A kurkuma szervezetre gyakorolt jótékony hatásai

A kurkuma – amelyet sok helyütt gyógyító kurkumának is neveznek – egyre elterjedtebb hazánkban is. Az indiai fűszert azonban inkább ismerjük a konyhából, mint a gyógyszeres ládikából, pedig az indiai népi gyógyászatban már nagyon régóta alkalmazzák számos jótékony hatásának köszönhetően. Nézzük, hogy a nyugati civilizáció hogyan is ismerte fel a „szent por” szervezetre gyakorolt jótékony hatásait és nézzük, hogy miben is lehet a segítségünkre.

A kurkuma rövid története

A kurkuma Indiából származik, az első írásos emlék i. e. 1500-ból származik, a hindu Védák említették. Aztán az ókori Görögországba is elkerült a fűszer, de még Marco Polo is említi a növényt, amelyet aztán egy európai botanikus, Linné fedez fel újra az 1700-as évek közepén. Ő nevezi el Curcuma longának a gyömbérfélék csoportjába tartozó évelő növényt. A kurkumát a gasztronómián kívül a vallási szertartásokon is használták, de ami miatt kedvelik, az a szervezetre tett jótékony hatásai. A fűszert már mi is régóta ismerjük, de a nyugati gyógyításban még csak pár évtizede alkalmazzák.

A kurkuma gyógyhatásai

A növény fő komponense a kurkumin, amely amellett, hogy az élénksárga színt adja, rengeteg C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Az szervezetre gyakorolt legfőbb hatásai, hogy segít a gyulladások csökkentésében és antioxidáns hatású. A gyógyhatásokat már régóta vizsgálják, több kutató is foglalkozik ezzel, és az eredmények beigazolódni látszanak, hiszen a fogyasztással megelőzhetőek a különféle betegségek, illetve a más meglévő betegségek tünetei is csökkenthetőek.

A tudósok jelenleg azt vizsgálják, hogy a rákgyógyításban milyen hatásai vannak a kurkumának, hiszen képes aktiválni a fehérvérsejteket, azokat a limfocitákat, amelyek a természetes ölősejtekként ismerünk, ezáltal az immunrendszert védi és erősíti. Az már kiderült, hogy laborkörülmények között képes a rákos daganatsejtek elleni közdelemre, hiszen gátolja azon sejtek osztódását és szétvándorlását, már arra is vannak eredmények, hogy az áttétek kialakulását akadályozza, de ezek még mindig csak állatkísérleteken végzett tesztek. Tehát még egyenlőre várni kell ennek a hatásnak a teljes bebizonyításával.

A kurkuma segíthet a kemoterápia hatékonyságát növelni, illetve segíthet ezt az időszakot át is vészelni, hiszen a szervezetben lévő mérgező toxinok szintjét csökkentheti. Antioxidáns hatása is ebben segít.

Gyulladáscsökkentő hatása is ismert, tehát alkalmazható a különféle gyulladásos betegségek tüneteinek enyhítésére, akár a láz vagy a reumás és egyéb ízületi gyulladások, nemi szervi gyulladások és a hasnyálmirigy-gyulladások kezelésénél is pozitív hatásokat mutatott ki. A kurkuma az emésztési zavarokat is enyhítheti, vízhajtó hatása is ismerhető, a vesére is jó hatással van, segít a vérzsírszintek normalizálásában is. Ajánlják cukorbetegeknek is, hiszen csökkentheti a vércukor-szintet.

Láthatjuk, hogy a kurkuma szinte mindenre valamilyen kedvező, pozitív hatással van, és ha már csak azt nézzük végig, hogy miket tartalmaz, már akkor tudhatjuk, hogy a fogyasztása pozitív hatással lesz a szervezetünkre. A pozitív hatás biztos – mint ahogyan az minden természetes növénynél így van – de a gyógyhatások még mindig nem teljesen bizonyított tények és adatok. Az azonban biztos, hogy az ételeket ízletessé és pikánssá teszi, tehát egy kis csipet kurkuma a zöldségekre vagy a rizsre biztosan kellemessé teszi az ebédet és az is biztos, hogy nem lesz semmilyen káros hatással a szervezetre.

Ez is érdekelhet:
A szerencsejáték függőség kezelése

Related Posts

szerencsejáték függőség kezelése

Szerencsejáték függőség kezelése

Szerencsejáték függőség kialakulásának okai A szerencsejáték-függőség okai összetettek, és sokféle tényező összjátékából alakul ki.

Keresett szakmák az egészségügyben és a wellness iparban

Manapság az ülőmunka és a mozgásszegény életmód miatt számos problémával, sajgó ízületek, hát, derék és egyéb fájdalmakkal keresik fel a szakorvosokat. A fájdalmas tünetek enyhítésére gyakran írnak…