vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 19., csütörtök
Ivó, Milán napja van

2016. 07. 30.

autó-motor

4486

hozzászólás

Víz alá viszik az autóforgalmat Norvégiában

Már megint a norvégok... Hidak helyett víz alatti alagutakkal oldanák meg a fjordokkal szabdalt norvég partszakaszon az autóforgalmat.

Víz alá viszik az autóforgalmat Norvégiában

Hidak helyett víz alatti alagutakkal oldanák meg a fjordokkal szabdalt norvég partszakaszon az autóforgalmat.

Norvégiáról az is tudja, hogy tengerpartját fjordok tagolják, aki még nem járt arra. Aki viszont már próbált közlekedni az északi országban, azzal is tisztában van, hogy a gleccser vájta tengeröblök miatt aránytalanul megnőnek a távolságok a part mentén. Légvonalban 100 kilométer akár 200-300-ra is megnőhet sok esetben.

Megoldást jelentene persze, ha hidakkal kötnék össze a fjordokat, csakhogy azzal ellehetetlenítenék bennük a vízi közlekedést, ami megint nem járható út, mivel Norvégia erősen épít a tengeri kereskedelemre.

A norvégok tehát jópofa és igen merész ötlettel álltak elő: mélyvízi alagutakban vinnék át a forgalmat az egyik partról a másikra. Akár 30-50 méter mélyen, párosával futnának ezek a tengerfenékhez pányvázott, lebegő pontonokhoz rögzített szerkezetek, az egyiken ide, a másikon oda menne a forgalom. A tervek alapján zártak lennének. Kár értük, mert nagyban tudná javítani az élményt ha üvegből lennének ezek a folyosók. Érdekes lenne úgy utazni, hogy egy bálnaraj követi az autónkat egy éjszakai vezetés alkalmával.

Mielőtt a projekt megvalósulhat, ezernyi kérdésre kell megnyugtató választ találniuk a mérnököknek, de állítólag a kormány már elkülönített egy jelentős összeget (a források 25 milliárd koronát, azaz közel 1 billió forintot említenek), úgyhogy alighanem komolyan gondolják - annyira, hogy állítólag 2035-re át is adnák az első ilyen alagutat.

forrás:

http://inhabitat.com/norway-to-build-worlds-first-floating-underwater-traffic-tunnels/


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Így húzd ki a sárban, homokban vagy hóban elakadt autódat

az előző cikk a autó-motor kategóriában

Az M/Y Genesi a környezetbarát, elektromos-dízel yacht

a következő cikk a autó-motor kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem