vélemény aréna
VÉLEMÉNYARÉNA.HU

mert a te véleményed is számít!

2022. május 22., vasárnap
Júlia, Rita napja van

2016. 09. 15.

tudtad-e

2601

#costarica, #zöld energia

hozzászólás

Costa Rica 2 hónapon keresztül nem égetett el fosszilis energiahordozót

Ez a jövő! Napenergia, vízenergia, biomassza és társaik. Valaki szólhatna már a magyar vezetésnek, hogy előrébb gondolkodhatnának annál, mintsem, hogy mi lesz 5 év múlva.

A nemzeti áramszolgáltató közölte, hogy az elmúlt 60 (2016. július - szeptember) napban az ország energiaellátásához csak megújuló forrásokat használt - ez abszolút világrekord a Földön. "Eddig a 2015 év eleje óta tartó időszak teljesen környezetbarát az elektromos áramot tekintve - közölte a nemzeti áramszolgáltató illetékese. A közép-amerikai országot ebben nagy mértékben segítette az a csapadékmennyiség, ami a térségben esett az elmúlt 1-2 évben, ezzel a vízerőművek termelése jelentősen megnőtt.

Costa Ricában az áramellátás négyötödét vízerőművel szolgáltatják. Az ország gazdag sebes sodrású folyókban és időszakos vízesésekben, amik 4 helyen koncentrálódnak.
Az áram több mint tíz százaléka geotermikus forrásból származik, mivel aktív vulkánok sora húzódik az ország területén. Ezenfelül felhasználnak még: szélenergiát, biomasszát és napenergiát.

Costa Rica a közép-amerikai régió legfejlettebb állama, fejlettsége - a Legatum Intézet adatai szerint - több európai uniós tagországot megszégyenít. Ezt a környezetvédelmi rekordot más államok nagyon nehezen érhetik el, mert az országnak olyan földrajzi adottságai vannak, amelyek mind megújuló energia használatát segítik elő: a trópusi éghajlatból adódó heves esőzések, hegyvidéki területek, alacsony lélekszámú lakosság (4,8 millió)

Amikor egy elmaradottabb ország, képes erre akkor felmerül a kérdés, hogy Magyarország, miért atomerőművet épít. Főleg amikor az erőmű elkészültekkor a zöldenergia a dinamikus árcsökkenésnek köszönhetően, várhatóan sokkal gazdaságosabb lesz. Németországban sorban zárják be az atomerőműveket, hogy szélerőműveket állítsanak üzembe helyettük a jövőben. Nálunk a jövő a drága és nem környezetbarát atom...

forrás:
Daily Telegraph és Mashable.com


KÉRLEK KEDVELD A VÉLEMÉNYARÉNÁT A FACEBOOK-ON

Ezért Japánban a legjobb az oktatás

az előző cikk a tudtad-e kategóriában

Energia független úszó ökovárosok - ez már a jövő!

a következő cikk a tudtad-e kategóriában

TÖLTÉS

Kérlek kedveld oldalunkat!

A weboldal cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az "Értem" gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz: adatvédelem

Értem