vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 22., vasárnap
Júlia, Rita napja van

2016. 08. 22.

életmód

2210

#cukor, #dieta

hozzászólás

Cukormentes élet?

Ez történik az agyaddal, ha nem eszel több cukrot. Szerzőnk a Mashable újságírója leírja szubjektív véleményét és tapasztalatait.

Bárki, aki ismer, tudja, hogy nagy cukorimádó vagyok. Mindig is az voltam. A barátommal Andrew-val sincs ez másképp. Ráadásul Pennsylvaniában, azon belül Hershey-ben élünk, ami köztudottan a csokoládé fővárosa. Ez még tovább fokozza a függőségünk.

Andrew bátrabb, mint én. Tavaly egy böjt keretein belül felhagyott a cukor bevitellel. Nem állíthatom, hogy idén sikeresen a nyomdokaiba léptem, de ha tartózkodsz az édesség beviteltől, akkor ezeket tapasztalhatod, a következő 40 napban.

Maga az étel egy természetes jutalom. Az emberiség, mint faj számára a túléléshez elengedhetetlen a táplálkozás, a szex, amik kellemes érzést biztosítanak az agynak, ezért is ismétlődnek rendszeresen.

Természetesen nem mindenféle étel bevitele kifizetődő hosszútávon. Legtöbbünk előnyben részesíti a cukros ételeket a keserűekkel vagy a savanyúakkal szemben. Például, mikor az őseink elmentek bogyókat gyűjtögetni, a savanyú azt jelentette, hogy nem elég érett, a keserű pedig veszélyt jelentett, vagyis mérgező növényt találtak.

Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt a becslések szerint egy átlag amerikai 22 teáskanál hozzáadott cukrot visz be naponta, amihez még 350 kalória is társul. Ez a mennyiség talán emelkedett is azóta. Pár hónappal ezelőtt egy kutató felmérései kimutatták, hogy egy átlagos brit polgár 238 teáskanálnyi cukrot fogyaszt hetente. Ez a mennyiség napi 12 teáskanálnyival több, mint 10 évvel ezelőtt az amerikaiaknál.

Manapság a kényelem fontosabb, mint valaha, ha étkezésről van szó. Így szinte lehetetlenség találni olyan előre elkészített ételt, ami nem tartalmazna hozzáadott cukrot vagy tartósítószert, vagy mindkettőt. Ezek a hozzáadott cukrok nagyon alattomosak tudnak lenni. Könnyen horogra akaszthatnak minket és ugyanolyan függőséget tudnak okozni, mint a kokain, heroin vagy pl. nikotin.

Ez a cukorfüggőség igazi, valós problémát jelent.  Andrew tapasztalatait hallgatva az első pár, cukormentes nap nagyon kemény tud lenni. Olyan, mint egy drogelvonó. Saját tapasztalataimra hagyatkozva megállapíthatom, hogy a cukor hiánya miatt sokkal több szénhidrátot vittem be a szervezetembe.

Állati kísérleteket is végeztek, hogy bizonyítsák a cukorfüggőség problémájának súlyosságát. Főként patkányok voltak az alanyok, akiktől napi 12 órában teljesen megvonták az ételt. A maradék 12 órában hozzáférhettek cukros és normál táplálékhoz is. Egy hónapig tartották ezt a napi ritmust, és ezeken a patkányokon ugyanolyan tünetek jelentkeztek, mint azokon, akiken drogokat teszteltek. Nagyon rövid időn belül a patkányok a cukros ételeket előnyben részesítették a normál táppal szemben, továbbá a 12 órás étel megvonós napszakaszban a szorongás és a depresszió tünetei jelentkeztek, ugyanúgy, mint a kokain- és ópiumfogyasztó állatoknál. Röviden ez annyit jelent, hogy az agy toleránssá válik a cukorral szemben és időről-időre nagyobb mennyiségű cukor bevitelre lesz szüksége, hogy elérje az optimális cukor szintet. Habár a kísérletek rágcsálókon lettek elvégezve, az emberi agy is hasonlóképpen működik.

Rengeteg könyv és irodalom szól arról, hogy aki tudatosan elhagyja a cukrot az étkezéséből korlátlan energiához és egy újfajta boldogság érzethez jut. Azonban nagyon nehéz legyőzni a cukor iránt érzett ellenállhatatlan szükségérzetet és óriási odafigyeléssel jár, hogy olyan ételeket vásároljunk, fogyasszunk, ami nem tartalmaz cukrot, ami valljuk be őszintén, szinte mindenhol jelen van.

Még mindig motivált vagy, hogy böjtszerűen megszabadulj a cukortól? Talán csodálkozni fogsz milyen sokáig tart majd a sóvárgást és a mellékhatásokat legyőzni; erre sajnos nincsen válasz. Minden emberi szervezet kicsit másképpen működik, reagál a különböző hatásokra, és cukor függőséggel kapcsolatos kísérleteket eddig még csak rágcsálókon végeztek. Andrew 40 cukormentes napja után, ami valljuk be őszintén, hogy csöppet sem lehetett egyszerű, az első édesség elfogyasztása túl édesnek tűnt neki. Időre volt szüksége, hogy visszaépítse a toleranciát. Bár gondolom egyszerűbb lehetett visszaszokni a cukorhoz, mint teljesen megvonni a szervezetétől. Mindenesetre le a kalappal Andrew teljesítménye előtt.

forrás: Mashable


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

20 dolog, amit a legidegesítőbb ismerőseid csinálnak Facebookon

az előző cikk a életmód kategóriában

Mesébe illő kis fogadó a Fogarasi-havasok északi lábánál a Tündérek völgyében!

a következő cikk a életmód kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem