vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 22., vasárnap
Júlia, Rita napja van

2016. 04. 14.

közélet

2010

#oktatas,#NER

hozzászólás

Megbotránkoztató különvélemény a magyar oktatásról

Verselemzés, hittan, erkölcstan és magoláshegyek, miközben 400 000 nettóért nincs elég programozó?

Szakbarbár vagyok és annyira realista, hogy sajnos nem könnyezek meg egy naplementét. Okéoké. Biztos az én szegénységi bizonyítványom. De azért kérdezek.. Mégha egyszerű is vagyok.
Fontos, hogy a gyerekek az iskolában verset elemezzenek? Olyan emberek gondolatait vesézzék ki évről évre több ezren, akik koruk lúzerei közé tartoztak. Sikeres és boldog költőt ismer valaki? Valószínűleg nem ők voltak többségben. Jellemzőbb az az élettörténet, hogy belefutottak valami súlyos szenvedélybetegségbe és szétcsapott állapotukban buktak fel lényük darabkái. Ezek az emberek nélkülöztek és többnyire csak csöpögtek szerelmük tárgya iránt, akit mindenki más megkapott csak ők nem. 
Érthetetlen, hogy ezeknek az embereknek a gondolataival pallérozzák az irodalomtanárok a felnövekvő generációt. Példaképek helyett legtöbbjük elrettentő példaképpen kellene, hogy végezze. Biztos van akiben komoly katarzist vált ki, amint egyik elismert költőnk a szerelmét a gözölgő szarhoz hasonlítja, lehet én vagyok túl két lábbal a földhöz ragadt. De nem meglepő, ha hősünk valószínűleg többet közösült magával, mint nővel és a síneken fejezte be pályafutását. A szifiliszes ötszázas legalább már be tudott csajozni, de egy depressziós, szenvedélybeteg kósza gondolatai ne legyenek kötelezőek. Olvassa aki kiváncsi rá, biztos megtalálja benne az életéhez a hozzáadott értéket de, hogy egy 17 éves gyerek max a telefonját nyomkodja, mialatt a szeretethiányos 50-es irodalomtanárnő átszellemült hangon felolvassa az is biztos.

A történelem is fontos? Azért lehet a mai világban érvényesülni anélkül, hogy tudnánk a 7 ősmagyar törzs nevét vagy tisztában lennénk az invesztitura küzdelmek dátumaival... Heti 4-5 órát megér, hogy a jövő munkanélküli bölcsészgenerációját lefoglalják a tanárok? Mondom ezt amellett, hogy a történelem rajongója vagyok, fejből elmondom az összes magyar királyt 1000-től 1914-ig, évszámostól. Ennek a tudásnak azonban az értéke 0. Ez pusztán hobbi, akár bélyegek gyüjtésébe is fektethettem volna ezt az időt, a haszna körübelül ekvivalens.

Az ének-zene is fontos? A magyar népdalok szólnak a mai szórakozóhelyeken, közösségi eseményeken ezeket szokták énekelni szórakozásképpen és nagyon sok aktuális témát feszegetnek. (ezt természetesen ironikus hangnemben mondtam, ha nem ment volna át a hangsúly)

A hittan főképp fontos? Tényleg elengedhetetlen, hogy 2000-3000 éve történt meseszerű eseményekről meséljenek olyan emberek, akik gyakorlatilag semmilyen hasznosságot és kézzel fogható szolgáltatást nem állítanak elő? Nem biztos, hogy büszkén kellene oktatni egy olyan szellemi irányzatot ami miatt tízmilliók haltak meg akár a keresztes háborúk, akár az inkvizició eredményeképpen. A hit egy hasonló dolog, mint, hogy valaki meleg vagy nem meleg. Tiszteletben kell tartani, ha valaki hisz, el kell fogadni, de másokat ne győzködjön a saját igazáról. Főleg ne képlékeny világképpel rendelkező, félkész embereket. 

Az erkölcstan is fontos? Mai világban ahol a dörzsölt és leleményes emberek érvényesülnek nem irreális az erkölcstant, mint órát oktatni?A mai fiatalok alsóhangon napi 8-10 órát ülnek és többet foglalkoznak a Facebookkal meg a Youtube-bal, mint egymással és saját magukkal. Ennek eredménye a sok elhízott, önbizalomhiányos és egészségtelen gyerek, akik 1 km-t nem tudnak egyben lefutni. Ezek mellett a heti 5 testnevelés óra és a tudatos táplálkozás tanítása indokolt. Amikor az átlag magyar pörköltet vacsorázik és kenyeret-kenyérrel eszik lehet nem ártana legalább a biológia óra részeképpen az étkezésről oktatni. Legalább kulcsszavakban, hogy a McDonalds rossz, a gyümölcs jó, a napi 2 tábla csoki és 3500 kalória rossz, a sovány sonka és a zöldség jó.

A magyar felnőtt társadalom 80%-a a saját sorsáért sem tud felelősséget vállalni. Olyan világban ahol egy panelben lakó, középkeresetű ember lízingel egy 7-es BMW-t, ahol 0% kezdőrészletre vitték a Suzukikat, mintha nem lett volna holnap (azaz tegnap), ahol arra a pártra szavaznak aki többet ígér a befizetett közösből, akár az államadósság rovására ott lehet, hogy nincsen minden rendben a pénzügyi ismereteket illetően. Legalább pár szót lehetne szólni a felelős pénzügyi tervezésről, meg, hogy a holnapra is gondoljunk. Nem kell bonyolult tőkepiaci ismeretekben elmélyedni, meg még a vállakozói attitüdöt sem sugallni, csak legalább annyi, hogy egy fizetésből élő, szürke hangya felelősen be tudja osztani a rendelkezésre álló erőforrásokat, esetleg kockázatmentes befektetésekben el tudja helyezni.Skandináv országokban le sem fordítják az angol filmeket, mert mindenki beszéli a nyelvet. Ma Magyarországon nemhogy az Y-generáció, de még a mai 18-20 évesek körében is elenyésző a felsőfokú nyelvtudás. Az tény, hogy így nehezebben megy ki a jó szittya lakos külföldre, és itthon próbál boldogulni. Nyelvtudás nélkül nemhogy egy nemzetközi vállalkozás beindítására nem képes, de még egy multihoz sem veszik fel, ahol elvárnának minimálisabb szintű makogást, hogy odaadhassák a magyar átlagbér másfélszeresét. Tájékozódásban sem előnyös ha a Google kereső, mindössze a magyar tartalmakra korlátozza a világot.

Ha valami csoda folytán egy 17 évesnek lenne egy ötlete, ami megér egy startup próbálkozást és a rendkivül szellemes stílusban megírt Ílliász kötelező olvasmány mellett még ideje is van ebbe belefogni, nem árt legalább kis html és php tudás.
Bármilyen üzleti vállalkozás marketingjének az alfája a web. Lehet kicsit hasznosabb tudás némi alapvető webfejlesztési rutin, mint a Hull a szilva a fáról összes strófájának ismerete. 

Lehet nem tudomást venni a munkaerőpiac által követelt trendekről, de míg egy 120 ezer nettós adminisztrációs asszisztensi vagy ügyintézői munkára beérkezik 300 önéletrajz, addig fejlesztő cégek 350-400 ezres fizetésekkel nem tudják betölteni a pozicióikat. Nem lenne baj ha legalább lekövetnék, hogy a különböző egyetemekről kikerülök élhető bérért elhelyezkedtek-e vagy a londoni McDonald's-ban hasznosítják alapfokú angol tudásukat.


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Egy erős privát vélemény a stadionépítésekről

az előző cikk a közélet kategóriában

Kasza Tibi vagy Tibi Atya?

a következő cikk a közélet kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem