vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. január 27., csütörtök
Angelika napja van

2016. 03. 04.

mozi

3471

csillagok háborúja, jedi, star wars

hozzászólás

Melyik Star Wars epizód a kedvenced?

Nincs olyan aki ne látta volna... Neked melyik a kedvenced a 7 részből?Star Wars melyik része a legerősebb a hétből?

Elég vegyes a megítélése a különböző részeknek. Van olyan rész, amit a rajongók egy része istenít mások szerint meg gyenge közepes ill. fordítva. Az első rész, az Új remény újszerűsége miatt úttörő volt, ez adta meg az alaphangot a sorozatnak ill. ez alapozta meg a rajongótábort is. A karakterek nagy része itt mutatkozott be és a speciális hangulata is itt alakult ki a filmnek. (az elején beúszó védjegynek számító szöveg, fény kard, zene, viccesnek ható űrlények stb) Mai szemmel nézve azonban már elég kopottas. A fénykardozós jelenetek a CGI-orgiához szokott szemnek már kifejezetten viccesek, de ezt a filmet az akkori konkurenciához és technikához kell mérni. Darth Vader a mellkasán egy NDK-s turmixgéppel vagy a birodalmi csillagromboló vezérlőpultja kábé 6 darab világító négyzetalakú gombbal akkor még bőven abba a kategóriába esett, amit megvettek a nézők. Az első rész végén már egyértelmű volt, hogy a film nem áll meg egy darabnál. A Birodalom visszavág talán a rajongók által leginkább kedvelt darab az első trilógiából. Itt van minden ami szem szájnak ingere, karakterfejlődés, vívódó karakterek, rejtélyes utalások, árulás, cliffhanger a végén és egy negatív zárás, ami fenntartja az izgalmat a harmadik részig. A fénykardos jelenet már sokkal profibb, a színészek játéka is kiforrottabb, a sztoriban több a csavar. Általában a második részek alulmúlják az elsőt itt azonban egy erős kezdés után egy még erősebb folytatás jött.

A sztori a harmadik részben a Jedi visszatérben teljesedett ki. Itt nyerte el a jó a végső jutalmát, a gonosza büntetését. A film végeredménye elégedettséget okozott a rajongóknak de ezzel a darabbal is voltak problémák. A film első fele erős volt, de a másodikban leült a dinamika és a végén a kis ewokokkal tönkre is vágták a filmet, hiába volt katarzis közeli élmény Darth Vader végső pálfordulása. A rajongók nagy részének gyomra nem vette be, hogy az elit rohamosztagosokat, akik védőfelszerelésben és lézerfegyverben harcoltak legyőzték az ewokok, ezek a kis plüssállatok akik kövekkel és botokkal küzdöttek és idegesítően vinyogtak. Persze ennek a résznek is volt több kiemelkedő része, mint Jabba udvartartása, Lando Calrissian, a végső fénykardozás stb. de inkább a második rész az, amit jobban szoktak szeretni a Star Wars fanok.

A második trilógiát, ami az előzményeket dolgozta fel divat szidni, de az első részt leszámítva kifejezetten jók voltak. Első rész esetében vegyes a kép, pozitívumok közt van a Ben Hur inspirálta „űrfogathajtó-verseny”, Darth Maul karaktere, Liam Neeson alakítása és az utolsó fénykardpárbaj, ami az egyik legjobb a sorozatban. A serpenyő negatív oldalán sokkal több van, első helyen egyértelműen Jar Jar BinksJ Nincs az a valamire való Star Wars rajongó, aki ne akarná Jar Jar Binkset halva látni. Emellett a végső csata kicsit az ewokok vs. birodalmi gyalogság csatájára emlékeztet. Itt a droidok vs. több száz kőkorszaki Jar Jar Binksféle szmötyiember csatája, nemhogy nem vicces de felettébb idegesítő, kábé a Star Wars univerzum lepisálása a készítők által. A kapzsi kereskedők és a droidok sem a díszlettervezés csúcsai, de a Nabooi királyra, Rugor Nassra nincsenek szavak. Nemhiába ez a leggyengébbre értékelt rész a sorozatból IMDB-n.

A második „A klónok támadása” résszel szemben ezek után nem voltak komoly várakozásai a rajongóknak de Lucas rácáfolt a fanyalgókra és egész élvezhető részt rakott össze. A második részben lesz teljesen világos Palpatin szenátor terve és hiába tűnik happy endnek a befejezés, valójában az csak a bukás és a birodalom felemelkedésének végjátéka. A rész nagy erőssége Yoda mester és Dooku gróf párbaja, még a szőr is felállt a hátamon, attól, ahogy Yoda forgatta a fénykardot. Emellett Anakin jellemfejlődése és a Kamino bolygó hangulata is erős piros pont. Talán a teljes sorozat egyik leghangulatosabb helyszíne az esős Kamino bolygó, ahol a klónokat gyártották megrendelésre, a hosszúnyakú tervezők.

A hatodik (időrendben a negyedik) „A Sithek bosszúja” rész személyes kedvencem a sorozatban, annak ellenére, hogy a rajongók jelentős részének hiányérzete van vele kapcsolatban. Hayden Christensen játéka kifejezetten erőteljes, erősen felülmúlja az első trilógiából Mark Hamillt vagy akár Ewan McGregort is. A nyitás űrcsatája a sorozat egyik legjobb űrcsatája, míg a Yoda vs Palpatin párbaj is nagyon erős. Katarzisos fordulópontok bőven vannak a részben, mint Mace Windu halála, Anakin pálfordulása, a Jedi gyerekek lemészárlása, az első galaktikus birodalom kikiáltása, végén Anakin összeégése és később Darth Vaderként való bevonulása a birodalmi indulóra. Hiába tudjuk a prequel jelleg miatt, hogy hova tart a cselekmény és mi lesz a vége, így is több résznél kikívánkozik egy „aztakurva”. A sith-ek bosszúja bővelkedik az újabb múltidéző karakterekben (Chewbacca, birodalmi osztagosok kezdeti páncélja), akik csatlakoznak Yodahoz, R2D2-hoz, C3PO-hoz. Meglepő módon a filmnek még mondanivalója is van a korábbiakban felfedezhető gyökketes üzenetekhez képest. (elcsépelt jó és rossz harca és a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz elnyeri méltó büntetését blabla) A mesterségesen generált háború ürügyén fasizálódó demokrácia bemutatása hátborzongatóan pontos, láttunk már sok ilyet a történelem folyamán. Hogy negatívat is említsek, Griveous tábornok nekem sántít, a 4 jedi karddal küzdés még menő, de az ábrázata, a köpenye és a köhögése nevetséges.

A legfrissebb hetedik rész, az Ébredő Erő fogadtatása pozitív volt, bennem mégis vegyes érzéseket keltett. Voltak benne érdekes csavarok és egy nagy ledöbbenés, Han Solo halála. Ennek ellenére hiányérzetem volt a moziból kijövet, mintha ötlet hiányában a korábbi részekből ollózták volna össze az újat, az egész film alatt az volt az érzésem, hogy ezt már láttam valahol. A főszereplő egy poros, világvégi, sivatagbolygón élő fiatal jedi, hmm ismerős. Egy zaklatott apa-fia viszony, hmm ismerős. A maszkos, főgonosz piros karddal, hmm ismerős, mintha Darth Vader egy redesignon esett volna át, hogy megfeleljen a kor követelményeinek. A maszkos főgonosznak van egy inkább szervezésben és vezetésben jeleskedő mestere. (Dart Vader – Palpatine vs Kylo Ren - Snoke) Fontos infok vannak elrejtve egy kis droidban, ami a sivatagban élő Jedihez kerül véletlen. (R2D2 vs BB-8) Maz Katana valójában egy Yoda reinkarnációnak tűnik, mind külsőre, mind mimikára, mind beszédstílusra. Nah de mindennek a teteje a halálcsillag újjáépítése, amit X-wingek szednek le. Megépítették az Új reményben és leszedték, megépítették a Jedi visszatérben de megint szétlőtték, erre megépítik az Ébredő Erőben is és megintcsak leszedik és megintcsak az X-wingek. Ha a 8. részben negyedjére is megépítik és leszedik, akkor nem nézek több Star Wars filmet. Nahjó de, még a huszadik részt is kérdés nélkül fogomJ Természetesen pozitívumok sokasága is megtalálható a filmben, mint Kylo Ren vívódása önmagával, (valószínűleg a trilógiában Dart Vaderrel ellentétes utat fog majd bejárni, sötét oldalról a jó oldalra áll majd), Maz Katana bárjának milliője vagy a végre profin megcsinált X-Wing vs Tie Fighter csaták. Az új trilógia egyelőre kérdőjel, de valami nagyon jó is kisülhet belőle, a két főszereplő szerethető és megvan bennük a potenciál, hogy a vállukon vigyék majd a filmet.

 

Neked melyik a kedvenced a hét rész közül?

Star Wars IV – Új remény (New Hope)

Star Wars V – A birodalom visszavág (The Empire strikes back)

Star Wars VI – A Jedi visszatér (The return of the Jedi)

Star Wars I – Baljós árnyak (Phantom Menace)

Star Wars II – A klónok támadása (Attack of the clones)

Star Wars III – A Sithek bosszúja (Revenge of the Siths)

Star Wars VII – Ébredő erő (The Force awakens)

KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Robert de Niro vagy Al Pacino?

a következő cikk a mozi kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem