vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 21., szombat
Konstantin napja van

2016. 04. 12.

tudtad-e

3116

#trónok harca

hozzászólás

A Trónok harca szétlopta a történelmet

Mintha már ismerősek lennének a Trónok harca jelenetei a történelem könyvekből...

A Trónok harcát olvasva nem ritkán az embernek deja vu érzése van. Mintha már a történelemkönyvekben találkoztunk volna a sztori bizonyos elemeivel. Az alábbi listában összeszedtem a Trónok harca – történelem párhuzamokat. Jellemzően a középkori történelem ihlette Martint, de az ókori vonal is többször visszaköszön, mint ahogy a világ vallásai is inspirálták.

 1. 1.       A Vas szülöttei Westeros Vikingjei.

 

Nem kell történelemgurunak lenni, hogy ez a párhuzam egyértelmű legyen. Mindkét nép a kontinenstől elszigetelve él, amit hajókkal tudnak megközelíteni. Főleg rabló hadjáratokból tartják el magukat, nem termelnek, alig aratnak és vetnek, mert a földjeik terméketlenek és a földművelésnél a portyázás sokkal magasztosabb. Ahogy a Vikingek fosztogatták a környező termelő népeket (oroszokat, angolszászokat, frankokat vagy akár az arab világot és Szicíliát is), úgy élnek a Greyjoyok is meg a Medve-szigetek, a Tyrellek vagy a Folyóvölgye dolgos népeinek lerablásából.

Gyors rajtaütés, menekülés, magasfokú mobilitás a hadviselésük alapja. Mitológiájukban és mondavilágukban a tenger kapja a központi szerepet.

 

 1. 2.       A rabszolga-öböl városai az ókori mezopotámiai városállamok megfelelői.

 

Konzervatív, szétszakadt társadalom (rabszolgák és előkelők), szinte semmi társadalmi mobilitás jellemzi mindkét kultúrát. Kiszáradt, kietlen tájon élnek, ami egykor még jobban termett. Főleg kereskedelemből élnek, folyamatosan háborúban állnak egymással. Az emberi élet semmit sem ér, a kegyetlenkedés semmi megrökönyödést nem vált ki.

 1. 3.       A 7 szabad várost a görög polisz világ ihlette.

 

Kis városállamok/poliszok, ahol fontos az egyén, szinte demokráciának mondható mindkettő, még ha nem is a modern polgári értelemben vett. A rabszolgatartás elfogadott egyes részein. A kis városok között egyik sem tud egyértelműen annyira megerősödni, hogy hegemón helyzetbe kerüljön. Magasfokú kultúra, civilizáltság és szabados erkölcsök mindkét társadalom jellemzői.

 1. 4.       Dorne mi más lenne, mint az arab Egyiptom a középkorban

 

Ritkán lakott, déli nép mindkettő. Kívülre tekintélyes hatalom benyomását kelti, de valójában erején felül értékelik korában. Déli gyümölcsök, tengeri kereskedelem, sivatagok, elfogadott több nejűség, oázisok köré csoportosuló népesség.

 

 1. 5.       Az 5 király háborúja a westerosi Rózsák háborúja.

 

Szemben áll egymással két hatalmi tömb, akik folyamatos intrikák és küzdelmek árán szeretnék a hegemóniát kivívni. A szemben álló tömbök családjai egymással kesze-kusza rokonsági szálakkal kapcsolódnak. A hadiszerencse és a pozíció az események folyamán végig változik. A Lancasterek/Lannisterek és Starkok/Yorkok áthallás sem véletlenJ A Lancasterek és Lannisterek színe is a piros, míg a Starkok és Yorkoké a fehér/ezüst.

 1. 6.       A dothrakik Martin mongoljai és a khalok valójában kánok

 

Lovas népek, akik fosztogatásból élnek, vezetőjük a khal vagy khan. Lóháton napi több mint 100 kmeket közlekednek, rettegésben tartják a termelő civilizációkat. Törzsekbe szerveződnek és erejük a nagy tömegükben, mozgékonyságukban van. Erősen férfi uralom a jellemző mindkét világban, a nők nem teljes értékű emberek egyik csoportban sem.

 

 1. 7.       A sötétség és fény ellentétét a perzsa vallásból merítette Martin

 Tűz és jég tánca valójában Zarathustra tanainak olvasmányos kivetülése. A perzsa mitológia alapja a fény és a sötétség küzdelme, ami a jó és a rossz szinonimája. Perzsa természetvallásokban is hasonló motivum figyelhető meg. A „Jó szellem” és „Rossz szellem” közül a fény GOT megfelelője r'hllor.

 1. 8.       A FAL mi más lenne, mint Hadrianus fala

 

 

Funkciója, hogy a civilizált világot megóvja az északi barbár népektől, akik szeretnének délre lehúzodni. Északon hideg és terméketlen földekkel szemben délen a lerabolható fejlettebb vidék áll. Egy magasabban szervezett, civilizáltabb kultúrát választ el egy vadabb törzsi világtól.

 

 1. 9.       Atya, a fiú és a szentlélek

 

Aminek a megfelelője a GOT-ban az Apa, Kovács, Harcos, Anya,Szűz, Vénasszony, Idegen. Egy isten, aminek három/hét kivetülése van, akikhez imádkoznak. Minden imában elhangzik a nevük.

 1. 10.   Vörös nász? Drakula?

 

Nem ritka a történelemben, hogy egy lakomán számoltak le egy politikai csoportosulással. III. Vlad azaz Dracula is előszerettel húzta karóba politikai ellenfeleit, miután vendégül látta őket. Az angol történelemben sem ritka volt az ilyen jellegű leszámolás, gondoljunk csak az 1440-es Black Dinnerre vagy az 1692-es glencoe-i vérengzésre.

 1. 11.   Cersei Lannister alias Woodville Erzsébet

Az elhunyt Edward király szépséges özvegye, Woodville Erzsébet a férjének a halálától kezdődően azon volt, hogy megszerezze és megtartsa a trónt fiának, a leendő V. Edwardnak. Próbálkozásai azonban kudarccal végződtek. Lanniser vagy Lancaster? Szinte ugyanaz!


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

20 történelmi tény, amit nem fogsz elhinni

az előző cikk a tudtad-e kategóriában

A történelem ismétli önmagát

a következő cikk a tudtad-e kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem