Maribor látnivalók

A szlovéniai Štajerska régió központját Pohorje zöld erdei, a napsütötte borvidék és a városon keresztülfolyó Dráva folyó veszi körül. Maribor bájos város, gazdag történelmi és kulturális gyökerekkel, amelyek egészen a középkorig nyúlnak vissza. A csúcsgasztronómiai választék és a számos fesztivál még ma is örömet okoz. A Guinness-világrekordok a gazdag borászati hagyományokról mesélnek, a világ legrégebbi szőlője a városközpontban található, valamint a környékbeli borutak. És kinek ne jutnának eszébe a fehér lejtőkön való adrenalinos lesiklások, ha a Maribor Pohorje jut eszébe?

Maribor a világ legrégebbi szőlőjének városa, amely több mint 400 éve nő a régi városközpontban, és 2004-ben bekerült a Guinness Rekordok közé. A bor és a kulináris élvezetek szerelmeseit lenyűgözik a Štajerska régió figyelemre méltó borai, valamint Szlovénia egyik legjobb étterme, a House Denkt, Szlovénia északkeleti részének egyetlen Michelin-csillagos étterme.

Maribor Szlovénia második legnagyobb városa, ugyanakkor igazi főváros. A szlovéniai Štajerska régió fővárosa, a labdarúgás fővárosa, valamint a 2012-es Európa Kulturális Fővárosa és a 2013-as Európa Ifjúsági Fővárosa címet is viseli.

Maribor a csúcsfesztiválok városa. A híres multikulturális böjti fesztiváltól kezdve a Nemzetközi Bábfesztiválon és a Klasszikus Zenei Fesztiválon át a világ legrégebbi szőlőjének bor- és gasztronómiai fesztiváljáig.

Maribor egy zöld város, amely Pohorje természeti szépségének és a városközpontig húzódó, festői szőlőhegyek ölelésében fekszik. Éden a természet és a szabadtéri tevékenységek szerelmeseinek!

Maribor egy egyedülálló “városi sípályával” rendelkező város – a városi közlekedéssel a nyüzsgő utcáktól és terektől mindössze 10 percre található Szlovénia legnagyobb síközpontja.

Maribor, a 2018-as Európa Sportvárosa, az élsportolók és sportcsapatok városa, ahol a lakosok több mint 50%-a aktív ebben a tekintetben. A város legfontosabb sporteseményei a női alpesi sí világbajnokság, a Zlata Lisica (Arany Róka) versenyei, valamint a 15-szörös állami bajnok és a Bajnokok Ligája 3-szoros résztvevőjének számító Maribori Futballklub zöld pályás bemutatói.

Maribor fontos történelmi város, 1164. október 20-án említik először írásban, területe pedig már az őskorban is lakott volt.

Maribor olyan neves történelmi személyiségek otthona vagy fémjelezte városa, mint Wilhelm von Tegetthoff, Herman Potočnik – Noordung, Anton Martin Slomšek, János osztrák főherceg, Rudolf Maister, Nikola Tesla, Hugo Wolf, Leon Štukelj stb. stb.

Fotó: ljubljana.hu

További utazási ajánlatok

Pisa szállás
Dortmund szállás
Stuttgart szállás
Milánó szállás

Related Posts

Palma de Mallorca nyaralás

Palma de Mallorca nyaralás

Palma de Mallorca, a Baleár-szigetek nyüzsgő fővárosa gazdag történelmével, lenyűgöző építészetével és élénk kulturális életével magával ragadó úti cél.

Fuerteventura

Látnivalók nem csak nyáron!

Vajon mindenképpen meg kell várni a nyarat ahhoz, hogy huzamosabb időre kiszabaduljunk megszokott mindennapi életünkből? Ugyan! Az ősz, a tél és a tavasz egyaránt alkalmas arra, hogy…