vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. január 27., csütörtök
Angelika napja van

2016. 08. 19.

természet

8567

#balata, #vajai-to, #palatinus-tó, #malomvolgyi-tavak

hozzászólás

5 gyönyörű magyar tó, amit eddig nem is ismertél

Baláta-tó, Sástó, Malomvölgyi-tavak, Palatinus-tó, Vajai-tó. Ha kettőnél többet ismersz akkor minden bizonnyal földrajztanár vagy:)

Baláta-tó

A Baláta-tó és a körülötte elterülő Baláta-tó Természetvédelmi Terület és Erdőrezervátum Somogy megye egyik kiemelkedő természeti értéke. A lefolyástalan, elláposodott tavat élővilágának megőrzése érdekében már 1942-ben védetté nyilvánították, így ez lett a megye első természetvédelmi területe, 2008-ban pedig a környéket felvették az erdőrezervátumok sorába is. A terület nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozó kijelölései: a Szentai erdő kiemelt jelentőségű különleges természet megőrzési terület, Belső-Somogy különleges madárvédelmi terület, maga a Baláta-tó pedig nemzetközi jelentőségű vízi élőhely. A tó Somogy megye nyugati részén, Kaszó, Somogycsicsó és Szenta között terül el. A Kaszó és Szenta között közlekedő kisvasút egyik megállója a tó közelében található, innen rövid gyalogúton érhető el a tó közelében felépült kilátó. (madármegfigyelő torony)

A terület növény és állatvilága jelentős. A terület legértékesebb állatfajai a keresztes vipera (a fekete változat is), a csalitjáró pocok, a mocsári teknős és a vidra, valamint fészkel itt fekete gólya, cigányréce, rétisas és barna rétihéja is. A partvidékeken megél a vízityúk, a pettyes vízicsibe, a jégmadár, a szürke gém, valamint szárcsák, vöcskök és kacsák is. Halfaunája szegényes, de sokféle kétéltű megtalálható a tóban, így például számos békafaj mellett a pettyes gőte is.

Sástó

A Sástó Magyarország legmagasabban fekvő tava a Mátra hegységben. Kiváló csónakázó- és horgászhely. A Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüredtől északra fekszik, a 24-es főútvonalon. A tengerszint feletti magassága 507 méter.

Az esővíz által táplált lápos mocsaras tavakat 1960 körül kezdték üdülőhellyé alakítani. Az idők alatt feltöltődő medreket kitisztították és egybe nyitották. A mai tó átlagos mélysége 1 méter. A vízfelület rendberakása után megindult az idegenforgalmat kiszolgáló létesítmények építése is. Kiváló csónakázó- és horgászhely. Sajnos, a terület erős átépítése miatt a régebben itt honos életközösségek jelentős része sérült, vagy teljesen eltűnt a környékről.

Malomvölgyi-tavak

A Malomvölgyi tavak (vagy Málomi-tavak) egy zsilipekkel elválasztott mesterséges tóegyüttes. Két tóból áll. A tórendszer folyásirány szerinti első avagy felső tava a Kökényi-tó, a második tó (az északabbra fekvő) a Malomvölgyi 2-es tó.

A tórendszer délebbre fekvő tagja közvetlenül Kökény falu mellett található, vízfelületének nagysága 9 ha. A tó déli része a sekélyebb 1-1,5 méteres mélységgel, amely a gát felé egyre növekszik, ahol eléri a 6,6 métert. A tó kezelője a Kökényi Önkormányzat.

Az első tótól északra található, vízutánpótlását elsősorban annak zsilipén keresztül kapja. Vízterületének nagysága: 20 ha, átlagos vízmélysége: 1,6 m, a pécsi oldalán ezt is egy vízzárógát határolja. Bár eredetileg erdők és szántóföldek határolták, Keszü fejlődése és növekedése következtében azonban a nyugati oldalon már a falu szélső házai láthatók. A tó kezelője a Pécsi Horgász Egyesület.

Palatinus-tó

A Palatinus-tó (másként Sátorkőpusztai-tó, Báger-tó (Bagger), helyi elnevezéseiben Pala és Dorogi-tó) a Dorogi-medence legnagyobb tava, amely egy mesterséges bányató, közigazgatásilag Esztergom területén fekszik. Az északnyugat-délkelet irányba elnyúlt tó nagyjából 840×350 méteres, téglalap alakú, délkeleti kiszögelésében nyúlványszerű öbölben végződik. Tengerszint feletti magassága 124 méter, karsztvíz feletti magassága 22 méter. Magyarország egyik legtisztább vizű tava, ami jelenleg strandként és horgásztóként működik.

Itt található az Öböl Music Beach is, ami fiataloknak kiváló szórakozást nyújt. Napközben szól a zene és tengerpartokat idéző partja igazán relaxáló:)

A Palatinus-tó nevet a budapestiektől kapta. A fővárosból érkező fürdőzők szerint ugyanis a tó vize olyan, mint a budapesti Palatinus Strandé.

A tóról még egy áruházat is elneveztek Dorogon, sőt egy hotel és a helyi tévé is felvette ezt a nevet.

Vajai-tó

A Vajai-tó Természetvédelmi Területen belül található a különleges úszólápokról nevezetes 78 hektár kiterjedésű vajai őstó, mely egyben horgásztó is. A szabadon látogatható természetvédelmi területek közé tartozik.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az Északkelet-Nyírség-ben, Vajától délnyugatra található az úszó lápszigetekkel tarkított vajai őstó.

Kialakulásuk egyszerű természeti jelenség: A különböző vízinövények (nád, és más gyékényfajok) sarjhajtásokat neveltek a víz felszínén, majd a vízen lebegő növényi részek, nádlevelek sokaságából az évek során vastag réteg alakult ki. Aztán az idők folyamán e lebegő rétegre a környező homokdombokról a szél port, szerves anyagokat, s különböző növények magvait szórta el. A vastag, levegővel nem érintkező eltőzegesedett rétegen kisarjadtak a szél, és a madarak hordta magvak, buja növényzet alakult ki.

Az egybefüggő, lebegő ingóláp-ból a szél kisebb-nagyobb részeket szakított le, így alakultak ki a kisebb-nagyobb bokrok, fák, nád, és aljnövényzettel borított úszó lápszigetek, melyek a vízállás szerint hol felemelkedtek, hol pedig visszasüllyedtek. Mivel az egész a víz felett lebegett, a növények nem tudtak legyökerezni a tó aljára.

forrás: wikipedia


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

500 évig is elélő gerinces fajt találtak, ami történetesen egy cápa

az előző cikk a természet kategóriában

Hőstettet hajtott végre egy család, aki megmentett egy kislányt, egy hegyi oroszlán elől

a következő cikk a természet kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem