el ezt a műveletsort!

Kikapcsolás iOS-en:

  1. Lépjünk a Beállításokba!
  2. Gördítsünk a Biztonsághoz, és válasszuk a Helymeghatározást!
  3. Felül vagy legördítve kikapcsolható az alkalmazás.
  4. Válasszuk és kapcsoljuk ki a Helyzetalapú iAd hirdetéseket, a Gyakori Helyeket, valamint a Népszerűek a közelben opciót!

Windows Phone-on nem lehet kikapcsolni, de szerencsére ez a telefon csak az emberek 2-3%-ánál található meg.

Előzmények adatbázis törlése az interneten:

Ha már gondosan kikapcsoltunk minden követési opciót a mobilon, lépjünk a Google Idővonalára, és töröljünk mindent előzményt.

Ezzel kész is vagyunk, szabad emberek lettünk:)

forrás: tudasfaja és hirado.hu


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

A jövő autói az úttestből nyerik majd az energiát

az előző cikk a tech kategóriában

Felhőkarcoló 3000 növénnyel, ami szén-dioxidból oxigént csinál

a következő cikk a tech kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem