vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 22., vasárnap
Júlia, Rita napja van

2016. 04. 12.

közélet

2009

#stadionepites, #tomegsport

hozzászólás

Egy erős privát vélemény a stadionépítésekről

Szerzőnk éles hangú privát véleményében azt ecseteli, hogy a stadionépítésnek semmi köze a tömegsporthoz.

Kovács P. József 42 éves IX. kerületi lakos nagy sportember. Heti 3-4 bajnokit megnéz a fotelből. Elciccent meccsenként 5-6 Kőbányai Világost, elrág mellé két csomag chipset, edzi a hangszálait és a magyar nyelv változatos szóvirágaival fűszerezi a látottakat.
A magyar sportba fektetett pénzek jó helyre kerültek: a közjó oltárára hullottak. A közegészség megóvására kiváló eszköz a sport!

B. László alias Nagygolyhó, 132 kiló tömény izom kis sörhassal és hurkanyakkal megtoldva, az egyik budapesti csapat vezérszurkolója. Csapata összes bajnokiján kint áll, háttal a mérkőzésnek fennhangon vezényli a lelátót és a pályán történtekkel foglalkozókról 120 decibellel állítja, hogy a saját nemükhöz vonzódnak. (Buzi aki nem szurkol, hej-hej) Ő is örül, hogy jövőre már ultramodern 25 ezres stadionban tudnak majd kétezren ugrálni a Mezőkövesd ellen. Remélhetőleg jó szezonja lesz a csapatnak és nem kell a stadionon megbüntetni a kimaradó helyzeteket.

Wiederbücher Márkó 19 éves sztár. Az 5. legerősebb budapesti csapat feltörekvő reménysége. Keményen edz, hátha a belga másodosztályból felfigyel valaki a tehetségére és a jelenlegi 10 Auchan pénztárosnyi fizetése ki tud lőni az elfogadható szintre. A hajógyári sziget és az 5 éves lízingelt Audi költségei minden hó elején gyorsan felemésztik a fizetését. Szerencsére a konkurencia nem erőlteti meg magát, így neki elég a minimum +1% elv, ami alapján stabilan csapattag.

Őt nem érdekli, hogyha pusztán állami támogatás nélkül működnének a magyar élvonal csapatai, akkor jó esetben ez a szám 2 Auchan fizetésnyi lenne. Az átlagos 1000-2000 néző és a mezeladások nem tennének lehetővé túl tág mozgásteret.
Szerencse, hogy vannak futballrajongó politikusok, akik milliárdokat hajlandók fektetni erre a remek közügyre. Sokkal egészségesebb lesz a magyar társadalom ha megépülnek azok a szép nagy stadionok a megfelelő emberek által és a túlköltekezett csapatok hiteleit hetedjére meg nyolcadjára is kifizetik. Elég az ígéret cserébe, hogy innentől tényleg felelősen gazdálkodunk.

De miért is tennék, ha a végtelen állami kasszában csak terem a pénz, a sok unalmas és felelősen gazdálkodó gyár, gonosz kis és középvállalkozó azt beteszi.

Ausztria se mostanában látott vébét meg EB-t, sőt még 0 éremmel is zárt olimpiát mostanában. Nem igazán zavarja ez őket. Ott nem 11 aranylábú hétvégi teljesítménye a fokmérője a nemzet sportosságának.. Ott Kovács P. József, megfelelője Hans, inkább felmegy a hegyekbe snowboardozni, nordic walkingolni vagy van pénze ne adj isten szörfözni a Fertő-tavon. Az a fránya átlagéletkor is 12 évvel magasabb.Amerikában a 4 major sport esetében, egy valamire való cserejátékos garázsában is 5 luxusautó áll. De ezen senki nem háborodik fel, mert a társadalom ennyire értékeli a munkájukat. Egy meccsen kint van 80 000 néző az NFL-ben, vagy 82*20 000 néző egy NBA csapat szezonjában, akik kifizetik a horror belépőjegy árakat és megveszik a szintén nem olcsó mezeket. A tévés jogdíjakat piaci alapon működő tévétársaságok veszik meg, nem az állam kifizetőhelyének álcázott köztévék.
Ezek a sportolók nem kis adóterheikből kórházak épülnek és szociális segélyeket fizetnek ki. A magyar példában ezek a "sportolók" adófizetők pénzéből élik extra életszínvonalukat, annak ellenére, hogy egy Auchan pénztáros többet tesz be a közösbe és több hasznosságot állít elő a társadalom számára, mint egy futballista. Elnézést az Auchan pénztárosoktól, hogy velük példálózom.

Sajnos az EB-re kibotorkálás eredménye, még több "utánpótlásba" ölt pénz, még több stadion és még több állami pénzen megsegített csapat lesz, ez borítékolható. Én meg bosszankodom ha a barátaimmal el akarok menni kosárlabdázni nincsenek nyilvános pályák és bérelnünk kell. Számomra érdektelen, hogy 15 idegen ember ott van-e vagy sem az EB-n, én inkább csinálni szeretem a dolgokat, mintsem nézni. A sikert is átélni szeretem nem nézni, ahogy mások magasba emelik a kupát. Az NFL-ben, NBA-ben vagy akár a Barcelonában játszó nagybetűs sportembereket azonban becsülöm, mert emberfeletti, amit nyújtanak és maximálisan egyetértek, hogy az ilyen emberek példaképként állíthatóak a gyerekek elé. Mint ahogy a munkáját kiválóan végző orvosok vagy ácsok is.Közjó számomra a tömegsport, az élsport egy üzleti vállalkozás, mint az útszéli vattacukorárus, amire ha van piaci igény akkor van, ha nincs akkor nincs. Igény és teljesítmény arányában történik az ellentételezés és az elismertség. Mint ahogy a vattacukor árus vállalkozása is ezek a vezérelvek szerint alakul. Normálisan müködő piacgazdaságban ha senkit nem érdekel a vattacukor és amúgy is pocsék minőségű akkor nem fognak kacskaringózni a sorok és a vattacukor árus sem lesz a város díszpolgára.


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Legalizálnád-e a füvet?

az előző cikk a közélet kategóriában

Megbotránkoztató különvélemény a magyar oktatásról

a következő cikk a közélet kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem