vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 22., vasárnap
Júlia, Rita napja van

2016. 06. 08.

tech

7034

#szelenergia, #megujulo energiaforras

hozzászólás

Lapát és turbina nélküli szélerőmű? Létezik! Mutatjuk!

Elképesztő és sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományosak. Szerintünk ez a jövő!

A megújuló energiaforrások iránti igény megnőtt az elmúlt években és szerencsére egyre gyakoribb jelenség a telepített szélerőműpark magyarországszerte. Főleg a Dunántúlon jellemző látvány, mindenkinek ismerősek a 3 ágú szélkerekek, amiket forgat a szél és ezáltal áramot termelnek. Ezt a hagyományt rúgta fel a spanyol Vortex Blades nevű start up.

Ezek a vortex pengék sokkal jobb hatásfokkal és megbízhatóbban termelik az áramot, mint a hagyományos kerekek. A szél hatására ezek a pengék rezegnek és ezt a mozgási energiát alakítják át árammá. Müködési mechanizmusukat tekintve leginkább a rezgő gitár húrokra emlékeztetnek. A spanyol start up adatai szerint 53%-kal olcsóbban előállíthatóak és 51%-kal olcsóbban üzemeltethetőek, mint a hagyományos szélkerekek.

Jelenlegi termékük a 41 láb magas penge, ugyan 30%-kal kevesebb energiát állít elő, mint egy szélkerék, de ennek ellenére ugyanazt a mennyiségű áramot elő tudja állítani egységnyi területre levetítve, mert sokkal sűrűbben telepíthetőek, mint a hagyományos turbinás szélerőművek.

A cég magánbefektetőktől és a spanyol államtól 1 millió dollárnyi tőkét tudott szerezni és jövő évben már el is fogják kezdeni a sorozatgyártást. Mi drukkolunk nekik, mint minden új technológiának és megújuló energiaforrásnak! Hajrá zöldek:)

via


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

1100 milliárd forintot fektet az Uberbe Szaúd Arábia

az előző cikk a tech kategóriában

Mutatjuk miért érdemes Snapchatet használni!

a következő cikk a tech kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem