Profi eszközök a konyhában

Vannak, akik használják. Vannak, akik már hallottak róla. A kis kötőtűszerű eszköz érdemei vitathatatlanok. A karácsonyi halételek is sokkal finomabbak lesznek, ha éppen annyira sütjük meg őket, hogy ízük legjavát adják majd a tányéron.

Egy felmérés szerint az elmúlt 5 évben Európában 7-ről 17 százalékra nőtt azon háztartások száma, ahol a fogyasztók maghőmérővel felszerelt sütőt használnak. Ebből is látszik, hogy a maghőmérő még messze nincs ismertsége csúcsán, de évről évre egyre népszerűbb.

Az Electrolux új, Inspiration sütőiben a maghőmérő már gyári tartozék, ez is segíthet abban, hogy tovább növekedjen a kis, kötőtűszerű eszköz ismertsége és népszerűsége a konyhákban. Aki egyszer kipróbálta, többé nem akar lemondani róla. Nem csoda, hiszen a maghőmérő segítségével készült sült csirke, lazac vagy angus steak is olyan finom lesz, mintha egy profi séf készítette volna.

A csirke és a marhahúsnál is jelentősen befolyásolja az íz-élményt, hogy mennyire sütjük meg a húst. A csirkét elég gyorsan ki tudjuk szárítani, főleg a mellét, és a marhát is viszonylag könnyű túlsütni, attól való félelmünkben, hogy véres marad a közepe. Az Inspiration sütők kezelőfelületén egyszerűen és gyorsan beállíthatjuk azt is, hogy mennyire akarjuk átsütni a húst. A sült marha szeletnél 5-10 fok maghőmérséklet különbség egészen más íz-élményt eredményez.

Ha véresen szeretjük, állítsunk be 52-54 fokot, ha közepesen átsütve, akkor 60-65 fok közötti hőmérsékletet, ha pedig jól átsütve, akkor 70-80 fok közötti értéket a sütő kezelőfelületén, majd dugjuk be a maghőmérőt. Figyeljünk arra, hogy az eszköz vége ne érjen a csonthoz. Amikor a hús belső hőmérséklete eléri a megadott értéket, a sütő jelezni fog (a magasabb felszereltségű modellek automatikusan ki is kapcsolnak).

A halak 60-70 fokos, a szárnyasok (csirke, liba, kacsa) 85-90 fokos maghőmérsékleten lesznek a legfinomabbak. Ezek az ételek sokkal ízletesebbek, ha nincsenek kiszárítva, éppen csak addig. sütjük őket, amíg belül omlósak, porhanyósak lesznek.

Nem véletlen, hogy az éttermekben, a profi séfek is maghőmérőt használnak. Nem várható el senkitől, hogy belelásson a húsok, halak vagy akár a piskóta belsejébe, de ettől még mi is alkothatunk otthon olyan íz csodákat, mint a legjobb éttermek séfjei.

Related Posts

Modern konyhabútor

Modern konyhabútor ötletek

A különleges vagy modern konyhabútor gondolata mindenkinek megfordul a fejében a konyha tervezése közben. Sajnos, mire a megvalósításra kerül a sor valahogy mégis maradunk a hagyományos konyhai…

biztonságtechnika

Biztonságban otthon

Lakásunkban nem kizárólag kézzel fogható vagyontárgyainkat óvjuk, hanem rengeteg személyes apróság, emlék vesz körül minket.

kerti medence

Kerti medence

Nem árt tisztázni magunkban, hogy nekünk és családunknak mire kell a kerti medence. Csak akkor érdemes egyáltalán leülni és elkezdeni osztani, szorozni, ha pontos elképzeléseink vannak a…

gyerekszoba

A gyerekszoba színei, dekorálása

Napjainkban rengeteg fajta festéket, és tapétát kaphatunk. Sajnos tapasztalataim szerint sokan ma is ragaszkodnak azokhoz a nézetekhez, hogy a kislányoknak rózsaszín szobát kell csinálni, a fiúknak kéket.