vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. január 23., vasárnap
Rajmund, Zelma napja van

2016. 12. 08.

utazás

3524

hozzászólás

Csodálatos Peking látnivalói

Több, mint 3000 éves, több, mint 15 millióan lakják, egyszerre csodálatos és szörnyű. A sok szmog, túlzsúfoltság, történelmi emlékek és csodálatos építmények egyszerre vannak jelen ebben az erősen ambivalens városban.


Nyári palota - Két Nyári Palota található Peking északnyugati külvárosaiban, amelyeket a Qing-császárok használtak több mint 150 éven keresztül. Ez idő alatt tucatnyi palota, templom és pavilon épült a mesterségesen kialakított dombos, tavas környéken. A régebbi komplexum, a Yuanming yuan nagy részét 1860-ban, a második ópiumháború végén külföldi csapatok rombolták le. Az

1Nyári palota - Két Nyári Palota található Peking északnyugati külvárosaiban, amelyeket a Qing-császárok használtak több mint 150 éven keresztül. Ez idő alatt tucatnyi palota, templom és pavilon épült a mesterségesen kialakított dombos, tavas környéken. A régebbi komplexum, a Yuanming yuan nagy részét 1860-ban, a második ópiumháború végén külföldi csapatok rombolták le. Az

Az ég temploma - Az 1420-ban épült Ég temploma a Ming- és Qing-császárok rituális helye volt. A mindenkori császár minden évben ellátogatott ide a téli napforduló idején, hogy a hogy a császári ősök tiszteletére szertartásokat mutasson be, majd imát mondott a bő termés reményében. Az épületeket két nagy csoportra szokták osztani: északira és délire. Az északi és déli részeket összekötő császári úton eljutunk az Ég temploma legcsodálatosabb építményéhez, az Égi Imádságok csarnokához. Az építmény egy háromszintes márványemelvényen áll, minden szintet mellvéd szegélyez. A szerkezetet 28 faoszlop tartja, a középső négyet Sárkányforrás-oszlopnak nevezik. Az épület körüli park nagyon kedvelt a helyiek körében, akik taichit és más testmozgási formákat gyakorolnak itt.

2Az ég temploma - Az 1420-ban épült Ég temploma a Ming- és Qing-császárok rituális helye volt. A mindenkori császár minden évben ellátogatott ide a téli napforduló idején, hogy a hogy a császári ősök tiszteletére szertartásokat mutasson be, majd imát mondott a bő termés reményében. Az épületeket két nagy csoportra szokták osztani: északira és délire. Az északi és déli részeket összekötő császári úton eljutunk az Ég temploma legcsodálatosabb építményéhez, az Égi Imádságok csarnokához. Az építmény egy háromszintes márványemelvényen áll, minden szintet mellvéd szegélyez. A szerkezetet 28 faoszlop tartja, a középső négyet Sárkányforrás-oszlopnak nevezik. Az épület körüli park nagyon kedvelt a helyiek körében, akik taichit és más testmozgási formákat gyakorolnak itt.

Pekingi madárfészek - A madárfészekre emlékeztető épület adott otthont a 2008-as nyári olimpiai játékoknak. A fészektető 45 ezer tonna acélból épült, s ezzel a világ legnagyobb acélszerkezetét építették meg, a forma és anyag együttese egyébiránt a technológia és a természet harmóniájára hivatott emlékeztetni. De a stadiont nem csupán látogatni lehet, hanem síelni is benne: mert a legnagyobb belvárosi síközpontot rendezték be a madárfészek belsejében. A stadion és környéke, a többi olimpiai helyszínnel egyetemben estefelé telik meg élettel, amikor zenészek, árusok és turisták lepik el, és a madárfészek is az esti kivilágításakor a legszebb.

3Pekingi madárfészek - A madárfészekre emlékeztető épület adott otthont a 2008-as nyári olimpiai játékoknak. A fészektető 45 ezer tonna acélból épült, s ezzel a világ legnagyobb acélszerkezetét építették meg, a forma és anyag együttese egyébiránt a technológia és a természet harmóniájára hivatott emlékeztetni. De a stadiont nem csupán látogatni lehet, hanem síelni is benne: mert a legnagyobb belvárosi síközpontot rendezték be a madárfészek belsejében. A stadion és környéke, a többi olimpiai helyszínnel egyetemben estefelé telik meg élettel, amikor zenészek, árusok és turisták lepik el, és a madárfészek is az esti kivilágításakor a legszebb.

Tiltott város - Peking központjában áll egész Kína legteljesebb és legépebb történelmi emlékhelye, a Tiltott Város. Az épületegyüttes 1 km2-nyi területet foglal el, ezt minden ide utazó turistának látnia kell. A Tiltott Város, vagy Császári Palota a Mennyi Birodalom mélyen tisztelt lelke volt évszázadokon keresztül, császárok sora élt és uralkodott itt, akiket cselédek, hivatalnokok, eunuchok és ágyasok tízezrei szolgáltak. A palotaegyüttes mértani pontosságú négyzethálós geometrikus alapszerkezete hűen tükrözi a császári Kína társadalmának szigorú, hiearchikus felépítményét. A Császári Palota a lakók nélkül olyan mint egy szellemváros, ezért a helyiek sokszor csak múzeumként emlegetik. A hivatalos elnevezése Nemzeti Palotamúzeum.

4Tiltott város - Peking központjában áll egész Kína legteljesebb és legépebb történelmi emlékhelye, a Tiltott Város. Az épületegyüttes 1 km2-nyi területet foglal el, ezt minden ide utazó turistának látnia kell. A Tiltott Város, vagy Császári Palota a Mennyi Birodalom mélyen tisztelt lelke volt évszázadokon keresztül, császárok sora élt és uralkodott itt, akiket cselédek, hivatalnokok, eunuchok és ágyasok tízezrei szolgáltak. A palotaegyüttes mértani pontosságú négyzethálós geometrikus alapszerkezete hűen tükrözi a császári Kína társadalmának szigorú, hiearchikus felépítményét. A Császári Palota a lakók nélkül olyan mint egy szellemváros, ezért a helyiek sokszor csak múzeumként emlegetik. A hivatalos elnevezése Nemzeti Palotamúzeum.

Pekingi aquarium - A világ legnagyobb beltéri akváriumrendszere falai közé varázsolja az amazonasi esőerdőt, a pandákat és a piranhákat, bálnákat és számos ritka halfajt, cápa akváriumába pedig a legbátrabbak le is merülhetnek a félelmetes ragadozók közé. Naponta kétszer delfin-show-val bűvöli a gyerekeket, és egy csatorna köti össze a Nyári Palotával, így át lehet csónakázni, s közben a tájban is gyönyörködni.

5Pekingi aquarium - A világ legnagyobb beltéri akváriumrendszere falai közé varázsolja az amazonasi esőerdőt, a pandákat és a piranhákat, bálnákat és számos ritka halfajt, cápa akváriumába pedig a legbátrabbak le is merülhetnek a félelmetes ragadozók közé. Naponta kétszer delfin-show-val bűvöli a gyerekeket, és egy csatorna köti össze a Nyári Palotával, így át lehet csónakázni, s közben a tájban is gyönyörködni.

hirdetés

Régi csillagvizsgáló - A napjainkban látható csillagvizsgáló a XV. század közepén épült fel és egy őrtorony ad neki otthont, amely egykor a városfalhoz tartozott. Az eredeti csillagvizsgáló 1279-ben épült fel, innen kissé északabbra.  A csillagvizsgáló a Ming és a Qing-korban is asztrológiai feladatokat látott el, de a tengerre indulók is segítséget kérhettek.

7Régi csillagvizsgáló - A napjainkban látható csillagvizsgáló a XV. század közepén épült fel és egy őrtorony ad neki otthont, amely egykor a városfalhoz tartozott. Az eredeti csillagvizsgáló 1279-ben épült fel, innen kissé északabbra. A csillagvizsgáló a Ming és a Qing-korban is asztrológiai feladatokat látott el, de a tengerre indulók is segítséget kérhettek.

Kínai Nagy Fal - A nagy fal valójában nem volt összefüggő fal, különböző erődítményekből állt, amelyeknek jellege és elhelyezkedése a mindenkori politikai helyzettől függően változott. Az első védelmi rendszert Csin Si Huang-ti kezdte kiépíteni az i. e. 210-es években a Hadakozó fejedelemségek korának korábbi falszakaszait felhasználva. Megfelelő számú katonával a Nagy Fal áthatolhatatlan véderőrendszert alkotott. Ahogy kevesebb támadóerőt kellett feltartóztatni, az őrszolgálat és jelzőhálózat szétzilálódott, a falat elhanyagolták. Egy nagyszabású felújítást követően jelenlegi, végleges formáját a Mind-dinasztia (1368-1644) korában nyerte el. A mai zsúfolt idegenforgalom kedvéért újabb és újabb szakaszokat hoznak rendbe. A Nagy Fal a Po-hai öböl közelében kezdődik, és Kína északkeleti határvonalán húzódik a Góbi-sivatagirányába. A kanyargós, helyenként kettős, hármas sorban felhúzott falak hossza összesen meghaladja a 6000 kilométert. A fal elsődleges feladata az idegen támadások feltartóztatása volt, és közben hasznos közlekedési útvonal is lett. A téglafalakkal szegélyezett út szélessége 5,5 méter. Ezen tíz gyalogos katona vonulhatott egy sorban, vagy öt lovas katona. A magassága átlagosan 9 méter, a megfigyelő őrtornyok 12 méteresek. A Nagy Fal látványa még ma is minden képzeletet felülmúl, és az évszázadok viszontagságai ellenére is megőrizte gigantikus méretét, emléket állítva a nagy korok uralkodóinak.

8Kínai Nagy Fal - A nagy fal valójában nem volt összefüggő fal, különböző erődítményekből állt, amelyeknek jellege és elhelyezkedése a mindenkori politikai helyzettől függően változott. Az első védelmi rendszert Csin Si Huang-ti kezdte kiépíteni az i. e. 210-es években a Hadakozó fejedelemségek korának korábbi falszakaszait felhasználva. Megfelelő számú katonával a Nagy Fal áthatolhatatlan véderőrendszert alkotott. Ahogy kevesebb támadóerőt kellett feltartóztatni, az őrszolgálat és jelzőhálózat szétzilálódott, a falat elhanyagolták. Egy nagyszabású felújítást követően jelenlegi, végleges formáját a Mind-dinasztia (1368-1644) korában nyerte el. A mai zsúfolt idegenforgalom kedvéért újabb és újabb szakaszokat hoznak rendbe. A Nagy Fal a Po-hai öböl közelében kezdődik, és Kína északkeleti határvonalán húzódik a Góbi-sivatagirányába. A kanyargós, helyenként kettős, hármas sorban felhúzott falak hossza összesen meghaladja a 6000 kilométert. A fal elsődleges feladata az idegen támadások feltartóztatása volt, és közben hasznos közlekedési útvonal is lett. A téglafalakkal szegélyezett út szélessége 5,5 méter. Ezen tíz gyalogos katona vonulhatott egy sorban, vagy öt lovas katona. A magassága átlagosan 9 méter, a megfigyelő őrtornyok 12 méteresek. A Nagy Fal látványa még ma is minden képzeletet felülmúl, és az évszázadok viszontagságai ellenére is megőrizte gigantikus méretét, emléket állítva a nagy korok uralkodóinak.

KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Ősi hindu templom a barlang mélyén, ahova 272 lépcsőn lehet feljutni

az előző cikk a utazás kategóriában

A világ legnagyobb úszómedencéje 800 méteres

a következő cikk a utazás kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem