Ugrálókötél edzés

Az ugrálókötél edzés hatékonyságáról rengeteget lehet olvasni, hiszen rendkívül hatékony mozgásformáról beszélhetünk. A közhiedelemmel ellentétben az ugrálókötél használata cseppet sem nevezhető monotonnak, hiszen sokféle gyakorlatot végezhetünk általa, sőt egész sor izmot képes megmozgatni, aminek köszönhetően gyakorlatilag egész testes edzésről beszélhetünk. Az állóképesség javítása mellett a fogásban is nagy segítséget jelenthet.

A ugrálókötelezés hatékonysága nem vonható kétségbe, de hiba lenne azt gondolni, hogy az alkalmankénti 1 perces edzések eredményre vezetnek. Ha jelentős eredményeket szeretnénk elérni – legyen szó akár az állóképességünk javításától akár fogyásról –, az esetben huzamosabb ideig kell végeznünk a gyakorlatokat. Azonban az elején tisztában kell lennünk azzal, hogy gyenge állóképesség esetén akár az 5perces edzés is túlzottan kimerítő lehet. Általánosságban viszont a 30-40 perces edzésekre kell törekedni. Ez az az időtartam, ami már nem csak az állóképesség fokozásában, hanem a súlyvesztésben is segíthet.

Összességében azt is kii lehet jelenteni, hogy az ugrálókötél edzés csak abban az esetben használható fogyókúrás célokra, ha már képesek vagyunk legalább 20-30 perces edzéseket lefolytatni. Az elején ez elveheti a kedvünket a módszertől, de legyünk tudatában annak, hogy az állóképesség növelésével egyre közelebb kerülünk a hőn áhított célunkhoz. A szervezetünk a rendelkezésre álló glikogén formájában elraktározott szénhidrogénkészletet nagyjából 25 perc edzés után kezdi elhasználni. Ezt tartsuk szem előtt, ha fogyni szeretnénk.

Az ugrálókötés edzés számos előnyös tulajdonsággal említhető; mindenekelőtt független bárminemű komolyabb felszereléstől, valóban csak egy megfelelő ugrálókötésre van szükségünk, ami néhány száz forintért megvásárolható bármely sportüzletben. Ráadásul az ugrálókötelezés a sérülékeny ízületekkel és végtagokkal rendelkezők számára is tökéletes alternatívát jelent. Ez persze nem jelenti azt, hogy bemelegítés nélkül azonnal munkához láthatunk; az ugrálókötés edzés előtt is szükséges a megfelelő szintű bemelegítő gyakorlatok elvégzése.