vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2021. január 22., péntek
Artúr, Vince napja van

2016.04.27.

meghökkentő

3395

hozzászólás

Tudtad, hogy Dániát és Svédországot híd köti össze?

Szárazföldön át tudsz jutni.. Elképesztő, ahogy bemegy a híd a tenger alá:)

Az Øresund híd, hivatalos nevén Øresund-összeköttetés (Øresundsförbindelsen) egy kombinált közúti-vasúti híd az Øresund tengerszoros felett - írja a Wikipedia.

A híd Dánia fővárosát, Koppenhágát köti össze a svédországi Malmővel, tágabban nézve pedig Skandináviát Közép- és Nyugat-Európával. A hídon halad keresztül az E20-as európai főútvonal.

Kétvágányú vasúti pályáján a vasúti személyszállítást jelenleg (2015) a dán oldalon a DSB Øresund üzemelteti, a Koppenhágai repülőtéren és Koppenhágán át Helsingørig; a svéd oldalon pedig a Transdev, Malmőn át Göteborgig, Kalmarig és Karlskronáig. Az SJ X2000 motorvonatokat közlekedtet Koppenhágából Stockholmba, Göteborgba és Kalmarba. Teherszállítást több vasúttársaság is végez.

Maga a híd a két part közötti távolság mintegy felét teszi ki, 7845 méteres hosszúságával Európa leghosszabb közúti-vasúti hídja.

A maradékot a Peberholm (Bors-sziget) nevű mesterséges sziget (4055 m), az onnan a dán oldalra vezető alagút (4050 m) és a dán oldalon létesített mesterséges félsziget (430 m) hidalja át.

Az előkészítés és a megvalósítás folyamata 9 évet vett igénybe. A hidat 2000. július 1-jén adta át II. Margit dán királynő és XVI. Károly Gusztáv svéd király. Az építkezés 2000-es árakon 30,1 milliárd dán koronába került.

forrás: sokszinuvidek.hu


hirdetés

KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Magyar találmány, ami megoldhatja a klímaproblémát

az előző cikk a meghökkentő kategóriában

Mi lenne ha az emberek lennének az állatok?

a következő cikk a meghökkentő kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem