vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 21., szombat
Konstantin napja van

2017. 01. 16.

utazás

3486

hozzászólás

A világ legnagyobb úszómedencéje 800 méteres

Egy normál strand úszó medencéje 25 méter. Nah ebben elférne 32-szer egy normál medence. Negyedmillió köbméter víz fér el benne, mégegyszer leírjuk: 250 000 köbméter, azaz 250 000 000 liter víz fér el benne.

Ez a medence Chilében (San Alfonso del Mar Algarrobo) található. Majdnem 1 km hosszú, a maga 20 hektáros kiterjedésével. Ebbe a diszkrét méretbe közel 66 millió liter vizet lehet beletölteni, amit a szomszédos Csendes-óceánból mernek át.

A beruházás 2 milliárd dollárba került, de hogy majd ne felejtsük el ezt könnyen, még erre jön rá az évi 4 millió dolláros karbantartási díj. És ha ez megvan, onnantól már csak élni kell, mint hal a vízben.

Chile gyönyörű ország, hosszú és vékony. Az ország egész területe a Csendes-óceán keskeny partvonala az Andok nyugati oldalán helyezkedik el. Chilét nyugatról végig az óceán határolja. Ennek következménye, hogy az országnak több ezer kilométer tengerpartja van.
Nagyjából az ország közepén, a fővárostól Santiagotól nyugatra, a tengerparton fekszik Algarrobó. Gyönyörű környék, de van egy nagy hibája: a tenger a déli-sarki áramlatok miatt viszonylag hideg, 16-17 fokos. Ez nem kedvez az üdülőknek. San Alfonso del Mar üdülő tulajdonosai ezért úgy döntöttek, megépítik a világ legnagyobb úszómedencéjét, gyakorlatilag egy saját lagúnát.
A tengerparton, a parttal párhuzamosan ásták ki a közel ezer méter hosszú medencét, amely az egyik végén 35 méter mély. A medence felülete 81.000 m2, és 250 millió liter tisztított tengervízzel van feltöltve.
Felépítése 5 évig tartott, éves fenntartási költsége kétmillió dollár.


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Csodálatos Peking látnivalói

az előző cikk a utazás kategóriában

A formás Viki Odintcova és Thaiföld a hét legintenzívebb videójában

a következő cikk a utazás kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem