vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. január 27., csütörtök
Angelika napja van

2016. 07. 18.

meghökkentő

3218

#munka, #allas

hozzászólás

Nehéz elhinni, hogy régen ezek a szakmák léteztek

Mondjuk 300 éve egy programozó vagy marketinges munkakör tűnt volna irreálisan semmitmondónak:)

Ahány kor annyi munka. Biztosak lehetünk benne, hogy a jelenleg létező munkák több, mint fele pár évtized múlva már nem is fog létezni. Elmúlt már az az idő, mikor valaki elkezdett egy munkát és élete végéig azt tudta csinálni. A most végző diákok valószínűleg nyugdíjas korukig közel 10 különböző poziciót/feladatkört fognak betölteni. Ennek szemléltetésére mutatunk 18 munkát, ami a régebbi korokban elterjedt volt de mára már igény hiánya miatt kihaltak. A munkák kihalása a jövőben várhatóan fel fog gyorsulni. Ez kinek jó hír, kinek rossz, döntse el mindenki magának:)

forrás:

H/T ViralNova & BusinessInsider


Komputer - még a Dell és a Macbookok térhódítása előtt a NASA külön alkalmazottakat tartott számítási feladatokra. Ezt az iparágat főleg nők uralták, mivel annyira monoton volt.

1Komputer - még a Dell és a Macbookok térhódítása előtt a NASA külön alkalmazottakat tartott számítási feladatokra. Ezt az iparágat főleg nők uralták, mivel annyira monoton volt.

Borbély-műtős - régen a borbélyok egyúttal a szemölcsöket is leműtötték és a foghúzás is hozzájuk tartozott. Szinte ezermesterek voltak:)

2Borbély-műtős - régen a borbélyok egyúttal a szemölcsöket is leműtötték és a foghúzás is hozzájuk tartozott. Szinte ezermesterek voltak:)

Patkányfogó - a viktoriánus érában annyira elszaporodtak a patkányok, hogy külön szakember kellett az irtásukhoz.

3Patkányfogó - a viktoriánus érában annyira elszaporodtak a patkányok, hogy külön szakember kellett az irtásukhoz.

Orgiaszervező -a rómaiak annyira szerették az orgiákat, hogy külön rendezvényszervezőt tartottak ezeknek az eseményeknek a megtervezésére. Mi legyen az étel, kik legyenek a meghívottak, milyen előadások legyenek ez mind-mind az orgia szervezőnek a feladata volt:)

4Orgiaszervező -a rómaiak annyira szerették az orgiákat, hogy külön rendezvényszervezőt tartottak ezeknek az eseményeknek a megtervezésére. Mi legyen az étel, kik legyenek a meghívottak, milyen előadások legyenek ez mind-mind az orgia szervezőnek a feladata volt:)

Bevásárló - grófok és nemesek külön embert tartottak aki lejárt a piacra és bevásárolt nekik.

5Bevásárló - grófok és nemesek külön embert tartottak aki lejárt a piacra és bevásárolt nekik.

hirdetés

Hullatolvaj - ez volt az egyik legbizarabb munka. A hullatolvaj kiásott frissen eltemetett testeket és eladta orvosi iskoláknak boncolásra.

6Hullatolvaj - ez volt az egyik legbizarabb munka. A hullatolvaj kiásott frissen eltemetett testeket és eladta orvosi iskoláknak boncolásra.

Stylist - ez ugyan ma is létező munka de már az ókori római nemesek is tartottak stylistot, aki a nemesek és szenátorok stílusát voltak hivatottak karban tartani:)

7Stylist - ez ugyan ma is létező munka de már az ókori római nemesek is tartottak stylistot, aki a nemesek és szenátorok stílusát voltak hivatottak karban tartani:)

Hordár - ezek a megtermett emberek gazdagabb földbirtokosok kocsijait cipelték és vitték a nemeseket egyik helyről a másikra.

8Hordár - ezek a megtermett emberek gazdagabb földbirtokosok kocsijait cipelték és vitték a nemeseket egyik helyről a másikra.

Bábúállítók - régen nem voltak gépek a bowling termekben, így fiatal fiúkat tartottak, hogy a felborult bábukat visszaállítsák az eredeti állapotukba.

9Bábúállítók - régen nem voltak gépek a bowling termekben, így fiatal fiúkat tartottak, hogy a felborult bábukat visszaállítsák az eredeti állapotukba.

Ajtónállók - a viktoriánus korban az ajtónállók feladata volt, hogy a kóbor kutyákat kivezessék a templomokból.

10Ajtónállók - a viktoriánus korban az ajtónállók feladata volt, hogy a kóbor kutyákat kivezessék a templomokból.

WC-s ember - a francia királyok udvarában külön embert tartottak arra, hogy a királynak segédkezzen a nagy dolgát elvégezni. Mit ne mondjunk elég szar meló lehetett..:(

11WC-s ember - a francia királyok udvarában külön embert tartottak arra, hogy a királynak segédkezzen a nagy dolgát elvégezni. Mit ne mondjunk elég szar meló lehetett..:(

hirdetés

Cicakaja kiszállító - gazdagabb családokhoz járt a cicakaja kiszállító, aki pénzért vitt húsmaradékot a házi kedvenceknek a vágóhídról.

12Cicakaja kiszállító - gazdagabb családokhoz járt a cicakaja kiszállító, aki pénzért vitt húsmaradékot a házi kedvenceknek a vágóhídról.

Felolvasó - nagyobb cégek külön embert tartottak, hogy valaki hangosan felolvassa a híreket az alkalmazottaknak. Erre azért volt szükség, mert rendkívül magas volt, még Nyugat-Európában is, a XX. század elejéig az írástudatlanság.

13Felolvasó - nagyobb cégek külön embert tartottak, hogy valaki hangosan felolvassa a híreket az alkalmazottaknak. Erre azért volt szükség, mert rendkívül magas volt, még Nyugat-Európában is, a XX. század elejéig az írástudatlanság.

Jégvágó - a hűtők elterjedése előtt, külön szakma volt a jégvágás. Hűtési célzattal a vágott jeget megvásárolták, mivel nem volt más hűtési módszer.

14Jégvágó - a hűtők elterjedése előtt, külön szakma volt a jégvágás. Hűtési célzattal a vágott jeget megvásárolták, mivel nem volt más hűtési módszer.

Piócás ember - régebbi korok gyógyítója volt a piócás ember. A piócák leszívták a rossz vért, aminek rendkívül kedvező egészségügyi hatása volt.

15Piócás ember - régebbi korok gyógyítója volt a piócás ember. A piócák leszívták a rossz vért, aminek rendkívül kedvező egészségügyi hatása volt.

Korai frenológus - gyerekekkel foglalkozó szakember volt, aki a fej méretéből és formájából a gyerek jövőbeli értelmi képességére és intelligenciájára következtetett.

16Korai frenológus - gyerekekkel foglalkozó szakember volt, aki a fej méretéből és formájából a gyerek jövőbeli értelmi képességére és intelligenciájára következtetett.

Puskapor majom - a hajókon dolgozó fiatal legénységet, akik a puskaporért feleltek puskapor majomnak hívták. Fő feladatuk a puskapor szárazon tartása és az ágyukba való betöltése volt.

17Puskapor majom - a hajókon dolgozó fiatal legénységet, akik a puskaporért feleltek puskapor majomnak hívták. Fő feladatuk a puskapor szárazon tartása és az ágyukba való betöltése volt.

KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

20 művészi fénykép, amit nem hiszel el

az előző cikk a meghökkentő kategóriában

Zseniálisan elkapott pillanatok

a következő cikk a meghökkentő kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem