Az élet Luxemburgban: Legalább 4 nyelven beszélnek a helyi lakosok!

Magyarként Luxemburgban járva meglepő lehet, hogy szinte mindenki több nyelven, legalább 4 nyelven beszél.

Luxemburgnak három hivatalos nyelve van, a francián, németen kívül a luxemburgi nyelv, de a fővárosban jelenlévő cégeknél, Uniós intézményekben és bankoknál hivatalos angol nyelv miatt az angol nyelv is természetszerűleg a hétköznapi élet részének tekinthető.

A luxemburgi (lëtzebuergesch) nyelvet körülbelül 400 000 ember beszéli, az ország lakossága alig több 600 000 főnél, az állam költségeket nem kímélve évente jelentős összeggel segíti a nyelv ápolását. Az iskolában a diákoknak kötelező tanulniuk, és még a bölcsődei szinten is előírás a luxemburgi nyelvet beszélő dolgozó.

Luxemburg

Az üzletekben, hivatalokban a postán a nyomtatott sajtóban a francia nyelv az elsődlegesen használt. Ugyanakkor az üzletekben a kasszáknál kis zászlók jelzik, hogy az adott dolgozó milyen nyelven-nyelveken beszél. Természetesen a francia zászló mindegyiknél megtalálható. A színes nyelvi közeg miatt a gyermekek mire iskolába kerülnek, legalább 3 nyelven beszélnek, de a nyelvtanulást megkönnyíti az a tény is, hogy az országban a lakosság majdnem egyharmada portugál ajkú. Emellett olasz, belga és német anyanyelvűekkel is sűrűn lehet találkozni.

Az utcán járva gyakran támad olyan benyomása az embernek, hogy jóval több kosztümös és öltönyös ember jár-kel az utcákon. Azt tartják, hogy a luxembourgi albérlet keresésénél mindenképp előnyös ez az elegáns viselet. A megfelelő áru albérlet a fővárosban az egyik legnehezebb feladat. Ebben a keresésben jól jöhet a Vaubanfort.lu weboldal szolgáltatása, ahol angol nyelven kereshetőek a legjobb ár-érték arányú albérletek rövid, vagy hosszú távra egyaránt.

Related Posts

Nemcsak az óvodapedagógusokból, hanem a szakképzett óvodai dajkákból is hiány lehet hamarosan!

Már a fővárost is elérte az óvónőhiány! Vidéki kistelepüléseken régóta nehéz szakképzett óvodapedagógust találni, annak ellenére, hogy az önkormányzatok akár szolgálati lakással is próbálják csábítani a képzett…

Online képzések: A modern oktatástechnológiát már a hazai iskolákban is használják

Korábbi cikkben ismertettük, hogy nemzetközi szinten számos újítás zajlik a nagyvilágban az oktatás területén.

Az ősi szakma a fiatalok körében is népszerű!

Ezek voltak a legnépszerűbb szakmák a fiatalok körében: a szakács mellett az asztalos az egyik legtöbbek által választott szakma idén is.

Keresett szakmák az egészségügyben és a wellness iparban

Manapság az ülőmunka és a mozgásszegény életmód miatt számos problémával, sajgó ízületek, hát, derék és egyéb fájdalmakkal keresik fel a szakorvosokat. A fájdalmas tünetek enyhítésére gyakran írnak…