vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 21., szombat
Konstantin napja van

2016. 06. 13.

tudtad-e

2155

#napenergia, #solar

hozzászólás

Chilében lassan ingyen lesz az áram a napkollektorok miatt

Újabb követendő példa! Van már pár.. Lassan csak el kellene kezdeni másolni az egyiket!

A dél-amerikai országban már nap- és szélenergiával hajtott metrót is terveznek; a napelemek gyakran annyi áramot termelnek, hogy az energiaellátás gyakorlatilag ingyenessé válik.

A globális adatok azonban azt nem mutatják meg, hogy az egyik legmeglepőbb ugrásra nem Ázsiában, Ausztráliában vagy Észak-Amerikában, hanem a dél-amerikai Chilében került sor. Amint arra a Cleantechnica rámutatott: az ország két év alatt közel a 85-szörösére (!) nőt a beépített napelemkapacitás. Az ország megújulóenergiás kutatóintézete (Centro para la Innovación y Fomento de las Energías Sustentables CIFES) jelentésében az áll, hogy 2015-ben a beépített napelemes kapacitás összesen 848 MW volt, és ebből 98 megwattot decemberben illesztettek a rendszerbe. E számok onnan nézve igazán lenyűgözőek, hogy Chilében 2014 elején kevesebb, mint 10 MW-nyi telepített napenergia-termelő egység működött.

Összehasonlításképpen a Paks 2 projekt keretében 1200 MW fog 2023-ig átadásra kerülni. Chilében 1 év alatt majdnem ekkora kapacitást átadtak, csak megújuló erőforrásból. Nincs radioaktivitás, se veszélyes hulladékképződés, nincs szükség uránra és a környezetromboló uránbányászatra.

A túltermelés viszont alaposan leverte az árakat. Idén áprilisig több mint százszor fordult elő, hogy a napenergia ára nullára csökkent. A Bloomberg szerint sanszos, hogy sikerül megdönteni a tavalyi rekordot; akkor 192 esetben értek el hasonló eredményt. A rezsicsökkentést ők nem adófizetői pénzből oldották meg, hanem szimplán csak ésszel.

Reméljük nemcsak a norvég, de a chilei példa is pozitív példaként fog majd a magyar döntéshozók szeme előtt lebegni.

Az előnyeit valószínűleg senkinek nem kell túlmagyarázni:

  1. Ha már egy napenergia hasznosító szerkezet telepítve van, maga az energia ingyen van.
  2. Nem függ beszállítótól, nem vonható embargó alá, csökkenti a más országoktól való energiafüggőséget.
  3. A geotermikus, a nukleáris és az árapály-energia kivételével minden felhasznált energia valamilyen formában a Napból érkezik/érkezett.
  4. Tiszta és decentralizált.

forrás:

index.hu, hvg.hu, alternativenergia.hu és Wikipedia


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

10 meglepő tény, amit nem tudtál az alvásról

az előző cikk a tudtad-e kategóriában

10 tudományos tény, amiről nem is tudtál

a következő cikk a tudtad-e kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem