Szerencsejáték függőség kezelése

Szerencsejáték függőség kialakulásának okai

A szerencsejáték-függőség okai összetettek, és sokféle tényező összjátékából alakul ki.

szerencsejáték függőség kezelése

Például:

 1. Genetikai tényezők: Azoknál az embereknél, akiknek családjában már előfordult a szerencsejáték-függőség, nagyobb az esélye annak, hogy ők maguk is függővé váljanak.
 2. Neurobiológiai tényezők: A szerencsejáték-függők agyában a dopamin nevű neurotranszmitter szintje magasabb, ami az örömérzetet okozza. Az ilyen emberek számára a játék egyfajta “dopaminpusztító” lehet.
 3. Pszichológiai tényezők: Azok az emberek, akiknek alacsony az önbecsülésük, és magas a stressz szintjük, vagy létbizonytalanságban élnek, hajlamosabbak a szerencsejáték-függőségre.
 4. Szociális tényezők: A játékkultúra, a játék elérhetősége, és a társadalmi elfogadottság is hozzájárulhat a szerencsejáték-függőség kialakulásához.
 5. Trauma, stressz: Azok, akik valamilyen traumát éltek át, vagy sok stresszt tapasztalnak, hajlamosabbak a függőségre, mivel a játék segít megfeledkezni a valóságról, és az érzelmi fájdalmakról.
 6. Észlelt kontroll hiánya: Azok, akik úgy érzik, hogy az életüket kevésbé tudják kontrollálni hajlamosabbak a szerencsejáték-függőségre, mert a játékban úgy érzik, hogy ők tudják az eseményeket kontrollálni.

A szerencsejáték függőség tünetei

A szerencsejátékfüggőség főbb tünetei a következők:

 • Állandóan a játék körül forognak gondolatok
 • Az anyagi problémák (például a hitelkártyák túlhasználása, tartozások, adósságok családtagok, ismerősök felé)
 • Érzelmi labilitás, mint például ingerlékenység, idegesség, depresszió
 • A játékot megelőző izgatottság, örömérzet és elégedettség
 • A játékot követő lelki válság, a kétségbeesés és a reménytelenség érzése
 • Az élet minden területére kiterjedő negatív hatások, mint például a családi, munkahelyi, jogi, anyagi és egészségügyi problémák
 • Az érdektelenség más tevékenységekkel kapcsolatban, mint például a munka, a család, a barátok és a hobbi
 • A kudarcokkal való szembenézés képtelensége és a szerencsejátékban való folyamatos remény
 • Az igény a játék mennyiségének növelésére azért, hogy elérje az örömérzetet
 • Elrejtőzés és titkolózás a játékkal kapcsolatban.

Szerencsejáték függőség kezelése

A szerencsejáték függőség kezelése többféle módon is történhet. A megfelelő kezelési mód a függő igényeinek megfelelően választható ki.

Szerencsejáték függőség

Néhány lehetséges kezelési módszer:

 1. Pszichoterápia: A pszichoterápia segíthet a függőség okainak feltárásában, és a jövőbeni veszélyek elkerülésében. A terápia típusai közé tartozik a kognitív viselkedésterápia, addiktológiai konzultáció és tanácsadás.
 2. Gyógyszeres kezelés: A gyógyszeres kezelés segíthet az érzelmi labilitás kezelésében, és segíthet az érzelmi visszahúzódás megakadályozásában.
 3. Támogató csoportok: A támogató csoportokban lehetőség nyílik másokkal találkozni, akik hasonló problémákkal küzdenek, és segíthet a függőséggel való küzdelemben.
 4. Játék korlátozása: A játék korlátozása segíthet a függőség kontrollálásában.
 5. Életmódváltás: A játékon kívüli tevékenységekre való összpontosítás, mint például a sport, a munka, a család, a barátok, és a hobbi, segíthetnek a játékfüggőség által okozott problémák kezelésében.
 6. Rehabilitációs programok: Rehabilitációs programok segítenek a függőség kontrollálásában, és segítenek az életmód helyreállításában.
 7. A fent említett módszerek kombinációja: A kombinált kezelés a pszichoterápia, a gyógyszeres kezelés, a támogató csoportok, és a játék korlátozásának kombinációját jelenti, általában ez adja a legjobb eredményt.

Related Posts

kurkuma

A kurkuma szervezetre gyakorolt jótékony hatásai

A kurkuma – amelyet sok helyütt gyógyító kurkumának is neveznek – egyre elterjedtebb hazánkban is. Az indiai fűszert azonban inkább ismerjük a konyhából, mint a gyógyszeres ládikából,…

Keresett szakmák az egészségügyben és a wellness iparban

Manapság az ülőmunka és a mozgásszegény életmód miatt számos problémával, sajgó ízületek, hát, derék és egyéb fájdalmakkal keresik fel a szakorvosokat. A fájdalmas tünetek enyhítésére gyakran írnak…