Miért érdemes Nizzába utazni?

Azúr-ország fővárosa napjainkban negyedmillió embernek ad otthont

, több mint egy évszázaddal ezelőtt, Franciaországhoz csatlakozásának évében, 1860-ban csupán 44 000 lakosa volt. Rohamos fejlődését az idegenforgalomnak köszönheti: ma is egymás után épülnek újabb meg újabb szállodák, pedig a számuk jóval meghaladja a 300-at. Elegáns negyedeiben gombamód nőnek ki a földből a luxusbérházak; az öröklakások tulajdonosai a francia és a nemzetközi „felső tízezerből” kerülnek ki.

A történelmi évszámoknál többet mondanak időjárási adatai : az évi átlagos hőmérséklet 15 és fél fok, a téli átlag 9 fok — ezek után kevésbé tűnik fontosnak, hogy a mai Marseille görög lakói alapították Nizzát is.

A görög telepesek a kelták támadásai elől a rómaiaknál kerestek védelmet, akik később Cemelenumot, a mai Cimiez-t erőddé építették ki Nicoea megvédése céljából. A középkor a püspökségek és a fejedelmek vereségét hozza. 1792-ben lesz először francia város, Napóleon itáliai hadjáratához szolgál kiinduló pontként, 1814-ben azonban Szárdinia királyáé lesz. 1860-ban — forma szerint — népszavazás útján csatlakozik Franciaországhoz.

Nizzának viszonylag jelentős ipara is van: olajfái adják a finomságáról, ízéről híres nizzai étolaj alapanyagát, a környék virágkertészetei teremtették meg a parfümgyártás alapjait, de vágott virágot is nagy mennyiségben szállítanak a világ minden részébe.
Ám ismételjük : az idegenforgalom Nizza gazdagságának forrása. A táj és a város szépségét is kamatoztatják, emellett a hagyományos karnevál, számos nemzetközi kongresszus, lóverseny és autóverseny stb. vonz sok idegent.

A híres karnevált 1878 óta minden év februárjában rendezik meg, a XVIII. századi velencei karneválok utódjaként. A Corsón felvirágozott kocsikat vonultatnak fel, az úgynevezett „nagy-fejek” groteszk látványát álarcosok menete, virágcsata, konfetti- és papírlabdaeső vidámsága egészíti ki. Karnevál őfelsége a Masséna téren dísztető alatt trónol a farsang egész ideje alatt. Húshagyó kedd este égetik el a bábfigurát az Egyesült Államokról elnevezett rakparton, tűzijáték kíséretében. A vidám felvonulások színhelye az Angol sétány, a Promenade des Anglais: az elnevezés arra utal, hogy Nizza külföldi vendégei között több mint száz esztendő óta mindig is az angolok voltak a legszámosabbak.

Related Posts

Monaco

Monaco látnivalók

Ki ne hallott volna már Monacóról, s főleg Monte-Carlóról?

Palma de Mallorca nyaralás

Palma de Mallorca nyaralás

Palma de Mallorca, a Baleár-szigetek nyüzsgő fővárosa gazdag történelmével, lenyűgöző építészetével és élénk kulturális életével magával ragadó úti cél.

maribor

Maribor látnivalók

A szlovéniai Štajerska régió központját Pohorje zöld erdei, a napsütötte borvidék és a városon keresztülfolyó Dráva folyó veszi körül. Maribor bájos város, gazdag történelmi és kulturális gyökerekkel,…

Fuerteventura

Látnivalók nem csak nyáron!

Vajon mindenképpen meg kell várni a nyarat ahhoz, hogy huzamosabb időre kiszabaduljunk megszokott mindennapi életünkből? Ugyan! Az ősz, a tél és a tavasz egyaránt alkalmas arra, hogy…