vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 21., szombat
Konstantin napja van

2016. 02. 11.

autó-motor

5562

#BMW #Audi

hozzászólás

BMW vagy Audi párti vagy?

Két prémium márka, abszolút hasonló modellpalettával, műszaki adatokkal mégis mindkét márkának megvan a saját rajongói bázisa, akik kizárólagosan az egyik gyártó mellett teszik le a voksukat.

BMW DTM Audi DTM


A prémium márkák köre jóval szélesebb, idevesszük még a Mercedest, Lexust, Jaguart, Infinityt, Alfa Romeot de ezek a modellek mást képviselnek. Az Audi és a BMW azok a márkák, amik a versengést, arroganciát és erőt sugározzák a környezetük felé. Ha a többi márkát kellene jellemezni akkor a Lexus és a Mercedes, amik rokonok, itt az elegancia, hatalom és kifinomultság a főbb kulcsszavak, míg az Alfa Romeonál a stílus.

Ti az Audi vagy a BMW szerelmesei vagytok?

A műszaki adatok tekintetében szinte felesleges összenézni a két katalógust, mert szinte centire megegyező adatokat kapunk. Ha a két márka sportverzióit vesszük akkor az M BMW hajszállal veri az Audi S és RS jelű modelljeit. (de lemarad az AMG Mercedes számaitól) Az M6 GrancCoupe 600 lóereje szűken, de veri az RS7 Audi TFSI-jét, ami „csak” 560 lóerő.

Ha viszont a csúcsmodelleket nézzük az R8 lóerő tekintetében veri az M6-ot és az i8-at is, így a katalógusok versenyét döntetlenre hoznám ki. Pár lóerő vagy newtonméter ide vagy oda, pár deci fogyasztás ide vagy oda semmit nem mond el az autóról, ahogy érzésben sem jelent különbséget.

A paletták nagysága is szinte teljesen megegyezik a két gyártó esetében. Az Audi a nagyobb konszern méret miatt tud pár modellt, ami a BMW-nél nincsen meg (R8, A1, A2)

Elektromos autókat nézve a BMW jár előrébb: az i3 és az i8 korszakalkotó technológia, amik mind designban, mind tartalomban úttörők a kategóriájukban. Ezzel szemben az Audi kicsit le van maradva az e-tron modellekkel, 2018-ban viszont jön az elektromos SUV-ja, amivel magához tudja majd ragadni a kezdeményezést. Az Audi Q6, melynek 500 kilométeres hatótávját az LG Chem és a Samsung SDI Magyarországon és Lengyelországban gyártott akkumulátorai biztosítják majd, várhatóan 500 lóerős lesz. Ezzel verik majd a münchenieket, de az előny egyelőre a BayerischeMotorenWerkenél:)

Múlt és tradíció tekintetében a BMW-nek van nagyobb történelme. 1913-ban alapították, míg az Audi 1932-ben jött létre a DKW, a Horch és a Wanderer összeolvadásából. A BMW autótörténetileg jelentősebb modelleket tudhat magáénak ill. a repülőgépgyártásban szerzett tapasztalata is a BMW tradícióit erősítik. Érdekesség az Audiról, hogy 1952 és 1958 között a Mercedessel közösen gyártotta az autóit. Ha a jövő nézzük akkor szintén a BMW-nek jobbak a kilátásai, az Audi vizióját beárnyékolja a Volkswagen dízel botrány, amiben az Audi is érintett.

Ha a hajtást vizsgáljuk akkor szintén a BMW lesz a befutó. Tudnak elsőkerekes autókat ill. szinte minden modelljük elérhető hátsókerekes és négykerékhajtás verzióban is. Ezzel szemben az Audi négykerékhajtással és elsőkerékhajtással kínálja tömegmodelljeit de hátsókerékhajtás tekintetében le vannak maradva az ingolstadtiak.

Autósport tekintetében is a müncheniek az erősebbek, a DTM-ben mindkét gyártó versenyez felemás eredményekkel, a Forma-1-ben csak a BMW-nek van múltja, viszont itt azt rebesgetik, hogy a VW-Audi konszern erőteljesen érdeklődik az F1-be való beszállás iránt.  A WTCC-ben jelenleg 6 gyári csapat versenyez, ebből egyik a BMW, az Audi ebben a sorozatban nem képviselteti magát.

Filmes megjelenések tekintetében mindkét oldal egy sor filmet tud felsorolni, ahol helyet kaptak a modelljeik. Elég csak a szállító sorozatra gondolni, ahol az első részben egy 735i e38 BMW-vel kaszkadőrködött JasonStatham, a későbbi részekben viszont egy A8-asba ült át. A trilógia kapott egy önálló sorozatot is, amit már kifejezetten az ingolstadtiak szponzoráltak. A halálos iramban sorozatban is feltűnt mindkét gyártó. A 7. részben például egy R8 tűnt fel az egyik gyorsulásban, míg a Rioban játszódó részben M5 BMW-ket használt a csapat. A pillangó hatás 2-ben egy BMW 3 e46 tűnt fel, míg a Hitmanben egy Audi A5-t használtak. Z3 és Z8 tűnt fel a James Bond filmekben, (A Paula és Paulinát csak félve említem:)), e36 kabrió az amerikai szépségben, Amerikai taxi (760i), Meseautó (BMW e46 kabrió), Cobra 11 (végtelen számú BMW). Az Én a robot című Will Smith filmben viszont az Audi egy önálló tanulmányautót készített az RSQ-t. Itt a pingpongozás oldalakon át mehetne, ezt mindenképpen egy döntetlenre hoznám ki.

Neked melyik márka áll közelebb a szívedhez?

KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Az Opel vagy a Peugeot a jobb márka?

a következő cikk a autó-motor kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem