vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 21., szombat
Konstantin napja van

2016. 06. 24.

sport

3683

#attila pasa, #HUN

hozzászólás

Már a török szurkolók is a magyar csapatnak szurkolnak

A törökök szerint rokonok vagyunk, mindkét nép egy tőről származik ezért ők is mellettünk tették le a voksukat. A magyarok biztatására még kampányt is indítottak.

Most már a törökök is nekünk drukkolnak: D csoportból való kiesésük után úgy döntöttek, Magyarország mellé állnak és minket buzdítanak. A Twitteren indítottak kampányt, amelynek egyik különösen szívhez szóló posztja ez.

A rokonság alapja szerintük, hogy mind a törökök, mind a magyarok Etle pasa, azaz Attila a hun király leszármazottai. Míg Magyarországon a finnugor eredettörténet az elfogadott addig Törökországban úgy gondolják, hogy mi is törökök vagyunk.

Hayrullah Yigitbasi török történész véleménye a témáról: A török nézőpontról szeretnék beszélni: a magyar nemzet úgy értékeli saját történelmét, ahogyan akarja, mi nem mondhatjuk meg, mit gondoljon magáról. A török világ 250 millió emberből áll. A török néphagyományban - a kazakoktól a türkméneken át a macedóniai törökökig - él a magyarokkal való testvériség legendája. Az 1930-as évekig a török történelemírás egyszerűen törököknek nevezi a magyarokat. A harmincas évektől érdekes módon a finnugor elmélet kezd teret nyerni a hivatalos török történettudományban is. A középiskolai könyvekben leegyszerűsítve, összefoglalva ma is ezt tanítják. Ma körülbelül 50-50 százalék nálunk a két elmélet híveinek a megoszlása. Ennek az az oka, hogy sok török egyetemista tanult Magyarországon, ott elsajátították a finnugor elméletet, s visszajővén már ezt vallják. Figyelemre méltó, hogy még így sem lehetett a török nép lelkéből, tudatából törölni a másik elképzelést. De hogy egy ellenpéldát mondjak, a turán fogalom is önöktől jött át hozzánk, pedig az a közép-ázsiai szellemiséget képviseli. A turkológiában a magyaroknak kezdeményező szerepük volt, mindig is élen jártak: Amerikában ma 30 oszmán birodalmat tanulmányozó vagy turkológia, altajisztika szak van, s ebből 17 élén magyarok állnak! Hangsúlyozom: mindenkinek jogában áll annak érezni magát, aminek csak akarja. A legendák pedig idővel sokszor igaznak bizonyulnak.

forrás:

kulturtáj.hu

wikipedia.hu

twitter.com


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Mémválogatás a magyar válogatott EB-szerepléséről

az előző cikk a sport kategóriában

Nézd meg, hogy néz ki Mike Tyson luxusvillája

a következő cikk a sport kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem