vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. január 27., csütörtök
Angelika napja van

2016. 06. 11.

tudtad-e

3189

hozzászólás

10 történelmi érdekesség, amit nem fogsz elhinni...

Milyen bevásárlólistát írt Michelangelo? Mennyi ideig tartott a világ legrövidebb háborúja? Mi okozta az 1637-es amszterdami tőzsdekrachot?

1. A Bastille ostroma

1789. július 14-én megostromolták a Bastille-t, de nem azért, mert a zsarnokság jelképe volt. Ezt Hahner Péter, történész írta le, 100 történelmi tévhit, avagy amit biztosan tudsz a történelemről - és mind rosszul tudod című könyvében. A Bastille azért lett célpont, mert 250 hordó puskaport tartottak a falai között. A börtön a híresztelésekkel ellentétben egyáltalán nem volt kegyetlen, jó volt a koszt, a foglyok olvashattak és fogadhattak látogatókat. Az ostrom idején csupán 7 ember raboskodott az épületben, mind köztörvényes bűnözők voltak.

Hahner Péter, történész, történelmi tévhitekről ír könyvében, a Bastille-t nem azért ostromolták meg 1789-ben, mert a zsarnokság jelképe volt, hanem, mert nagy mennyiségű puskaport tartottak ott


2. Michelangelo bevásárlólistája

Az Egyesült Államokban, a Seattle Művészeti Múzeumban található Michelangelo Buonarroti 1518-as bevásárlólistája. Michelangelo a szolgáját küldte ki a piacra, aki analfabéta volt, ezért a mester nem csak leírta, hanem le is rajzolta, hogy mit szeretne.

Michelangelo Buonarroti 1518-ban készítette ezt a bevásárlólistát szolgájának, aki analfabéta volt.

3. A mézes hetek kifejezés eredete

A mézes hetek kifejezés valószínűleg az ókori Babilonból származik. Akkoriban az volt a szokás, hogy az esküvő után, az újdonsült feleség apja egy hónapon keresztül mézsörrel itatta vejét, a mihamarabbi gyermekáldás érdekében.

Az ókori Babilonban az volt a szokás, hogy az esküvő után a feleség apja egy hónapon keresztül mézsörrel itatta vejét, valószínűleg innen ered a mézes hetek kifejezés

4. New England Sötét Napja

1780. március 19-én New Englandben és Kanada egyes részein annyira sötét volt, hogy még délben is gyertyát kellet gyújtani ahhoz, hogy lássanak. A jelenség oka, hogy a közelben nagy kiterjedésű erdőtűz volt, melynek füstje sűrű köddel és felhőtakaróval keveredett. Sokan megrémültek a szokatlan jelenségtől, azt hitték, eljött a világvége.

1780. március 19-én New Englandben és Kanada egyes részein egész nap éjszakai sötétség volt. A jelenség oka, hogy a közelben pusztító óriási erdőtűz füstje sűrű köddel és felhőtakaróval keveredett.

5. Svájc, 1515. szeptember 14.

1515. szeptember 13-án a marignanoi csatában a svájciak vereséget szenvedtek a franciáktól. Másnap, szeptember 14-én, a svájci kantonok bejelentették, hogy nem vesznek többé részt háborúban. Svájc, azóta is semleges, kimaradt mindkét világháborúból, nem tagja az Európai Uniónak és csak 2002-ben csatlakozott az ENSZ-hez (1992-ben még visszautasították a tagságot egy népszavazáson).

Svájc 1515. szeptember 14. óta semleges ország

6. A nyakkendő

A nyakkendő horvát eredetű. Ősét, a kravátlit, a horvát katonák kezdték viselni a 16. században, a hűséget jelképe volt. A nők úgy búcsúztak hadba induló férjeiktől, hogy keskeny kendőt kötöttek a nyakukba. A ruhadarabot a franciák vették át és hozták divatba a harminc éves háború idején, nem sokkal később már egész Európa rajongott érte. A nyakkendő világnapját október 18-án tartják.

A nyakkendő horvát eredetű, ősét a kravátlit horvát katonák kezdték viselni a 16. században

7. Az 1637-es amszterdami tulipánkrach

A tulipán a 17. században jutott el Törökországból Európába és a hollandok kedvenc virága lett. A növény olyannyira a szívükbe férkőzött, hogy egy-egy ritka tulipánhagymáért képesek voltak bármennyit fizetni, sőt még a tőzsdén is kereskedtek vele. 1637 áprilisában azonban zuhanni kezdett a tulipánrészvények ára és ez összeomláshoz vezetett. Sok család vesztette el vagyonát emiatt és vált nincstelenné.

A tulipán a hollandok kedvenc virága, azonban 1637-ben tőzsdekrachot okozott, mert zuhanni kezdett a tulipánrészvények ára.

8. Az 1442-es szebeni csata

II. Murád, török szultán megbízásából Mezid bég, hadjáratot indított Erdély és Magyarország ellen. Hunyadi János 1442. március 18-án Marosszentimrénél állta útját a török seregnek, de nem járt sikerrel, vissza kellett vonulnia. Hunyadi megtudta, hogy ha legközelebb összecsapnak, Mezid bég meg akarja öletni őt, ezért cselt eszelt ki. Úgy döntött, hogy eltereli a törökök figyelmét, és egy önkéntes vitéznek, Kemény Simonnak adta páncélját és fegyverét. A következő ütközetre 1442. március 25-én került sor Szebennél. Kemény Simon hősi halált halt, de áldozata nem volt hiába való, mert Hunyadi bekerítette az török sereget és győzelmet aratott. Szebennél 20 ezer török esett el, köztük volt Mezid bég és fia is.

Hunyadi János megtudta, hogy Mezid bég meg akarja őt ölni, ezért egy önkéntes katonának, Kemény Simonnak, odaadta páncélját és fegyverét. A csel bevált, 1442. március 25-én, Szebennél, sikerült elterelni a törökök figyelmét, Hunyadi győzelmet aratott.

9. Az 1896-os angol-zanzibári háború

Miután 1896. augusztus 25-én a zanzibári szultán meghalt, unokaöccse Khalid bin Bargash puccsal vette át a hatalmat. Zanzibár brit gyarmat volt, ők Hamud bin Muhammedet szerették volna látni a trónon, ezért felszólították Bargasht, hogy mondjon le. Bargash nem engedelmeskedett, hanem felállított egy 2800 fős hadsereget és hadrendbe állította felfegyverzett jachtját a H.H.S. Glasgow-t. A britek 1896. augusztus 27-én délelőtt 9 órakor indították el támadásukat a szultán ellen, kb. 40 perc múlva véget is ért az összecsapás. A szultán palotáját lebombázták, hadijachtját elsüllyesztették. Khalid bin Bargash a német konzulátusra menekült és kapott menedékjogot. Ez volt a világtörténelem legrövidebb háborúja.

A zanzibári szultán palotája a világtörténelem legrövidebb, kb. 40 perces háborúja után, 1896. augusztus 27-én

10. A Mrs. Winslow nyugtató szirup

A 19. században számos olyan készítményt hoztak létre, mely a gyerekek nyugtatására szolgáltak. Ezek azonban tele voltak narkotikumokkal. Ilyen volt Mrs. Winslow nyugtató szirupja is, melyet 1849-ben hoztak forgalomba. A reklámkampánynak köszönhetően nagyon népszerű lett, széles körben alkalmazták az USA-ban és az Egyesült Királyságban. A 20. századra azonban rájöttek mennyire kártékony, ugyanis a szirup 65 milligramm tiszta morfiumot tartalmazott. A veszélyre először a New York Times egy 1910-es cikke hívta fel a figyelmet, azt állította, hogy a szirup és más hasonló készítmények számos alkalommal okozták gyerekek halálát. Annak ellenére, hogy 1911-ben már az Amerikai Orvosi Kamara is elítélő nyilatkozatot adott ki a szerről, egészen 1930-ig kellett várni, hogy mindenütt betiltsák.


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Hol melyik nyelvet tanulják a legtöbben? Mutatjuk!

az előző cikk a tudtad-e kategóriában

Ne köpd ki a görögdinnye magját

a következő cikk a tudtad-e kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem