vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 22., vasárnap
Júlia, Rita napja van

2016. 06. 28.

tudtad-e

2059

#napenergia, #solar impulse

hozzászólás

Napelemes repülővel repülték át az Atlanti-óceánt

Úgy néz ki már nemcsak a háztartások áramszükségletét fogják a nap energiájával ellátni, hanem a hagyományos repülést is kiváltja majd a napelemes meghajtás.

2011 júniusában a gép megtette a Brüsszel és Párizs közötti utat. Az időjárás viszontagságai miatt a gépet hagyományos erőforrásból kellett feltölteni (egy vihar miatt váratlan kitérőre kényszerült, és a felhős idő késleltette az akkumulátorok rendes feltöltését), így ez az útja nem számított rekordnak.

2013 májusa és júliusa között viszont a gép külső beavatkozás nélkül, nyugatról keletre átrepülte az Egyesült Államokat. Az utat San Francisco és New York között tette meg. Technikailag képes lett volna a teljes utat egyhuzamban megtenni, ám a 70 km/órás átlagsebesség mellett erre több napra lett volna szüksége, ami pilótát jelentősen megterhelte volna. Ezért az utat több szakaszra bontva tették meg, és a szakaszok között lehetővé tették, hogy az USA nagyvárosaiban az érdeklődők megtekinthessék a gépet.

2014-ben elkészült egy második prototípus, a Solar Impulse 2 (HB-SIB), ami több napelemet, erősebb motorokat és több más újítást kapott elődjéhez képest. 2015 márciusában a két pilóta Abu-Dzabiból indulva elkezdte a Föld körberepülését. 2015 júniusáig a repülőgép átrepülte Ázsiát, és júliusban végrehajtotta útja leghosszabb szakaszát, Japánból Hawaiiba. A szakasz során a repülőgép akkumulátorai megsérültek, ezeket hónapokig javították. A SI2 2016. április 21-én folytatta útját, amikor Hawaiiból felszállt és április 23-án megérkezett San Francisco-ba. Május 2-án ugyaninnen Phoenix felé vette útját.

A kicsit lassabb első prototípushoz képest ez már
egy autó átlagos sebességét is eléri: akár 140 kilométer per órával tud repülni,
és egy feltöltéssel képes öt napig folyamatosan a levegőben maradni. A legutóbbi Atlanti-óceánátkelés valamivel kevesebb időt vett igénybe, de a pilótának még így is 75 órát az apró pilótafülkében kellett töltenie, teljesen egyedül.

forrás: wikipedia, solarimpulse.com


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Ezt a 28 képet szabad szemmel valószínűleg sose láthattad

az előző cikk a tudtad-e kategóriában

A 10 leghalálosabb háború az emberiség történelmében

a következő cikk a tudtad-e kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem